Newsroom

Newsroom

Η Μέρκελ φοβάται νέο πατατράκ την Κυριακή

Οι εκλογές στην Έσση μπορούν να φέρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

merkel 1

Μετά το “πατατράκ” που υπέστησαν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στη Βαυαρία, μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά στο κρατίδιο της Έσσης, προκαλεί “πονοκέφαλο” στην Άνγκελα Μέρκελ, καθώς μία νέα αποτυχία θα προκαλέσει αναπόφευκτα τριγμούς στην κυβέρνηση της Γερμανίας – πόσω μάλλον όταν αυτή δεν θα γίνει σε κάποιο ήσσονος σημασίας κρατίδιο, αλλά σε ένα από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας, στο οποίο βρίσκεται η Φρανκφούρτη.

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της Κυριακής δείχνουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ θα καταγράψουν σημαντική πτώση στα ποσοστά τους (από το 38% στο 26%), όπως και οι συνεργαζόμενοι στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτες, την ώρα που η ακροδεξιά AfD και οι Πράσινοι αυξάνουν τα ποσοστά τους. Σήμερα στην Έσση η τοπική κυβέρνηση είναι συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πρασίνους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα ποσοστά του κόμματος υποχωρούν, χάνοντας ψηφοφόρους κυρίως προς την AfD, και εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να επικρατήσει ξανά στην εσωκομματική διαδικασία. Από την άλλη, δεν υπάρχει κάποιος υποψήφιος διάδοχός της που να κάνει “γκελ” στους ψηφοφόρους, με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (την αποκαλούμενη και “μίνι Μέρκελ”) να μην είναι πολύ δημοφιλής.

Το στοίχημα στην Έσση είναι να μπορέσει να επαναληφθεί η συνεργασία της CDU με τους Πρασίνους, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και η “βοήθεια” του φιλελεύθερου FDP για να σχηματιστεί τελικά η τοπική κυβέρνηση συνεργασίας. Αν τα ποσοστά δε βγαίνουν, ο “πονοκέφαλος” για τη Μέρκελ θα είναι μεγάλος και η κυβερνητική σταθερότητα θα τεθεί και πάλι εν αμφιβόλω.

Ένας άλλος “πονοκέφαλος”, που δεν αφορά μόνο τη Μέρκελ, είναι και η άνοδος της ακροδεξιάς. Η AfD συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά της τάξεως του 12%, και φαίνεται βέβαιο ότι θα καταφέρει να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο, που είναι μέχρι σήμερα το μοναδικό τοπικό κοινοβούλιο χωρίς την παρουσία της. Η AfD εκμεταλλεύεται τα τελευταία χρόνια τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κοινωνίας για τους χειρισμούς της Μέρκελ και της Ευρώπης γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, έχοντας καταφέρει να συσπειρώσει γύρω της έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων, τους οποίους αντλεί κυρίως από απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους της Μέρκελ. Είναι χαρακτηριστικό πως στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις η AfD αναδεικνύεται πλέον τρίτο κόμμα, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους και πάνω από τους Σοσιαλδημοκράτες, το FDP και το αριστερό Die Linke.

Η Κυριακή 28 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μία καθοριστική ημέρα για το πολιτικό μέλλον της Γερμανίας, δίνοντας στη Μέρκελ είτε μία ανάσα ηρεμίας για να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, είτε ένα νέο “χαστούκι” που θα ενισχύσει τον προβληματισμό για την ικανότητά της να συνεχίσει ως καγκελάριος.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…