Newsroom

Newsroom

Η σημασία των "Παλαιστινιακών εγγράφων"

Τη σημασία των Παλαιστινιακών Εγγράφων για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανέλυσε σε πρόσφατο άρθρο του στο London Review of…

Τη σημασία των Παλαιστινιακών Εγγράφων για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανέλυσε σε πρόσφατο άρθρο του στο London Review of Books ο γνωστός συγγραφέας Ταρίκ Αλί. Ακολουθεί η μετάφραση του κειμένου.

Τα «Παλαιστινιακά Έγγραφα» που δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα από το Αλ Τζαζίρα επιβεβαιώνουν με κάθε λεπτομέρεια αυτό που πολλοί Παλαιστίνιοι υποπτεύονταν για μεγάλο διάστημα: οι ηγέτες τους συνεργάζονταν με τον πλέον επαίσχυντο τρόπο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η υποταγή τους περιγράφεται με ζοφερές λεπτομέρειες. Η διαδικασία, ενώ ελάχιστοι το δέχτηκαν την περίοδο εκείνη, ξεκίνησε με τις πολυαναμενόμενες «Συμφωνίες του Όσλο» που περιγράφονταν τότε από τον Έντουαρντ Σαΐντ στο London Review Books ως «παλαιστινιακές Βερσαλλίες». Ακόμα και ο ίδιος θα αιφνιδιαζόταν από την τεράστια κλίμακα του τι συμφώνησε να παραχωρήσει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO): σχεδόν τα πάντα εκτός από τους μισθούς τους. Οι αδυναμίες, οι ανεπάρκειες και η ανανδρία τους βρίσκονται πλέον σε δημόσια θέα.

Γνωρίζουμε ότι η υποχώρηση ήταν καθολική, ωστόσο οι Ισραηλινοί κυρίαρχοι της PLO αρνήθηκαν να υπογράψουν συμφωνία και οι φίλοι τους στον τύπο κατηγόρησαν τους Παλαιστίνιους ότι ήταν πολύ δύσκολοι. Ήθελαν η Παλαιστίνη να συνθλιβεί πριν της εγγυηθούν μερικά σκωροφαγωμένα προτεκτοράτα τα οποία θα επέβλεπαν επ’ αόριστον. Ήθελαν να καταστραφεί η Χαμάς. Η PLO συμφώνησε. Η πρόσφατη επίθεση στη Γάζα πραγματοποιήθηκε με την έγκριση του Αμπάς και του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, για να μην αναφέρουμε την Ουάσινγκτον και την ΕΕ. Η PLO ξεπουλήθηκε με την κυριολεκτική έννοια. Τα μέλη της αγοράστηκαν και φέρθηκαν ως υπηρέτες. Υπάρχουν τηλεοπτικά πλάνα του Εχούντ Μπαράκ και του Μπιλ Κλίντον στο Καμπ Ντέιβιντ να τραβάνε παιχνιδιάρικα τη μαντίλα του Αραφάτ για να μην τον αφήσουν να φύγει. Και οι τρεις γελούν. Πολλοί υποστηρικτές της PLO στην Παλαιστίνη πρέπει να κλαίνε καθώς παρακολουθούν το Αλ Τζαζίρα και συνειδητοποιούν την προδοσία και τον ακραίο κυνισμό των ηγετών τους. Τώρα γνωρίζουμε γιατί η ομάδα των Ισραήλ, ΗΠΑ και ΕΕ ενδιαφερόταν τόσο να αγνοήσει τα αποτελέσματα των παλαιστινιακών εκλογών και να επιχειρήσει να καταστρέψει στρατιωτικά τη Χαμάς.

Η λύση των δύο κρατών έχει θαφτεί από το Ισραήλ και την PLO. Είναι αδύνατο για οποιονδήποτε (ακόμα και για το BBC) να προσποιηθεί ότι μπορεί να υπάρξει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Μία μακρόχρονη οικονομική δυσπραγία σίγουρα θα κατακλύσει την κατεχόμενη Παλαιστίνη, όμως είτε αρέσει στο Ισραήλ είτε όχι θα υπάρξει μια μέρα ένα μοναδικό κράτος στην περιοχή, πιθανότατα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Αυτή είναι η μοναδική εφικτή λύση, πέραν της γενοκτονίας.
http://www.tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…