Ήττα για την ακροδεξιά στην Αυστρία – Νίκη Βαν ντερ Μπέλεν

Προβάδισμα για τον 72χρονο υποστηριζόμενο από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, δίνουν τα exit polls αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις Αυστριακές προεδρικές εκλογές.

584447041dc5249b2d8b4642

Ο Βαν ντερ Μπέλεν συγκεντρώνει σύμφωνα με το δίκτυο ORF της Αυστρίας, ποσοστό 53,6%, ενώ ο ακροδεξιός Νόμπερ Χόφερ 46,4%, με ποσοστό σφάλματος 1,2%. 

Tα πρώτα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα exit polls με τον Βαν ντερ Μπάλεν να συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων, έναντι 46,4% του Χόφερ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που μίλησαν στο Associated Press, η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, οπότε είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν τροποποιήσεις στα ποσοστά, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα είναι πλέον απίθανο να αλλάξει.

Oι Αυστριακοί κλήθηκαν να ψηφίσουν για δεύτερη φορά μέσα έξι μήνες προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, επιλέγοντας ανάμεσα στον υποστηριζόμενο από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.Σε περίπτωση που επικρατούσε ο Χόφερ, η Αυστρία θα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ακροδεξιό Πρόεδρο. 

Τη χαρά του για τη νίκη της «φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας» εξέφρασε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

«Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση o νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας ότι θα προασπίσει τις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Αναγνώρισε την ήττα του ο Χόφερ

Τη νίκη του 72χρονου ανεξάρτητου υποψηφίου -υποστηριζόμενου από τους Πράσινους- στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, αναγνώρισε εξάλλου ο 45χρονος υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χοφερ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Χόφερ ευχαρίστησε τους υποστηρικτές τους δηλώνοντας απογοητευμένος για το αποτέλεσμα, ενώ συνεχάρη τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του, καλώντας τους πολίτες της Αυστρίας «να εργαστούν από κοινού».

Λίγο νωρίτερα, την ήττα του κ. Χοφερ στις αυστριακές εκλογές, αναγνώρισε και το επιτελείο του. «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ στη δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας, σύμφωνα με 


Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