Newsroom

Newsroom

Ισπανία: Ποινές φυλάκισης 3.860 ετών σε μέλη της ΕΤΑ

Η βαρύτατη ποινή επιβλήθηκε στην Ισπανία σε τρεις Βάσκους αυτονομιστές. Τιμωρήθηκαν σε 3.860 χρόνια φυλακή, ο καθένας, για μια βομβιστική…

eta

Η βαρύτατη ποινή επιβλήθηκε στην Ισπανία σε τρεις Βάσκους αυτονομιστές.

Τιμωρήθηκαν σε 3.860 χρόνια φυλακή, ο καθένας, για μια βομβιστική επίθεση το 2009 κατά την οποία 160 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οπως αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για την βαρύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ για οποιαδήποτε ενέργεια διέπραξε η βασκική αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση ETA.

Ωστόσο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ισπανία δεν επιτρέπει κανένα πρόσωπο που καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης να παραμένει στη φυλακή για διάστημα μεγαλύτερο των 40 ετών.

Τα τρία μέλη της ΕΤΑ που καταδικάστηκαν είναι οι Ντανιέλ Παστόρ, Ινίγο Θαπιραΐν και Μπεατρίς Ετσεμπαρία. Και οι τρεις τους  κρίθηκαν ένοχοι για 160 απόπειρες δολοφονίας και την ολοσχερή καταστροφή ενός στρατοπέδου της αστυνομίας στην πόλη Μπούργος της βόρειας Ισπανίας την 29η Ιουλίου 2009.

Τα μέλη της ETA χρησιμοποίησαν ένα φορτηγάκι παγιδευμένο με μια ποσότητα εκρηκτικών που υπερέβαινε τα 700 κιλά, που πυροδότησαν με χρονοδιακόπτη. Η συγκεκριμένη επίθεση ήταν μια από τις μεγαλύτερες στις οποίες προέβη η ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση πριν ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα, τον Οκτώβριο του 2011.

Η εξέγερση της ETA με στόχο να εγκαθιδρυθεί ένα ανεξάρτητο βασκικό κράτος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 850 ανθρώπους από το 1968.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση, εμμένοντας στην πάγια θέση του Λαϊκού Κόμματος ότι η ETA πρέπει να διαλυθεί.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…