Newsroom

Newsroom

Η ομάδα Apparatus στο koutipandoras.gr: "Θέλουμε να είμαστε μία καλοκουρδισμένη μηχανή που αρπάζει το ωραίο"

Ένα άγνωστο δωμάτιο κρύβεται πίσω από μια πόρτα, με μοναδικό φύλακα τον πορτιέρη που κρατάει το πόμολό της. Με αφορμή την παράσταση «Ο Μηχανισμός του Δωματίου» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, η νεοσύστατη ομάδα Apparatus μας μιλάει για το έργο του Αριστείδη Αντονά, την ανθρώπινη συνείδηση και το θέατρο σήμερα.

58b73aa71dc524527c8b45ab

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Γιατί επιλέξατε για εναρκτήριο έργο σας τον “Μηχανισμό του Δωματίου” του Αριστείδη Αντονά; Ποια ήταν τα στοιχεία που ξεχωρίσατε και σας κέντρισαν το ενδιαφέρον στο έργο;

Δημήτρης Μπαλτάς: Ο τρόπος που δουλεύουμε σαν ομάδα, μας δίνει την ελευθερία να προτείνουμε δουλειές. Το έργο λοιπόν το έφερε στην ομάδα η Βάσια. Από εκεί και πέρα όλοι μας με το που το συζητήσαμε, μετά την πρώτη ανάγνωση, εντυπωσιαστήκαμε με το πόσο διαφορετικά πράγματα είδε ο καθένας, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρισκόταν. Ήταν φανερό πια ότι έπρεπε να είναι η πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά.

Λένα Λέκκου: Είναι ένα έργο που μόλις το διαβάσαμε ξέραμε ότι έπρεπε να ασχοληθούμε με αυτό. Η υλοποίηση του έργου αυτού ήρθε σχεδόν αυθόρμητα, σαν να το δουλεύαμε χρόνια και απλά είχε έρθει η ώρα του.

Ένα άγνωστο δωμάτιο κρύβεται πίσω από μια πόρτα. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός σε αυτό που να παραπέμπει στη σύγχρονη ζωή, στον σύγχρονο άνθρωπο;

Δημήτρης Μπαλτάς: Οι συμβολισμοί φυσικά υπάρχουν και μπορούν να αναχθούν σε διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα. Από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς είναι η ευκολία με την οποία δεχόμαστε καταστάσεις σα δεδομένες χωρίς να ενδιαφερόμαστε να δούμε “πίσω από την πόρτα”… ακόμα κι όταν αύτη μας η στάση αρχίζει να μας δυσκολεύει.

Λένα Λέκκου: Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει γυρίσει την πλάτη του σε ότι συμβαίνει γύρω του συνειδητά, απογοητευμένος με τα πάντα απλά προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απ’ έξω. Αυτό δυστυχώς δεν θα φέρει τη λύση του προβλήματος, είμαστε όλοι ένοχοι για ότι συμβαίνει σε εμάς, στους γύρω μας, σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα έργο που καταπιάνεται με τα ζητήματα της αδιασαφήνιστης εξουσίας, της αποπροσωποίησης, της προσκόλλησης σε αόρατους μηχανισμούς. Πόσο εύκολο πιστεύετε ότι είναι η ανθρώπινη συνείδηση να υπερβεί αυτούς τους περιορισμούς;

Λένα Λέκκου: Όσο απαισιόδοξο κι αν ακουστεί αυτό που θα πω, για μένα ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει την απαραίτητη δύναμη και κυρίως τη θέληση που χρειάζεται για να κάνει αυτήν την υπέρβαση.

Δημήτρης Μπαλτάς: Εύκολο σίγουρα δεν είναι. Χρειάζεται δουλειά, για άλλους περισσότερη για άλλους λιγότερη. Κι εκεί ίσως βρίσκεται και ο ρόλος αυτών των κειμένων και της τέχνης γενικά, να μας δείξει ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος. Να μας βάλει την υποψία.

Είναι δύσκολο εγχείρημα για μία νέα ομάδα να προσπαθεί να κάνει δικά της πράγματα στην Ελλάδα αυτή την εποχή; Έχετε συναντήσει δυσκολίες; Ποια είναι αυτά που από την άλλη πλευρά σας κάνουν να διατηρείτε την αισιοδοξία και την έμπνευση σας;

Λένα Λέκκου: Είναι όντως πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, να δημιουργήσεις με οποιοδήποτε τρόπο στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά βλέπω ότι έχει γίνει η ανάγκη των ανθρώπων ακόμα πιο έντονη να εκφραστεί με κάθε τρόπο, έχω αρχίσει να δικαιολογώ ακόμα και τους ανθρώπους που βλέπω να μιλάνε μόνοι τους στο δρόμο, ή αυτούς που αν τους πεις καλημέρα θα ακούσεις όλες τις βρισιές τους κόσμου, κάπως πρέπει ο καθένας να βγάλει από μέσα του ότι τον πονάει. Δεν θεωρώ ότι έχουμε διατηρήσει την αισιοδοξία μας απλά έχουμε πάρει όλη αυτήν την αρνητική ενέργεια και προσπαθούμε να την διοχετεύσουμε σε κάτι που να μας εκφράζει.

