Newsroom

Newsroom

Η σύγχρονη ηλεκτρονική πειρατεία ξεπερνά τα σενάρια του Χόλιγουντ: Προκαλεί την παγκόσμια σταθερότητα

Η τελευταία πολυμέτωπη κυβερνο-επίθεση/έγκλημα/τρομοκρατία θα μπορούσε κάλλιστα να εμπνεύσει θέμα ταινίας James Bond ή του sequel των ταινιών Mission Impossible με τον 007 ή τον Ethan Hunt να σώζουν τελικά τον κόσμο από την κυβερνοαποκάλυψη.

5919a0cc1dc5245f7d8b458a

Γράφει ο Δημήτρης Στεργίου  

Το γεγονός

Στις 12 Μαΐου μία ομάδα αυτοαποκαλούμενη Shadow Brokers προέβη με μία σειρά κυβερνοεπιθέσεωνοι οποίες σύμφωνα με την Europol είχαν200.000 θύματα. Δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε 150 χώρες, μεταξύ αυτών του υπουργείου εσωτερικών της Ρωσίας, η ΚρατικήΥπηρεσία Υγείας της Βρετανίας, η αμερικανική FedEx, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica της Ισπανίας, η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn και η γαλλική εταιρία Renault. Η επίθεση διεξήχθη μέσω ιού μεταδιδόμενου μέσω e-mail τύπου «ransomware».

Χρησιμοποιώντας μία μέθοδο hacking η οποία εκλάπη από την αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA κλειδώθηκαν συγκεκριμένα χρήσιμα αρχεία στον υπολογιστή και απαιτούνταν ποσό περίπου $300 για να γίνουν πάλι διαθέσιμα. Η επίθεση εκμεταλλεύτηκε μία αδυναμία παλαιότερων εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος των Windows και τα λύτρα ζητήθηκαν με τη μορφή του κρυπτονομίσματος Bitcoin.

Σημειώνεται ότι η Microsoft στα νεότερα λειτουργικά συστήματα ή μέσω ανανεώσεων ασφαλείας του λογισμικού (οι οποίες ήταν διαθέσιμες στο πλαίσιο αρκετά ακριβών πακέτων υποστήριξης) είχε εξαλείψει τη συγκεκριμένη αδυναμία, ενώ το συγκεκριμένο λογισμικό ανήκε στο επιθετικό οπλοστάσιο της NSA.

Οι προβληματισμοί

Το πεδίο είναι από τα πλέον γόνιμα για κάθε είδους συνωμοσίες για το «ποιοι βρίσκονται από πίσω» και είναι βούτυρο στο ψωμί του όποιου επιθυμεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ή να εισπράξει like στο fb. Οι εταιρίες λογισμικού για να γίνονται οι ζητούμενες ανανεώσεις αλλά και για να αγοράζεται η τελευταία έκδοση, τα ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα, σκοτεινά κέντρα σε Κίνα, Ρωσία, Β. Κορέα και αλλού και φυσικά η NSAη οποία επιθυμεί να πάρει τον «κώδικα» του Bitcoin! Παραμένει όμως το γεγονός και η απειλή ή οποία μπορεί να περιορίστηκε (με τη βοηθεία ένας 22άχρονου πρώην hacker) αλλά θα συνεχίσει και πρέπει να συνεχίσει να απασχολεί ιδιαίτερα σοβαρά όλα τα επίπεδα τις οργάνωσης της μετα-βιομηχανικής κοινωνίας.

Οι προβληματισμοί πολλοί και σε μία πρώτη ανάλυση διακρίνονται πολύ σύντομα τέσσερις. 

Πρώτον. Χρησιμοποιώντας τον τίτλο του best seller του Thomas Friedman, μάλλον ο Κόσμος είναι Επίπεδος. Τα κλασικά γεωγραφικά σύνορα των σημερινών κρατών είναι πορώδη όταν πρόκειται για κώδικα προγραμματισμού. Το δίκτυο των servers, proxies, data centers και άλλων «totems» του σύγχρονου κυβερνο-οικοδομήματος αποτελούν μέρος μίας ψηφιακής γεωγραφίας η οποία είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να χαρτογραφηθεί πλήρως. Τα τείχη τον οποίων η ανέγερση είναι στην επικαιρότητα δεν μπορούν να προστατέψουν τα «ζωτικά όργανα» των οικονομιών. Ακόμα και το περίφημο Great Firewall της Κίνας στην προκειμένη περίπτωση κατέστη αναποτελεσματικό.

Δεύτερον. Η ασφάλεια των υπολογιστών τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό ή κρατικό επίπεδο γίνεται όλο και πιο πολύτιμο ζητούμενο. Παραδείγματος χάριν , η κλασσική συμβουλή κυβερνοασφάλειας είναι η τήρηση αντιγράφων ασφαλείας εκτός δικτύου. H τελευταία όμως τάση (και την οποία ο γράφων έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό) είναι η τήρηση των αρχείων στο λεγόμενο «νέφος-cloud» και η φύλαξη τους κατ ουσίαν σε μεμακρυσμένα data centers ίσως και εκτός της ηπείρου του χρήστη!

Τρίτον. Έρχεται στην επικαιρότητα το κρυπτονόμισμα bitcoin του οποίου η αξία έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες ημέρες και πρίν από τη κυβερνοεπίθεση. Δεν αποτελεί το μοναδικό κρυπτονόμισμα αλλά το πιο διαδεδομένο και στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain η οποία διασφαλίζει πολύ μεγάλη ασφάλεια αλλά και ανωνυμία. Ο ακριβής τρόπος δημιουργίας και διακίνησης του, λόγω πολυπλοκότητας είναι κατανοητός σε λίγους ενώ από τη μια πλευρά έχει ενοχοποιηθεί για «σκοτεινές χρηματοδοτήσεις» από την άλλη η τεχνολογία blockchain υπόσχεται απόλυτη ασφάλεια και διαφάνεια σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Tέταρτον. Η ασυμμετρία της απειλής και του οικονομικού αποτελέσματος είναι κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού γεωοικονομικού περιβάλλοντος. Είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις του οικονομικού κόστους της επίθεσης αλλά η δυσλειτουργία βασικών οικονομικών δομών όπως οι γραμμές παραγωγής, τα σιδηροδρομικά δίκτυα, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και άλλες οι οποίες επλήγησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης προκαλούν τεράστιο κόστος σε κράτη, επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Οι νέες οντότητες τις οποίες έχει γεννήσει η 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως οι Shadow Brokers είναι παρούσες, ενεργές και άκρως επικίνδυνες. Τίθεται επίσης το ερώτημα/δίλημμα κάθε φορά που μας ζητείται από την εταιρία λογισμικού να εγκαταστήσουμε κάποια ενημέρωση στον υπολογιστή/laptop/smartphone: Εαν αδιακρίτως συμφωνούμε ίσως να εξασφαλίζουμε ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα συμφωνούμε σε κάθε είδους συλλογή προσωπικών μας δεδομένων. Εάν αρνηθούμε έχουμε (μάλλον όμως την ψευδαίσθηση) της προστασίας της ιδιωτικότητας, αλλά η έκθεση μας σε κακόβουλο λογισμικό είναι σαφώς μεγαλύτερη. Τι περισσότερες φορές βέβαια δεν έχουμε άλλη επιλογή από το επιλέξουμε το download and update.

To update or not to update, ιδού η απορία!

*Ο Δημήτρης Στεργίου είναι υποψήφιος διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων. Ειδικεύεται σε θέματα Γεω-οικονομίας.

Πηγή: mignatiou.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…