Η «7η Πύλη της Κολάσεως» ανοίγει το Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα στο θερινό «Ριβιέρα»

Για την πολυαναμενόμενη προβολή μιας λατρεμένης ταινίας τρόμου και φρίκης στο πλαίσιο του «Midnight Express»

The Beyond 1981 reviews horror film movie Italian zombies Catriona MacColl

Την «7η Πύλη της Κολάσεως», όπως ήταν ο ελληνικός τίτλος του «The Beyond» (αυτός πάλι ήταν ο αγγλικός μάλλον…λάιτ τίτλος), την είχα πρωτοδεί στο συνοικιακό σινεμά «Καμέλια» στο Κερατσίνι τη δεκαετία του 1980. Τότε που υπήρχε η σήμανση «Ακατάλληλον δι’ ανηλίκους» ή «Κατάλληλον από 13 ετών και άνω» με κάτι τεράστια γράμματα, λίγο μικρότερα από τον τίτλο της ταινίας στις αφίσες. Τότε που οι οθόνες γέμιζαν από μασκοφόρους μακελάρηδες, στρατιές από ζόμπι και μοντέρνους βρικόλακες. Τότε, τέλος, που ταινίες σαν το πρώτο «Fright Night», κάθε επόμενο sequel του «Friday the 13th» ή την «7η Πύλη της Κολάσεως», δημιουργούσαν ρίγη προσμονής στους εφήβους, διαθέσεις χαβαλέ στους μεγαλύτερους και σε εμάς, τα πιτσιρίκια, ολόκληρα καρδιοχτύπια μέχρι να επιστρέψουμε από το σινεμά στα σπίτια μας! Είχα πολλά χρόνια να δω την εν λόγω ταινία μέχρι που τη νοικιάσαμε ένα βράδυ με παρέα, πριν από 20 χρόνια, από το βίντεο κλαμπ. Κάτι η παρέα, κάτι τα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει, κάτι τα γούστα μου που παραήταν σινεφιλικά τότε, με έκαναν να γυρίσω την πλάτη σε όσα ακατονόμαστα ελάμβαναν χώρα μέσα στη μιάμιση ώρα της διάρκειας της! Τα χρόνια πέρασαν κι άλλο ώσπου με έπιασα να «κολλάω» πολλά βράδια στο YouTube με τα πιο χαρακτηριστικά φρικώδη, μα και ολότελα απολαυστικά αποσπάσματα της ταινίας. 

Τι είχε, λοιπόν, η «7η Πύλη της Κολάσεως» ώστε να θεωρείται τόσο cult σήμερα και να περιμένουμε εναγωνίως τη μία και μοναδική μεταμεσονύκτια προβολή της; Καταρχάς ήταν δημιουργία του Ιταλού Lucio Fulci, ενός σκηνοθέτη ανάλογων ταινιών, για τον οποίο ίσχυσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του το «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Χτυπημένος από προσωπικές τραγωδίες, ασυμβίβαστος και εφευρετικός, έχοντας όμως απέναντι του τον σνομπισμό της ιταλικής διανόησης, με πολλά προβλήματα υγείας στο τέλος, ο Fulci απεβίωσε το 1996 στη Ρώμη σε ηλικία 69 ετών. Παραδόξως, ο outsider αυτός σκηνοθέτης είδε πολλές από τις πιο cult ταινίες του (δανείζομαι πάλι τους φανταστικούς ελληνικούς τίτλους), σαν το «Ενοικιάζεται στοιχειωμένη βίλα δίπλα στο νεκροταφείο» και «Τα ζόμπι βγήκαν από τον τάφο τους» να γίνονται κινηματογραφικά smash hits σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όταν φυσικά δεν παρενέβαινε η λογοκρισία και αυτές δεν κατέληγαν στα βίντεο κλαμπ των 80s, στην επάρατη κατηγορία του «video nasty». Του Fulci ήταν και ο «Αντεροβγάλτης της Νέας Υόρκης», προσωπικά ότι πιο…αρρωστημένο έχω δει από το χώρο των splatters μαζί φυσικά με τα «Κομμάτια» του Juan Piquer Simon, ίδιας περιόδου! 

