Newsroom

Newsroom

Η θεατρική Ομάδα Τσόκαρα στο koutipandoras.gr: "Η αλλοτριωμένη κοινωνία στην οποία ζούμε δεν μπορεί να αφανίσει τη χώρα των δικών μας θαυμάτων&quot

Η Θεατρική Ομάδα Τσόκαρα επανέρχεται για δεύτερη χρονιά με την θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, «Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι…», εμπνευσμένη από την Αλίκη στη Xώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll.

58079a4d1dc5241d1c8b4739

Με ζωντανή μουσική, χειροποίητες κούκλες, εικονικές ψευδαισθήσεις και τεχνικές σωματικού θεάτρου, η παράσταση συνθέτει ένα μαγευτικό μωσαϊκό συναισθημάτων, ένα ταξίδι στη φαντασία, την ελευθερία και την περιπέτεια της ενηλικίωσης.

Τα μέλη της ομάδας Τσόκαρα (Ελεάννα Αποστολάκη, Μελίσσα Κωτσάκη και Ανδρομάχη Σπανέλλη) μιλούν στο koutipandoras.gr για τον ονειρικό κόσμο της Αλίκης στον οποίο οι κοινωνικοί κανόνες ανατρέπονται, για τον ξεχασμένο θησαυρό που κατοικεί μέσα μας και βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από το παραμύθι και για τις δυσκολίες που συναντάει μία νέα θεατρική ομάδα όταν καλείται να δημιουργήσει στο πλαίσιο αυτής της εποχής.

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Πρόκειται για μία παράσταση εμπνευσμένη από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Ποιους συμβολισμούς εμπεριέχει για εσάς αυτό το υπέροχο παραμύθι;

Η Αλίκη πέφτει στο λαγούμι, πέφτει σε έναν φανταστικό κόσμο, πέφτει στο όνειρο… Ποιό όνειρο δεν πηγάζει από την πραγματικότητα; Στον ονειρικό αυτό κόσμο οι κανόνες ανατρέπονται έως και χλευάζονται. Μια κοινωνία έχει προκαθορισμένους κανόνες που όλοι μας πρέπει να ακολουθούμε. Πως λειτουργεί ένας άνθρωπος όταν αυτοί οι κανόνες παύουν να υπάρχουν; Η Αλίκη αναζητά την ταυτότητά της. Μεταφέρει την αγωνία των παιδιών, για τον κόσμο που φτιάχνουν οι μεγάλοι. Το πως μας βλέπουν οι άλλοι καθορίζει και το ποιοί είμαστε στ’ αλήθεια; Θα προσαρμοστεί στο θαυμαστό κόσμο της ενηλικίωσης; Η Αλίκη, παρόλο που περιστοιχίζεται από καταπιεστικούς έως και εξουσιαστικούς ενήλικες, βρίσκει το θάρρος να φωνάξει τελικά στην αυταρχική βασίλισσα Ντάμα Κούπα: «Δεν είσαστε όλοι παρά ένα μάτσο τραπουλόχαρτα!»

Ο “παράλογος” κόσμος της Αλίκης πόσο… λογικός μοιάζει στα μάτια ενός παιδιού; Και τι έχει να προσφέρει σε εμάς τους μεγάλους;

Στα μάτια της Αλίκης που συμβολίζει τον κόσμο των παιδιών, ο παράλογος κόσμος, είναι ο κόσμος των μεγάλων. Αν εμείς οι μεγάλοι, βουτήξουμε μέσα στο λαγούμι, θα δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να ταξιδέψει σ’ αυτό το ξεχασμένο θαυμαστό μέρος που κατοικεί μέσα μας. Η αλλοτριωμένη και παράλογη κοινωνία στην οποία ζούμε, δεν μπορεί να αφανίσει, τη Χώρα των δικών μας θαυμάτων!

Σε τι κόσμους μπορεί να μας ταξιδέψει η φαντασία μας; Και πόσα μπορεί να μας διδάξει;

Τα όρια της φαντασίας μας είναι ανεξάντλητα, ειδικά όταν αντιστεκόμαστε στη λογική της καθημερινότητας . Θέλει παρ’ όλα αυτά εξάσκηση, γιατί όσο την αφήνεις σίγουρα σε αφήνει. Και σίγουρα είναι και κοινωνικό το θέμα. Εξού κι από μια ηλικία και μετά (συνήθως αρκετά μικρή) βλέπουμε τη φαντασία μας να ατροφεί. Δε μας “επιτρέπεται” κάπως, διότι με τη φαντασία νιώθεις ελεύθερος, να δημιουργήσεις κόσμους και να μπεις μέσα σε αυτούς. Αυτό κάνουμε και στην Αλίκη. Λίγα σκηνικά, λιτά πράγματα, έτσι ώστε με τη φαντασία τους μικροί και μεγάλοι να βουτήξουν μέσα στο λαγούμι μαζί μας. Βλέποντας λιγότερο, φανταζόμαστε περισσότερο!

