Newsroom

Newsroom

Ιατρικό επίτευγμα-Παράλυτος μπόρεσε να ξαναπερπατήσει με κύτταρα από την μύτη του!

Μια μοναδική και πρωτοποριακή θεραπεία εφαρμόστηκε σε έναν παράλυτο άνδρα, ο οποίος κατάφερε να περπατήσει, ύστερα από μεταμόσχευση κυττάρων από…

therapeia

Μια μοναδική και πρωτοποριακή θεραπεία εφαρμόστηκε σε έναν παράλυτο άνδρα, ο οποίος κατάφερε να περπατήσει, ύστερα από μεταμόσχευση κυττάρων από τη μύτη στο νωτιαίο μυελό του. Ο ασθενής υποβλήθηκε στη θεραπεία πριν από δύο χρόνια.

Ο 40χρονος Ντάρεκ Φιντύκα είχε παραλύσει από το στήθος και κάτω, το 2010, έπειτα από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα που δέχτηκε στην πλάτη με μαχαίρι. Τα χτυπήματα έκοψαν σχεδόν τελείως το νωτιαίο μυελό του – είχε απομείνει ανέπαφη μόνο μία πολύ μικρή λωρίδα στη δεξιά πλευρά – και έμεινε παράλυτος. Μετά τη θεραπεία, όμως, μπορεί να περπατά χρησιμοποιώντας ένα “πι” και πιστεύει ότι με την εντατική προσπάθεια σε λίγα χρόνια θα μπορεί να περπατάει δίχως στήριξη.

Η θεραπεία εφαρμόσθηκε από χειρουργούς στην Πολωνία σε συνεργασία με επιστήμονες από το Λονδίνο. Επικεφαλής της ομάδας που χειρούργησε τον κ. Φιντύκα ήταν ο δρ Πάβελ Ταμπάκοφ, νευροχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βρότσλαβ, στη νοτιοδυτική Πολωνία.

Αντίστοιχα, επικεφαλής των βρετανών επιστημόνων ήταν ο καθηγητής Τζοφ Ρέιζμαν, επικεφαλής του Τμήματος Νευρικής Αναγέννησης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του UniversityCollege του Λονδίνου (UCL). Όπως δήλωσε ο δρ Ρέιζμαν, το επίτευγμα αυτό “είναι πιο εντυπωσιακό από τον άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι”.

Τα δύο στάδια της θεραπείας

Η όλη θεραπεία έγινε σε δύο στάδια. Στο πρώτο, αφαιρέθηκε από το πίσω μέρος της μύτης του κ. Φιντύκα ο ένας από τους οσφρητικούς βολβούς (είναι μία δομή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην όσφρηση) για να απομονωθούν τα οσφρητικά ενθυλακωμένα κύτταρα (OECs) που περιέχει.

Τα OECs περιβάλλουν τα οσφρητικά νευρικά κύτταρα και μία από τις λειτουργίες τους είναι να συμμετέχουν στην συνεχή ανανέωσή τους. Οι επιστήμονες καλλιέργησαν στο εργαστήριο τα OECs του κ. Φιντύκα και δύο εβδομάδες αργότερα, στη δεύτερη φάση της θεραπείας, μεταμόσχευσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο κύτταρα στο αριστερό τμήμα του νωτιαίου μυελού του που ήταν εντελώς κομμένο.

Η μεταμόσχευση έγινε με σχεδόν 100 μικροεγχύσεις, οι οποίες έγιναν πάνω και κάτω από το σημείο της ρήξης. Εκτός από τις μικροεγχύσεις, ο κ. Φιντύκα υποβλήθηκε και σε μεταμόσχευση τεσσάρων λεπτών λωρίδων νευρικού ιστού από τον αστράγαλό του, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν νευρικές «γέφυρες» στο κενό των 8 χιλιοστών που υπήρχε στο νωτιαίο μυελό.

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

autias koinonia

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ πορεύεται με... σιγουριά μετά την χθεσινή δημοσκόπηση και δείχνει την…