Newsroom

Newsroom

Η Ισπανία δεν θα επιτρέψει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

«Δεν θα γίνει» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την  ανεξαρτησία της Καταλονίας…

«Δεν θα γίνει» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την  ανεξαρτησία της Καταλονίας που ανακοίνωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ραχόι μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Μαδρίτη, υπενθύμισε ότι «ένα νέο ανεξάρτητο κράτος» θα ετίθετο εκ των πραγμάτων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν πρόκειται ούτε να συζητήσει, ούτε να διαπραγματευτεί» το δημοψήφισμα που θέλουν να οργανώσουν στις 9 Νοεμβρίου 2014 οι Καταλανοί.

«Η πρωτοβουλία αυτή αντιτίθεται ακόμη και στο Σύνταγμα το οποίο αναφέρεται στην ακατάλυτη ενότητα του ισπανικού έθνους», πρόσθεσε και κάλεσε τον  πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης να επιδείξει υπευθυνότητα, θυμίζοντάς του παράλληλα τη δέσμευσή του να μην παραβιάζει τη νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία δημοψηφίσματα στις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας μπορούν να γίνουν μόνο έπειτα από εντολή της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Ραχόι αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό.

Ωστόσο ο Ρομπάι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ισπανία θα παραμείνει μία ενιαία χώρα. Μάλιστα υπενθύμισε ότι κατάγεται από το Βέλγιο διευκρινίζοντας: «Το να παραμείνει ενιαία απαιτεί προσπάθεια, όμως αξίζει τον κόπο. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου ήμουν κατά του αυτονομιστικού κινήματος στη χώρα μου και στις άλλες χώρες. Είμαι πεπεισμένος ότι για τις χώρες μας το να παραμείνουν ενωμένες είναι η καλύτερη επιλογή για τους πολίτες».

Η Καταλονία είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Ισπανίας με πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια κατοίκους. Αν και ο βαθμός της αυτονομίας της είναι μεγάλος, σύμφωνα με αναλυτές, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μια έξαρση του εθνικισμού στην περιοχή.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…