Η Ελβετία αναμένεται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο,χρήματα απο λογαριασμό του Ζήγρα

Με μια πρωτοφανή, για τα δικαστικά δεδομένα, κίνηση της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, φαίνεται πως –εκτός απροόπτου– θα επιστραφούν τις επόμενες…

nikos zigras

Με μια πρωτοφανή, για τα δικαστικά δεδομένα, κίνηση της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, φαίνεται πως –εκτός απροόπτου– θα επιστραφούν τις επόμενες ημέρες στον λογαριασμό του Δημοσίου τα 2,2 εκατ. ελβετικά φράγκα που βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια δεσμευμένα στην τράπεζα Morgan Stanley της Ζυρίχης. Είναι τα μοναδικά χρήματα που είχαν απομείνει σε έναν από τους υπεράκτιους λογαριασμόυς, με δικαιούχο τον Νίκο Ζήγρα, εξάδερφο του Ακη Τσοχατζόπουλου. Από αυτόν διακινήθηκαν συνολικά πάνω από 47,4 εκατ. φράγκα μίζες για τα εξοπλιστικά.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Μαρίας Κακαουνάκη στη Καθημερινή, πρόκειται για κίνηση που έχει δημιουργήσει έκπληξη τόσο στους Ελληνες εισαγγελείς όσο και στο περιβάλλον του Ζήγρα, διότι τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα υπέρ του ελβετικού κράτους. Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες υποθέσεις διεκδίκησης χρημάτων που εντοπίζονται στις ελβετικές τράπεζες. Και όχι αποκλειστικά μόνο για ελληνικές υποθέσεις «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Το παρασκήνιο

Στις 4 Μαρτίου, ο δικηγόρος του Ν. Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης, δέχθηκε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Ελβετό εισαγγελέα Ουρς Κιέλι: «Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου ώστε να συζητήσουμε την επιθυμία του κ. Ζήγρα να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία». Εκπληκτος ο δικηγόρος επικοινώνησε μαζί του και επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελβετικής πλευράς να επιστρέψει το ποσό στο ακέραιο.

Ενάμιση μήνα πριν, οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στην Ευελπίδων. Στο πλαίσιο της εξέτασης του Ζήγρα από τους Ελβετούς εισαγγελείς, ο κ. Γκαρίπης τους είχε κατηγορήσει πως ασκούν προσχηματική δίωξη κατά του Νίκου Ζήγρα μόνο και μόνο για να κρατήσουν τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμό που συνδέεται με αυτόν. Τότε είχε δηλώσει κατηγορηματικά στον Κιέλι πως ο πελάτης του δεν πρόκειται να συνεργαστεί εάν δεν επιστραφούν στο ελληνικό κράτος τα 2,2 εκατ. ευρώ. Ζήτησε να αντιμετωπιστούν, όχι ως χρήματα του Ζήγρα, αλλά ως χρήματα του ελληνικού λαού.

Τότε, οι τρεις Ελβετοί απεσταλμένοι τού είχαν ξεκαθαρίσει πως από τη στιγμή που είχαν ασκήσει πρώτοι δίωξη για την υπόθεση, είχαν και τον πρώτο λόγο στα χρήματα. Η ελληνική πλευρά –είχαν πει τότε– έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το 50% των χρημάτων και αυτό όμως υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη, να έχει στείλει αίτημα με απαίτηση επί των χρημάτων. Η δεύτερη, να κρίνει η ελβετική πλευρά πως οι Ελληνες εισαγγελείς έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συνδράμουν την έρευνα.

Αγνωστο παραμένει τι μεσολάβησε από εκείνη τη συνάντηση, αλλά την Παρασκευή το πρωί ο Ζήγρας έστειλε από το γραφείο των ανακριτων Μαλλή και Σταυρόπουλου, που χειρίζονται την υπόθεση, φαξ στους Ελβετούς δίνοντας τη ρητή εντολή του για να επιστραφούν τα χρήματα. Οχι τα μισά, αλλά στο σύνολό τους. Βέβαια, κάποιοι έμπειροι ανακριτές που άκουσαν τα νέα είδαν την κίνηση με καχυποψία. «Οι Ελβετοί δεν κάνουν τέτοιες κινήσεις χωρίς να θέλουν κάποιο αντάλλαγμα…», έσπευσαν να σχολιάσουν. Ο χρόνος θα δείξει τα ενδεχόμενα κίνητρα, εάν, δηλαδή, κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την επιστροφή…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…