Newsroom

Newsroom

Η γυναίκα που γλύτωσε από τρεις ναυτικές τραγωδίες

Γράφει ο Γιάννης Μπαζός

titanic 2

Γράφει ο Γιάννης Μπαζός

Στις αρχές του 20ου  αιώνα τα υπερατλαντικά ταξίδια είχαν την τιμητική τους. Κάθε εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι ταξίδευαν, μεταναστεύοντας στην Αμερική. Η Βάιολετ Τζέσοπ, ήταν μια νεαρή μετανάστρια από την Ιρλανδία που εργαζόταν σαν θαλαμηπόλος για την εταιρεία «White Star» που στις αρχές του 20ου αιώνα κατασκεύαζε τα μεγαλύτερα πλοία που διέπλεαν τον Ατλαντικό κάνοντας το ταξίδι Αγγλία-Αμερική. Στις 14 Ιουνίου του 1911, η Τζέσοπ επιβιβάστηκε στο υπερωκεάνιο «Ολύμπικ», όμως το πλοίο συγκρούστηκε με το κρουαζιερόπλοιο «Χοκ», και άρχισε να βάζει νερά, αλλά χάρη στην ψυχραιμία του καπετάνιου, κατόρθωσε με μεγάλες αβαρίες να επιστρέψει στο λιμάνι του Σαουθάμπτον.

violet jessop titanic

Δέκα μήνες αργότερα, στις 10 Απριλίου του 1912, η Τζέσοπ –πάντα ως θαλαμηπόλος- επιβιβάστηκε στο υπερωκεάνιο «Τιτανικός» το νέο απόκτημα της εταιρείας, που ήταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο υπερωκεάνιο της εποχής εκείνης. Τέσσερις μέρες αργότερα, όπως είναι πλέον γνωστό, το μεγαλοπρεπές αυτό πλοίο προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο και βυθίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρασύροντας στο βυθό εκατοντάδες επιβάτες. Το ατύχημα έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που οι περισσότεροι επιβάτες βρίσκονταν στις καμπίνες τους και κοιμούνταν.

Μέσα στον πανικό που ακολούθησε, η Βάιολετ Τζέσοπ, επιφορτίστηκε με το καθήκον να οργανώσει όσους επιβάτες δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα και αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην χρήση των σωστικών μέσων και στην κατανόηση των οδηγιών του πληρώματος. Τελικά διασώθηκε από το ναυάγιο μπαίνοντας στην 16η ναυαγοσωστική λέμβο, που κατέβηκε από το βυθιζόμενο πλοίο,  διασώζοντας μαζί της ένα βρέφος που της είχαν αναθέσει.

titanic

Η κήρυξη του Ά Παγκοσμίου πολέμου, βρήκε την Βάιολετ Τζέσοπ να εργάζεται στο πλοίο «Βρετανικός». Το πλοίο αυτό ήταν ο δίδυμος αδελφός του «Τιτανικού». Στην αρχή επρόκειτο να ονομαστεί «Γιγάντιος» (Gigantic), αλλά μετά την τραγωδία του «Τιτανικού» πολλοί θεώρησαν, πως ένα από τα αίτια της τραγωδίας ήταν και το όνομα του πλοίου που ήταν αλαζονικό και συνιστούσε «ύβρη».

Έτσι το πλοίο αποφασίστηκε να ονομαστεί «Βρετανικός», και τελικά ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός το  μετέτρεψε σε πλωτό νοσοκομείο. Η Βάιολετ Τζέσοπ, στις 21 Νοεμβρίου του 1916, βρέθηκε να ταξιδεύει με τον «Βρετανικό» στα νερά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα ανοιχτά της Κέας. Το πλοίο όμως προσέκρουσε σε νάρκη –κατ’ άλλους χτυπήθηκε από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου- και βυθίστηκε παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον τριάντα ανθρώπινες ζωές.  Η Τζέσοπ, αναγκάστηκε να πηδήξει από ψηλά στη θάλασσα, βλέποντας πως η ναυαγοσωστική λέμβος στην οποία επέβαινε κινδύνευε να συντριβεί από τις δίδυμες έλικες του πλοίου που λειτουργούσαν ακόμα. Αν και τραυματισμένη στο κεφάλι, κατόρθωσε να επιπλεύσει και να διασωθεί.

britannic

Ο «Βρετανικός» θεωρείται το μεγαλύτερο πλοίο που βυθίστηκε κατά την διάρκεια του Ά Παγκοσμίου πολέμου. Πολλά χρόνια αργότερα, το κουφάρι του θρυλικού αυτού πλοίου ανακαλύφθηκε και εξερευνήθηκε από τον Ζακ Υβ Κουστό (Δεκέμβριος του 1975, Σεπτέμβριος 1976), ενώ είκοσι χρόνια αργότερα ο δρ.Μπάλαρντ εξερεύνησε με βαθυσκάφος το ναυάγιο, προσπαθώντας να φέρει νέα στοιχεία στο φως. Κατάδυση στο χώρο του ναυαγίου έχει κάνει και ο Έλληνας αυτοδύτης, Κώστας Θωκταρίδης. Τα αίτια του ναυαγίου του «Βρετανικού» δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. 

 

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Ektakti Epikairotita 0 1

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…