Newsroom

Newsroom

Χατζηδάκης: Μίλησε ξανά για διαπραγμάτευση για προστασία των αδύνατων από τους πλειστηριασμούς

Την θέση της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στη  Βουλή για τον…

Την θέση της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στη  Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014. Ο Υπουργός δεν αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα του γάλατος, αλλά σημείωσε ότι θα εφαρμόσει «την συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων του ΟΟΣΑ» στις οποίες περιλαμβάνεται και το γάλα.

Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι «πρώτον, συνέχιση της προστασίας που παρέχουν οι νόμοι 3869/10 και 4161/13 για τους φτωχούς και τους κοινωνικά αδύναμους. Η φιλοσοφία αυτών των ρυθμίσεων έχουμε πετύχει να μην αμφισβητείται από την τρόικα. Δεύτερον, εξωδικαστική προστασία για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος μέχρι να αντιμετωπιστεί οριστικά και σφαιρικά το ζήτημα κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

«Εκεί είναι που κάνουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διότι από την πλευρά μας επιδιώκουμε τη μέγιστη προστασία γι’ αυτούς που τη χρειάζονται με βάση τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, χωρίς βεβαίως να μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτές τις ρυθμίσεις επιτήδειοι ή «μεγάλα ψάρια»», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο Κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι «το 2014 η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτή είναι η αρχή του τέλους, στη μεγάλη περιπέτεια που περνά ο τόπος». Ο υπουργός επεσήμανε ότι στην «περιπέτεια» αυτή «μας οδήγησαν οι λαϊκίστικοι μύθοι του παρελθόντος πως τάχα

-είναι εφικτή η ευημερία με δανεικά, όπου μπορείς να καταναλώνεις περισσότερα, από όσα παράγεις.

-μπορείς να έχεις απασχόληση χωρίς επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα χωρίς μεταρρυθμίσεις.

-υπάρχει κοινωνική πολιτική, όπου μοιράζεις χρήματα στις συντεχνίες, χωρίς να υποθηκεύεις το μέλλον του τόπου».

-αναθεώρηση του πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων,  με τη διεύρυνση του εργαλείου της αυτοσυμμόρφωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση και οι έλεγχοι θα γίνονται όχι κατά την ίδρυση και στα χαρτιά, αλλά στην πράξη, κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, διευκρίνησε.

-πλαίσιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις κοινωνικές δράσεις.

-δημιουργία Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας που θα στηρίζει ταυτόχρονα επενδύσεις και εξαγωγές. Θα ενωθούν ΟΠΕ και Invest in Greece και θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

-εθνική στρατηγική για τα  logistics.

-συγκρότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, στο οποίο θα συμμετέχουν οργανισμοί και ιδρύματα διεθνούς κύρους, όπως η KfW και το Ίδρυμα Ωνάση.

-ενοποίηση κανόνων για την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων.

-ενίσχυση ανταγωνισμού σε λιανικό εμπόριο, οικοδομικά υλικά, τρόφιμα και τουρισμό. «Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εντοπίσαμε 329 πιθανά εμπόδια: π.χ. στο γάλα, στο ψωμί, στο τσιμέντο, στην ίδρυση νέων ξενοδοχείων κ.α.», είπε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων του ΟΟΣΑ»».

Ο  κ. Χατζηδάκης καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η   Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, γιατί αυτά τα κόμματα κυβέρνησαν έως σήμερα, σημείωσε ότι τη χώρα  δεν την έφεραν σε δύσκολη θέση, γενικώς και αορίστως, δύο κόμματα, αλλά την  έφεραν σε δύσκολη θέση συγκεκριμένες πολιτικές.

«Και μπορεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να είναι και σήμερα στην Κυβέρνηση, αλλά οι παλαιές πολιτικές έχουν πάει όλες στο ΣΥΡΙΖΑ» είπε και πρόσθεσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο θεματοφύλακας της  ακινησίας.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…