Η Σοφία Μαυραγάνη φέρνει τον "Σάλο" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πως μπορεί κανείς να "χορέψει" για το νόημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τα χαμένα μας οράματα; Ποια είναι τα υπόγεια, βουβά κύματα που αναδιαμορφώνουν και αλλάζουν τον κόσμο που ξέρουμε μέχρι σήμερα; Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη με εργαλείο τη μαγεία που δημιουργεί η κίνηση του σώματος, φέρνει τον "Σάλο" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

589f11781dc524dc358b45ed

Πιο συγκεκριμένα, η Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας υποδέχεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (ώρα 20:00), για μία και μοναδική βραδιά, την παράσταση χορού της Σοφίας Μαυραγάνη με τίτλο «Σάλος» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενα ανατρεπόμενη χορογραφική σύνθεση η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας.

O Σάλος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση κύματος. Ένα απόλυτα φυσικό φαινόμενο που ταυτόχρονα ανατρέπει τους λογικούς συσχετισμούς γεγονότων στο χρόνο και το χώρο. Αυτό το φαινόμενο του βουβού κύματος μας γοήτευσε από τη πρώτη στιγμή και παράλληλα μας δυσκόλεψε πάρα πολύ. Είναι ένα τόσο ευρύ και πολύπλευρο θέμα με άπειρες αναφορές και δυνατότητες ερευνητικής προσέγγισης που πραγματικά προκάλεσε σάλο στη σκέψη και στο σώμα. Με κάποιο φυσικό τρόπο, η διαδικασία δημιουργίας του έργου, ως ένα άλλος κυματισμός, οδήγησε την έννοια του σάλου στο πεδίο της ιστορικής πραγματικότητας και τον εναπόθεσε στο χώρο της Ευρώπης, στο χρόνο που διανύουμε. Η παράσταση συμβολίζει την εν εξελίξει πορεία της ευρωπαικής Ένωσης από τη δημιουργία της έως τις μέρες μας“, μας είχε πει η Σοφία Μαυραγάνη, όταν παρουσίασε για πρώτη φορά την παράσταση στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Το έργο εμπλέκει τρεις ερμηνευτές και συν-δημιουργούς (Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου) σε μια ποιητική αλληγορία για την παράδοξη σχέση των γεγονότων με τον χώρο και τον χρόνο.

Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της FINGERSIX.

Όσα ζούμε τώρα έχουν τις ρίζες τους σε γεγονότα του παρελθόντος, ενώ η δράση μας σε χρόνο ενεστώτα θα καθορίσει αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Η ΕΕ διανύει την πιο μακροχρόνια περίοδο ειρήνης που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της και, παρά τις ισχυρές δονήσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να μην έχει δοκιμάσει ακόμα το ξέσπασμα του σαρωτικού βουβού κύματος. 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δημιουργία–σύνθεση: Σοφία Μαυραγάνη

Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας

Σύμβουλος δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη

Κοστούμια–σκηνικός Χώρος: Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας

Φωτογραφίες: Mαργαρίτα Νικητάκη

Συνεργάτης παραγωγής – επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης

Ερμηνεία–συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου

Πρώτη παρουσίαση–παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016

Τιμές εισιτηρίων

10,00 € (Β΄ Ζώνη), 15,00 € (Α΄ Ζώνη)

4,00 € (Νέοι, Φοιτητές), 6,00 € (Πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, 65+)

Πληροφορίες

210 72.82.333

www.megaron.gr

Επίσης

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://twitter.com/MegaronAthens 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…