Newsroom

Newsroom

Η υπόθεση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο (BINTEO)

Η συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

578f60701dc524a77a8b4b8e

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΜ δεσμεύθηκαν ότι θα καταθέσουν άμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη καταγραφή των προβλημάτων και αναλυτικές προτάσεις με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος μεταμοσχεύσεων εφάμιλλου με αυτά των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

Για να αναζωογονηθεί η υπόθεση των μεταμοσχεύσεων και σταδιακά να αποκτήσει αυτάρκεια η χώρα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανέδειξε την ανάγκη παρέμβασης σε δύο επίπεδα:

– Στην αύξηση της δωρεάς οργάνων και επομένως των διαθέσιμων μοσχευμάτων με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργής συναίνεσης του πληθυσμού.

– Στην αναβαθμισμένη λειτουργική υποστήριξη των μεταμοσχεύσεων με ενίσχυση των Ειδικών Κέντρων και κυρίως των ΜΕΘ που αποτελούν, ίσως, τον κρισιμότερο κρίκο. «Σήμερα οι άνθρωποι στις υποστελεχωμένες ΜΕΘ είναι κουρασμένοι, εξαντλημένοι και είναι φυσιολογικό να μην ασχολούνται όπως, ίσως, θα έπρεπε με αυτό το κομμάτι. Αυτές τις μέρες τοποθετούνται οι γιατροί από τις προσλήψεις που κάναμε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και θα ακολουθήσουν και οι νοσηλευτές. Εκτός, όμως, από την επιπλέον στελέχωση στις ΜΕΘ, θα πρέπει αυτούς τους συναδέλφους να τους εκπαιδεύσουμε στην κουλτούρα των μεταμοσχεύσεων έτσι ώστε να δημιουργούν στους συγγενείς των ασθενών ένα κλίμα εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων.

Η εκπομπή το Κουτί της Πανδώρας είχε αποκαλύψει ότι στην Ελλάδα υπάρχει το μικρότερο ποσοστό δωρητών οργάνων στην Ευρώπη ωστόσο παρότι δεν υπάρχουν όργανα για να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες, η Ελλάδα εξάγει όργανα.

Πως μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, με τους ελάχιστους δότες, στέλνει όργανα στο εξωτερικό, επειδή στις ελληνικές λίστες δεν βρίσκονται κατάλληλοι λήπτες;

Δείτε όλη την εκπομπή για τις μεταμοσχεύσεις


Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