Δημήτρης Μπαλτάς: Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ξεπεραστούν. Από θέματα οργάνωσης, προώθησης, αβεβαιότητας, μέχρι φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οικονομικό. Όμως έχω την αίσθηση ότι η εποχή ευνοεί τα νέα ξεκινήματα. Υπάρχει μια γενική απογοήτευση, που έχει κάνει τον κόσμο πιο ανοιχτό σε νέες προτάσεις. Οπότε απ’ αυτή τη μεριά είμαστε τυχεροί. Το μεγαλύτερο ατού των ομάδων όμως είναι ότι ακόμα και χάλια να πάνε τα πράγματα πάντα θα βρεις κάποιον που να είναι θετικός. Όλοι περνάμε τις φάσεις που απογοητευόμαστε. Ευτυχώς δε συμπίπτουμε ποτέ. Μάλλον κάπως προστατευτικά, μόλις δούμε ότι κάποιος πέφτει, οι άλλοι ανεβαίνουν και ισορροπούμε.

Ποιες ήταν οι θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίσατε αυτή τη σεζόν; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Λένα Λέκκου: Είδα αρκετές αξιόλογες δουλειές, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να δω όσες θεατρικές παραστάσεις θα ήθελα. Σίγουρα χαίρομαι που το θέατρο υπάρχει ή μάλλον που επιβιώνει ακόμα και που ο κόσμος το επιλέγει για τη διασκέδαση του.

Δημήτρης Μπαλτάς: Δυστυχώς λόγω φόρτου εργασίας δε μπόρεσα να δω όσες παραστάσεις θα ήθελα φέτος. Σίγουρα, λόγω ειδικότητας όμως, δε μπορώ να ξεχάσω τη δουλεία του Σάκη Μπιρμπίλη στο Γαλαξία. Μαγικό. Αυτόν τον καιρό είμαστε σε συζητήσεις για τις επόμενες δράσεις της ομάδας, κάποιες θεατρικές αλλά και κάποιες σκέψεις για δράσεις εκτός θεάτρου.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα Apparatus.

Δημήτρης Μπαλτάς: Η ομάδα δημιουργήθηκε από μια ανάγκη όλων μας να εκφραστούμε σε διάφορους τομείς, ξεκινώντας φυσικά από το θέατρο που είναι ο κοινός μας παρονομαστής, αλλά χωρίς να αποκλείουμε οποιαδήποτε μορφή έκφρασης. Ο καθένας έχει την ελευθερία να προτείνει δράσεις που θέλει να κάνει, είτε είναι παραστάσεις, θεατρικές ή μη, είτε εγκαταστάσεις.

Λένα Λέκκου: Η δημιουργία αυτής της ομάδας έγινε μέσα από την ανάγκη μας να μοιραζόμαστε πρώτα μεταξύ μας και μετά με τους γύρω μας αυτά που σκεφτόμαστε, αυτά που μας πονάνε και αυτά που μας γεμίζουν. Πιστεύω πολύ στην ομάδα, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον ε’ ξου και το όνομα της ομάδας, Apparatus σημαίνει συγχρόνως συσκευή, σύστημα, μηχανισμός, ενώσαμε τα κομμάτια μας με σκοπό της δημιουργίας μιας καλοκουρδισμένης μηχανής που είναι σε διαρκή ετοιμότητα να αρπάξει κάθε τι ωραίο και κάθε τι άσχημο και να το μετατρέψει σε κάτι καινούργιο.

Η ομάδα Apparatus είναι μια νέα ομάδα δημιουργών στον χώρο του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών, με βασικά της μέλη τους Βάσια Χρονοπούλου, Λένα Λέκκου, Δημήτρη Μπαλτά, Αντώνη Λέκκο, Στέλλα Σαμιώτη και Μάνθα Καραδήμα. Στόχος της ομάδας είναι η έκφραση των μελών της μέσω των διαφόρων μορφών της τέχνης. Σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία νέων έργων είναι η θεματική που απασχολεί την ομάδα την εκάστοτε περίοδο και η ανάγκη επικοινωνίας της με τον κόσμο και έπειτα γίνεται η επιλογή του κατάλληλου μέσου για την παρουσίασή της. Την τρέχουσα καλλιτεχνική σεζόν (2016-2017) παρουσιάζουν το έργο «Ο Μηχανισμός του Δωματίου» του Αριστείδη Αντονά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (9 Ιανουαρίου- 14 Μαρτίου).

Info:

Τοποθεσία: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κ.Ε.Τ.), Κύπρου 91Α, Αθήνα 

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. 

Διάρκεια: 60΄ 

Πληροφορίες: Τηλ.: 213 004 0496 

Τιμή εισιτηρίου: 10 €, 8 € (φοιτητικό, άνω των 65), 5 € (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ)


Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…