Δεν είναι τυχαίο που η «7η Πύλη της Κολάσεως» είχε απαγορευθεί στις ΗΠΑ μέχρι και το 1998 που ο Tarantino, μέγας φαν του Fulci, την έβγαλε σε ένα κλειστό κύκλωμα διανομής! Όσο για τη μοίρα της ταινίας στη χώρα μας, η μοναδική κόπια της είχε καταντήσει…κουρέλι απ’ τις πολλές μεταμεσονύκτιες προβολές σε διάφορες αίθουσες, πάντα στο πλαίσιο χαβαλετζίδικων αφιερωμάτων. Να που τώρα η κινηματογραφική λέσχη του «Midnight Express» με την εποπτεία του Άκη Καπράνου αναλαμβάνει να μας δείξει μία καινούργια αποκατεστημένη κόπια, στην οποία εννοείται πως θα ακούσουμε υπό τις κατάλληλες συνθήκες το καταπληκτικό προγκρεσιβοροκάδικο σάουντρακ του Fabio Brizzi και, πάνω απ’ όλα, θα δούμε τα πιο πειστικά ειδικά εφέ, τότε που όλα γίνονταν ακόμη σχεδόν χειροποίητα, χωρίς τη δυνατότητα της τεχνολογίας.  

Η ταινία ξεκινά με μια σεκάνς που διαδραματίζεται το 1927 στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, όταν οι χωρικοί εισβάλλουν στο «Seven Doors Hotel» και, αφού βασανίσουν ανελέητα, σταυρώνουν και εντοιχίζουν τον ζωγράφο ονόματι Σβάικ, κατηγορώντας τον για μάγο! Κατόπιν, περνάμε στο 1981, στο σήμερα, την εποχή που γυρίστηκε η ταινία, με την εμφάνιση της κληρονόμου του ξενοδοχείου – ακόμη ένας ρόλος για την Catriona Mc Coll, αγαπημένη πρωταγωνίστρια του Fulci. Η άτυχη αυτή γυναίκα αγνοεί τις, μεταφυσικού τύπου, προειδοποιήσεις και αποφασίζει να επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο, το οποίο είναι απλά η 7η Πύλη της Κολάσεως, έτσι ακριβώς όπως τη σχεδίασε ο Σβάικ, λίγο πριν τον σκοτώσουν οι ντόπιοι. Το γαϊτανάκι της φρίκης και του αίματος αρχινά και τελειωμό δεν έχει με κορυφαίες μερικές απ’ τις πιο ανατριχιαστικές σκηνές που μας έχει κληροδοτήσει το σινεμά του φανταστικού: Το οξύ που πέφτει πάνω σε μια γυναίκα και την πολτοποιεί, ένα σμάρι από ταραντούλες που κατατρώνε έναν άντρα μέσα σε μια βιβλιοθήκη, ένας σκύλος που κατακρεουργεί μιαν άλλη γυναίκα, πτώματα που σηκώνονται από νεκροκρέβατα και αμέτρητα ζόμπι με αρχηγό τον τερατόμορφο Σβάικ που έχουν επανέλθει στη ζωή για να εγκαθιδρύσουν την, επί Γης, Κόλαση! Και μετά απ’ όλα αυτά, το αριστουργηματικό σουρεαλιστικό φινάλε με το ζευγάρι των πρωταγωνιστών να καταλήγουν στο εφιαλτικό σεληνιακό τοπίο δια χειρός του ζωγράφου Σβάικ! 

Η «7η Πύλη της Κολάσεως» προβάλλεται αύριο, Σάββατο 22 Ιουνίου, στη μία μετά τα μεσάνυχτα στο θερινό σινεμά «Ριβιέρα» (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια) με είσοδο πέντε ευρώ. Θα είμαστε όλοι εκεί για να χαβαλεδιάσουμε ή και να τρομάξουμε, πού ξέρεις, κυρίως όμως για να αναμετρηθούμε με κάποια φαντάσματα, κυριολεκτικά όμως, τα οποία στοίχειωσαν την παιδική και εφηβική μας ηλικία.