Η τεχνολογία σύμμαχος κατά της κλιματικής αλλαγής

Το συμπέρασμα ότι η τεχνολογία είναι σύμμαχος στον αγώνα κατά του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προέκυψε στο 6ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

5a3a950d1dc524f1268b4639

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το φετινό συνέδριο εστίασε στο επιταχυνόμενο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, το οποίο για τη χώρα μας θα σημάνει μείωση των βροχοπτώσεων, παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς και της έντασης κυμάτων καύσωνα. Το κόστος αγνόησης του φαινομένου υπολογίζεται σε πολλαπλάσιο του ΑΕΠ και ο αγροδιατροφικός τομέας θα υποστεί τον πλήρη αντίκτυπο, αφού οι βασικότερες παράμετροι της παραγωγής θα παρουσιάσουν έντονες μεταβολές.

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, στον σύντομο χαιρετισμό του και αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο, τόνισε: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι αναμφισβήτητη, οφείλεται και σε ανθρωπογενή αίτια και είναι εξίσου σημαντικό το ότι επιταχύνεται. Προφανώς, η χώρα μας δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από το φαινόμενο και η αδράνειά του σήμερα θα επιφέρει τεράστιο κόστος αύριο. Εξάλλου, μία θλιβερή σειρά από πρόσφατα γεγονότα μάς το απέδειξε περίτρανα». «Τα πράγματα δεν είναι, όμως, τόσο μαύρα όσο παρουσιάζονται, ας μην ξεχνάμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του ο άνθρωπος επέδειξε μία αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής. Έτσι και τώρα, μέσω εργαλείων που μας προσφέρει η τεχνολογία, αλλάζοντας τον τρόπο διαχείρισης υδάτων, εδαφών και ζωϊκού κεφαλαίου και υιοθετώντας πρακτικές αειφόρου αγροδιατροφικής ανάπτυξης, μπορούμε να περιορίσουμε τα αίτια του φαινομένου, να καταστήσουμε ευκολότερη την προσαρμογή μας και να αναδείξουμε ευκαιρίες που ίσως να μην ήταν πρωτύτερα εμφανείς» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρ. Πάνος Κανέλλης, εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συνέδριο εξελίσσεται σε έναν σημαντικό θεσμό, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, δήλωσε ότι η περιφέρεια, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς, όπως η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, προσπαθεί να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον χωρίς να παίρνουμε υπόψη τις αλλαγές». «Η κεντρική διοίκηση, όλοι, πρέπει να εξελισσόμαστε, ώστε να μπορούμε να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις» συμπλήρωσε.

Στην κεντρική ομιλία του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το μέλλον, όχι μόνο επειδή θα επηρεάσει αρνητικά όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών, αλλά και επειδή είναι δική μας υπόθεση να εμποδίσουμε την εξέλιξή της. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της γίνεται σε δύο πεδία. Στο ένα η δράση στοχεύει στη μείωση της έντασης του φαινομένου και έγκειται στην προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Στο άλλο λαμβάνονται μέτρα με στόχο τον μετριασμό του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Πρωτόκολλο του Κιότο, στη Συνθήκη των Παρισίων και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις συμβαλλόμενες χώρες, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, υπενθύμισε ότι η ΕΕ επεξεργάζεται δύο κανονισμούς για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου: Ο ένας με στόχο τη μείωση της έκλυσης εκπομπών αερίων εξαιτίας αλλαγών χρήσεων γης και ο άλλος για την υποχρέωση των κρατών-μελών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων σε τέσσερις τομείς της οικονομίας, ένας εκ των οποίων είναι της γεωργίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και η άρνηση αυτής της πραγματικότητας στο πολιτικό και στο επιστημονικό επίπεδο στερεί αρκετές ευκαιρίες από το μέλλον των επόμενων γενεών και καθυστερεί την προσαρμογή της οικονομίας και της κοινωνίας. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της χώρας και η Ελλάδα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στον συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για λόγους που ευνοούν και την ίδια». Αναφερόμενος στις συνεργασίες που έχουν γίνει με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα, τόνισε: «Η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο είναι από τα hot spot της κλιματικής αλλαγής, είναι, δηλαδή, στις πιο ευπρόσβλητες ζώνες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Πηγή: nooz.gr

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…