Newsroom

Newsroom

Η "διαστημική" κιθάρα του Τζίμι Χέντριξ

Tζίμι Χέντριξ

O Tζίμι Χέντριξ είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στη μουσική σκηνή. Η μαγεία του Χέντριξ και ο μύθος γύρω από το όνομα του κορυφώθηκε με τις φήμες που δημιούργηθαν γύρω από τον πρόωρο θάνατό του, σε ηλικία 28 ετών. Θεωρείται ο πιο σπουδαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής και ο άνθρωπος που με την τεχνική του και τις καινοτομίες που επέφερε, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα.

Γεννήθηκε ως Τζόνι Αλεν Χέντριξ στο Σιάτλ στις 27 Νοεμβρίου 1942. Στα εννιά του χρόνια, οι γονείς του χωρίζουν και ο νεαρός Τζίμι ζει για μεγάλο διάστημα με τη γιαγιά του, από την πλευρά της μητέρας του, που ήταν κατά το ήμισυ ινδιάνα Τσερόκι.

Εγκατέλειψε το γυμνάσιο, μπλέχτηκε σε μια υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου και κατατάχτηκε στο στρατό τον Μάη του 1959 ως ασκούμενος αλεξιπτωτιστής. Ευτυχώς για τους λάτρεις της μουσικής, ένα χρόνο αργότερα έλαβε ιατρική απαλλαγή μετά από σοβαρό ατύχημα που είχε σε ένα από τα άλματά του. Σύμφωνα με πιο πρόσφατες αποκαλύψεις, απολύθηκε λόγω κακής διαγωγής. 

Ο πατέρας του ενθάρρυνε το μουσικό του ταλέντο και του αγόρασε την πρώτη του ακουστική κιθάρα, όταν ήταν ακόμα 15 χρονών. Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι βρήκε την πρώτη του κιθάρα πεταμένη στα σκουπίδια με μία χορδή. Ο νεαρός Χέντριξ θαυμάζει τον Έλβις Πρίσλεϊ και τον Λιτλ Ρίτσαρντ και ακούει μανιωδώς δίσκους του Μάντι Γουότερς και του Λάιτνινγκ Χόπκινς.

Εργάστηκε ως κιθαρίστας με το ψευδώνυμο Jimmy James. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα, όπως οι Isley Brothers, ο Curtis Knight και το ίνδαλμά του Λιτλ Ρίτσαρντ, μία συνεργασία που κύλησε ωστόσο με πολλά προβλήματα. To 1966 σχημάτισε το δικό του γκρουπ, τους «Jimmy James and the Blues Flames» με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Προκειμένου να ακουλουθήσει τα χνάρια των δικών του μουσικών ειδώλων και επηρεασμένος από τον Τσας Τσάντερ, πρώην μπασίστα των “Animals”, προσγειώθηκε επί βρετανικού εδάφους τον Σεπτέμβριο του 1966. Έφτασε στο αεροδρόμιο του Χίθροου με μια κιθάρα, μια αλλαξιά ρούχα και ένα βάζο με κρέμα για την ακμή του. Μέσα σε 48 ώρες βρέθηκε στη σκηνή για μια άνευ προηγουμένου συναυλία με τους Clapton, Ginger Baker and Jack Bruce. H ιδέα του Λονδίνου αρχικά τρομοκρατούσε τον Χέντριξ γιατί γνώριζε πολύ λίγα για την Αγγλία και συνεχώς ρωτούσε αν θα δουλεύει η κιθάρα του με τη διαφορετική τάση που έχει το ηλεκτρικό ρεύμα εκεί. 

τζίμι χέντριξ

Δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ στα τύμπανα και τον Νόελ Ρέντινγκ στο μπάσο, το φημισμένο συγκρότημά του, The Jimi Hendrix Experience, που γνώρισε τεράστια επιτυχία. Λίγο αργότερα, υπέγραψαν στην Track Records, δισκογραφική εταιρεία των Who, και ηχογράφησαν τρία σινγκλ, που όλα μπήκαν στο Top-10: «Hey Joe», «The Wind Cries Mary» και το εμβληματικό Purple Haze, με τις παραμορφωμένες κιθάρες, που επηρέασε όσο λίγα τραγούδια τη ροκ συνθετική των επόμενων χρόνων. Στις 12 Μαίου 1967 ο Χέντριξ κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο «Are you experienced», που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το δεύτερο δίσκο του, ο Τσας Τσάντλερ απογοητευμένος από την τελειομανία του Χέντριξ αποφασίζει να διακόψει τις επαγγελματικές του σχέσεις μαζί του.

Οι εκκεντρικές τεχνικές στο παίξιμο της κιθάρες τον ανέδειξαν γρήγορα ως έναν από τους μεγαλύτερους showman, αφού μπορούσε να παίξει με τα δόντια του, πίσω από την πλάτη του χωρίς να βλέπει, ακόμα και σχεδόν χωρίς να αγγίζει τις χορδές. Το γεγονός ότι ήταν αριστερόχειρας είχε απογοητεύσει τρομερά τον πατέρα του στην παιδική του ηλικία, που θεωρούσε ότι αυτό ήταν ένα σημάδι από τον… Διάβολο. Μήπως τελικά δεν ήταν;

τζίμι χέντριξ

Πίστευε ότι η κιθάρα ήταν η θρησκεία του. Ο ίδιος χαρακτήριζε τη μουσική του «γήινη» για τις μπλουζ, τζαζ και φανκ καταβολές της και «διαστημική» για τους ψυχεδελικούς ήχους, που δημιουργούσε με την ηλεκτρική κιθάρα του.

Η παράσταση στο Woodstock το 1969 δεν ήταν σύμβολο εθνικής περηφάνειας, αλλά μια επίθεση στην Αμερική για την συνεχιζόμενη κατοχή του Βιετνάμ, μια πολιτική που τον έβρισκε εντελώς αντίθετο. Στο set list του περιελήφθη μια εκτέλεση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, ενώ φεύγοντας από τη σκηνή ο κιθαρίστας λιποθύμησε.

τζίμι χέντριξ

Νωρίς το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου του 1970 ο Τζίμι Χέντριξ βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Λονδίνο. Ο σπουδαίος κιθαρίστας πέθανε κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί απόλυτα μέχρι σήμερα. Το τελευταίο βράδυ της ζωής του το πέρασε με τη γερμανίδα φίλη του Μόνικα Ντάνεμαν και πιθανώς πέθανε από ένα θανατηφόρο συνδυασμό αλκοόλ και υπνωτικών χαπιών. Η Ντάνεμαν αποκάλυψε ότι ο Χέντριξ είχε λάβει εννέα ταμπλέτες «Vesparax», 18 φορές πάνω από την επιτρεπόμενη δόση.

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…