Newsroom

Newsroom

Η ταινία "Elle" του Ολλανδού Πολ Βερχόφεν θριάμβευσε στα βραβεία Σεζάρ

Η ταινία του Ολλανδού Πολ Βερχόφεν «Elle» (Εκείνη) αναδείχθηκε καλύτερη ταινία και η πρωταγωνίστριά της, Ιζαμπέλ Ιπέρ, απέσπασε το βραβείο καλύτερου πρώτου γυναικείου ρόλου, χθες βράδυ, στην 42 τελετή απονομής των βραβείων Σεζάρ. Η τελετή των «Όσκαρ» του γαλλικού κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, δύο ημέρες πριν από την απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

58b19fc61dc5241f2a8b456a

Στην τελετή απονομής των Σεζάρ, στον Βρετανό Κεν Λόουτς απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας για το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» (I, Daniel Blake), που έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ αφηγείται την κάθοδο στην κόλαση ενός ανθρώπου που αρρωσταίνει και είναι αναγκασμένος να ζήσει από τα επιδόματα της πρόνοιας αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία.

Στην τελετή τιμήθηκε ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, παρών για πρώτη φορά στα βραβεία, παρά τη μακρόχρονη και επιτυχημένη του καριέρα.

Στα 27 του χρόνια, ο Ξαβιέ Ντολάν από το Κεμπέκ, με έξι ταινίες στο ενεργητικό του, έλαβε το Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Είναι απλώς το τέλος του κόσμου» (Juste la fin du monde). Η ταινία, σχεδόν όλη γυρισμένη σε εσωτερικό χώρο, απέσπασε άλλα δύο βραβεία, του καλύτερου μοντάζ και του καλύτερου πρώτου ανδρικού ρόλου -που πήρε ο Γκασπάρ Ουλιέλ, ο οποίος ενσαρκώνει τον γιο που αναζητεί την οικογένειά του για να της ανακοινώσει τον προσεχή θάνατό του.

Με 11 υποψηφιότητες, το θρίλερ «Elle» και η πρωταγωνίστριά του Ιζαμπέλ Ιπέρ θεωρούνταν φαβορί. Η ιστορία μιας γυναίκας που καταδιώκει τον βιαστή της, που βασίστηκε στο βιβλίο «Oh…» του Γάλλου συγγραφέα Φιλίπ Τζιαν, έχει λάβει ήδη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας. Η Ιπέρ, που επίσης τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ταινία, είναι υποψήφια για Όσκαρ στην τελετή που θα γίνει την Κυριακή στο Λος Άντζελες.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, που πήγε στην τελετή με την έγκυο σύζυγό του Άμαλ, για να λάβει το τιμητικό Σεζάρ, έκανε πολλές αναφορές στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι «γίνονται μεγάλες αλλαγές στον κόσμο, και δεν είναι όλες προς τη σωστή κατεύθυνση». «Περιγράφουμε τους εαυτούς μας ως τους υπερασπιστές της ελευθερίας αλλά δεν μπορούμε να την υπερασπιζόμαστε στο εξωτερικό αν την εγκαταλείπουμε στην πατρίδα μας». Ο κινηματογραφιστής Κεν Λόουτς από την πλευρά του εξύμνησε –με ένα μήνυμά του που αναγνώστηκε, καθώς ήταν απών- το «πνεύμα της αντίστασης» και κάλεσε τους Γάλλους, οι οποίοι θα κληθούν να εκλέξουν σε λιγότερο από δύο μήνες τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους, να ψηφίσουν την αριστερά.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πήγε στην τελετή με την έγκυο σύζυγό του Άμαλ, για να λάβει το τιμητικό Σεζάρ.

Στα Σεζάρ, τα οποία αποσπούν συχνά τα τελευταία χρόνια στρατευμένα έργα, βραβεύθηκε επίσης ένα ντοκιμαντέρ, το «Ευχαριστώ, αφεντικό» (Merci Patron!) του δημοσιογράφου Φρανσουά Ρουφέν, που θέτει στο στόχαστρο της κριτικής του τον γίγαντα των ειδών πολυτελείας LVMH και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό του Μπερνάρ Αρνό. Στην τελετή τιμήθηκε, επίσης, ο ηθοποιός Ζαν-Πολ Μπελμοντό, παρών για πρώτη φορά στα βραβεία, παρά τη μακρόχρονη και επιτυχημένη του καριέρα.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma vie de courgette) του Ελβετού Κλοντ Μπαράς, ένα παραμύθι για την ανοχή, που έχει επιτυχία στο κοινό, απέσπασε δύο Σέζαρ, περιλαμβανομένου αυτού της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.Η ταινία «Φραντς» (Frantz) του Φρανσουά Οζόν, που όπως και το φιλμ «Elle» ήταν υποψήφια για 11 βραβεία, δεν πήρε παρά μόνο ένα, αυτό της καλύτερης φωτογραφίας.

Τα Σεζάρ δεν είχαν φέτος πρόεδρο επιτροπής. Η αρχική επιλογή ήταν ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι, και αυτό είχε αποτέλεσμα να ξεσπάσει πολεμική στη Γαλλία, λόγω του ότι του έχει ασκηθεί δίωξη στις ΗΠΑ, διότι ήταν κατηγορούμενος για τον βιασμό μιας έφηβης πριν από 40 χρόνια. Ο Πολάνσκι ανακοίνωσε πως αποποιείται τον ρόλο του προέδρου της κριτικής επιτροπής λόγω των πιέσεων τις οποίες άσκησαν κυρίως γυναικείες οργανώσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

mamalakis alexiadou 2

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

«Ένας κουρασμένος άνθρωπος τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτική; Μέχρι και η μετακίνησή του είναι…