ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενοχλήθηκε από την άδεια του Κουφοντίνα

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ καταδίκασε σήμερα την απόφαση να χορηγηθεί στον Δημήτρη Κουφοντίνα 48ωρη άδεια.

5a04ca831dc52431478b48ac

«Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε τρομερή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ» σημείωσε η Νάουερτ.

«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την απόφαση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «ορισμένα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό».

Μέσω Twitter είχε αντιδράσει νωρίτερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στη διήμερη άδεια που πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

«Ενώνω τη φωνή μου με άλλες από το ελληνικό πολιτικό φάσμα αποδοκιμάζοντας την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσουν έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17Ν. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η σημερινή άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους», έγραψε.  

Υπέρ της άδειας οι σωφρονιστικοί

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας».

Με τον τρόπο αυτό η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας τάσσεται υπέρ τής χορήγησης 48ωρης άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη και αναρωτιέται:

«Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για τη χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της “προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας”;»

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι ο Δ. Κουφοντίνας θα είχε πάρει πολύ νωρίτερα την άδειά του αν ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν είχε παραβιάσει τη δική του και εκφράζει την προσδοκία της ότι θα σταματήσει στην πολιτική σκηνή του τόπου η αντιδικία για τα αυτονόητα.

«Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους», σημειώνουν ως υστερόγραφο στην ανακοίνωσή τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Κοντονής για Κουφοντίνα: «Δεν αποφυλακίζεται, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του»

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ για τη 48ωρη άδεια, που χορηγήθηκε στον Δ. Κουφοντίνα.

«Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ. Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε» τόνισε χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο κ. Κοντονής.

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για ο,τιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του.

«Εμφανιστήκατε ως θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαράστατες σε τέτοιες καταστάσεις», είπε ο Σταύρος Κοντονής και τόνισε ότι επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και την παραβίασε.

Ένταση μεταξύ Κοντονή – Μπακογιάννη για την άδεια Κουφοντίνα

«Φωτιά» πήρε η αίθουσα της Ολομέλειας αμέσως μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε μόνο στο ζήτημα της διήμερης άδειας του τρομοκράτη της «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα. Για το ίδιο θέμα, Σταύρος Κοντονής και Ντόρα Μπακογιάννη διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τη διαδικασία να εκτροχιάζεται.

Τα πνεύματα είχαν αρχίσει να οξύνονται από την ομιλία του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ξέφυγε εντελώς από το θέμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και έκανε εκτενή αναφορά στο νόμο Παρασκευόπουλου, με αφορμή τη δολοφονία της εφοριακού στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Για περίπου μισή ώρα, Γεωργιάδης – Κοντονής – Παρασκευόπουλος συγκρούονταν για το νόμο αποσυμφόρησης των φυλακών, με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάζει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Ώσπου, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ κορυφώθηκε η σύγκρουση με πρωταγωνιστές τον υπουργό Δικαιοσύνης και την Ντόρα Μπακογιάννη. Η τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκάλεσε θλιβερό απολογητή του Κουφοντίνα τον κ. Κοντονή και διερωτήθηκε τι άλλαξε από τότε που ο Κουφοντίνας ζητούσε άδεια και δεν του δινόταν με βάση το ίδιο θεσμικό πλαίσιο.

Κατηγόρησε δε τον κ. Κοντονή για επιλεκτική ευαισθησία, θυμίζοντάς τις δηλώσεις που έκανε μετά την απόφαση για την Ηριάννα. «Δεν ήταν δικαστική απόφαση τότε;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε στον υπουργό, σχολιάζοντας περαιτέρω πως «όλο το παρεάκι με την συλλογικότητα Α, τον Ρουβίκωνα, τη συλλογικότητα Β… όταν θέλουμε να τους καλύψουμε είμαστε πρώτοι, όταν όμως πρέπει να τους καταδικάσετε κρύβεστε κ. Κοντονή».

Με έντονο ύφος, όπως το συνηθίζει άλλωστε ο κ. Κοντονής, χαρακτήρισε ανακρίβειες και ψέματα τους ισχυρισμούς της κ. Μπακογιάννη. «Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαραστάτες σε ανθρώπους που διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε προς την βουλευτή της ΝΔ πως θα έπρεπε να ντρέπεται για τη διαδρομή της. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…