Newsroom

Newsroom

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπέρ του κούρεματος δανείων και κατά των πλειστηριασμών

Να προσαρμοστούν οι αξίες των δανείων που υπερβαίνουν τις τρέχουσες αξίες των σπιτιών, δηλαδή να κουρευτούν τα δάνεια όσων δεν…

pleistiriasmoi

Να προσαρμοστούν οι αξίες των δανείων που υπερβαίνουν τις τρέχουσες αξίες των σπιτιών, δηλαδή να κουρευτούν τα δάνεια όσων δεν μπορούν να πληρώσουν, πρότεινε η Ενωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε για το θέμα των πλειστηριασμών, ενώνοντας τη φωνή της με πρώην υπουργούς όπως η Λούκα Κατσέλη, εισηγήτρια του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, με βουλευτές όπως η Ραχήλ Μακρή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και η Ασημίνα Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ, και με τον πρώην γενικό γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκο.
Ολοι μαζί απηύθυναν πρόσκληση στους βουλευτές να πουν «όχι στους πλειστηριασμούς».
Η εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου πρότεινε να προσαρμοστούν οι αξίες των δανείων, τα οποία δόθηκαν με βάση τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (θυμίζουμε ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια μέχρι το 110% της εμπορικής αξίας του ακινήτου τις καλές εποχές), στις σημερινές πραγματικές αξίες των ακινήτων, έτσι ώστε να ανασάνουν οικονομικά οι δανειολήπτες.
Οι ευπαθείς ομάδες
Με άλλα λόγια πρότεινε το κούρεμα των δανείων, με το επιχείρημα ότι σήμερα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου η αξία του χρωστούμενου δανείου είναι μεγαλύτερη από την αξία του σπιτιού. Επίσης πρότεινε ειδική προστασία για τις ευπαθείς ομάδες με την καταβολή μόνο τόκων με επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (0,25%) και χρονική επιμήκυνση των δανείων. Τέλος, πρόσθεσε να ενταχθούν και οι έμποροι στην προστασία του νόμου Κατσέλη.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ εδώ και μερικές ημέρες συλλέγει υπογραφές (μέσω ηλεκτρονικού ιστότοπου και διά ζώσης) από τους πολίτες που λένε «όχι» στους πλειστηριασμούς ακινήτων των υπερχρεωμένων Ελλήνων και ζητά την παράταση της απαγόρευσης για τρία ακόμα χρόνια. Ο σχετικός ιστότοπος είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες 81.299 υπογραφές και ο στόχος είναι η συλλογή 100.000. Οταν συμπληρωθεί ο αριθμός, η ΕΚΠΟΙΖΩ θα παραδώσει το αποτέλεσμα στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Χρ. Ιωάν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…