Ποια φράση του έργου σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Είναι δύσκολη η επιλογή μιας φράσης, γιατί έχει τόσα αγαπημένα σημεία και άλλα τόσα που μας έκαναν εντύπωση και τα αναλύσαμε εκτενώς. Είναι ένα κείμενο που μιλάει για πολλές έννοιες που τις αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Θα παραθέσουμε δύο αγαπημένες φράσεις: “Ο χρόνος απεχθάνεται να τον κρατούν. Αν τα πήγαινες καλά μαζί του, θα σου έκανε όλα τα χατίρια.” Και από το στόμα της Δούκισσας η φράση: “να είσαι αυτό που φαίνεσαι – ή εάν θέλετε να το πούμε πιο απλά: να μην φανταστείς ποτέ ότι μπορείς να είσαι κάτι άλλο από αυτό που φαίνεσαι, αφού αυτό που είσαι ή που θα μπορούσες να είσαι δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που θα ήσουν στα μάτια των άλλων ακόμα κι αν ήσουν διαφορετική απ’ αυτό που νόμιζαν ότι είσαι.”

Πρόκειται για μία παράσταση λίγο έως πολύ “χειροποίητη”. Πως δουλέψατε πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Όλες οι δουλειές μας έχουν αυτό το στοιχείο. Του χειροποίητου. Είναι η αισθητική που θέλουμε να βγαίνει σαν αποτέλεσμα και η κοινή γραμμή που έχουμε με τη σκηνογράφο/ενδυματολόγο μας Άρτεμη Φλέσσα. Δε θα μπορούσε λοιπόν σα στοιχείο να λείπει, ειδικά από την Αλίκη, εφόσον είναι ένα κείμενο βασισμένο στη φαντασία και έχοντας την ελευθερία να σκεφτούμε πώς θα είναι το κάθε prop, το κάθε σκηνικό και ο κάθε χαρακτήρας και να εξαντλήσουμε τα όρια της δικής μας φαντασίας. Ήταν μια δουλειά η συγκεκριμένη που ευνοούσε και εξυπηρετούσε αυτός ο τρόπος προσέγγισης.

Η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά. Τι κρατάτε από το μέχρι τώρα “ταξίδι” της;

Η “Αλίκη” μας πρωτοεμφανίστηκε στον Κινητήρα studio, στη συνέχεια ταξίδεψε το καλοκαίρι σε χωριά της Κρήτης και της Πελοπονήσσου κι επιστρέφει τώρα στην Αθήνα στο θέατρο Θησείον, σε μια εκ των πραγμάτων εντελώς διαφορετική και νέα εκδοχή. Και στα δύο αυτά στάδια μετατροπής της παράστασης (περιοδεία-θέατρο Θησείον) έπρεπε να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον. Κάτι που έτσι κι αλλιώς μας ενδιαφέρει στον τρόπο που δουλεύουμε. Αυτή τη φορά η προσαρμογή είχε μια έξτρα πρόκληση καθώς η παράσταση ήταν φτιαγμένη για μπλακ μποξ και ξαφνικά βρεθήκαμε σε χωριά ,πλατείες, καφενεία και τέλος σε ένα κατάλευκο θέατρο! Θα έλεγα ότι ήταν μια πρόκληση γιατί μας κούνησε κι εμάς την οπτική μας. Κρατάμε ως οδηγό την επαφή με τα παιδιά και την διήγηση της ιστορίας και η μαγεία τελικά είναι πάντα εκεί. Δεν χάνεται. Είναι πάντα εκεί και δεν κατοικεί σε μια σκηνή θεάτρου με φαντεζί ευρήματα. Η μαγεία κατοικεί στην επαφή με τα παιδιά , στην ανάγκη τους να δουν μια παράσταση και να ταξιδέψουν μέσα από αυτήν και στην ανάγκη τη δική μας να μοιραστούμε αυτό που θέλουμε να τους πούμε. Την ιστορία μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα Τσόκαρα. Είναι δύσκολο να δουλεύετε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς; Πως τα καταφέρνετε και διατηρείτε την έμπνευση σας;

Δεν θα σας πούμε ψέματα. Φυσικά και είναι δύσκολο να δουλεύει κανείς σε αυτούς τους καιρούς. Σε αυτή τη φάση που οι παραγωγές στην πρωτεύουσα είναι δυσανάλογα περισσότερες από αυτές που ζητάει το ελληνικό κοινό να δει. Υπάρχει θεατρόφιλο κοινό αλλά δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες όλων ημών των ηθοποιών και των θεατρικών παραγωγών. Προσπαθούμε. Εμείς επιλέγουμε όσο μπορούμε να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Φτιάχνουμε τις παραστάσεις μας έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν κι εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε μέρη όπου ίσως υπάρχει πραγματική ανάγκη για να παιχτεί μια θεατρική παράσταση. Ειδικά για παιδιά. Μας αφορά πολύ το θέατρο στην επαρχία. Σε μη θεατρικούς χώρους. Κι αυτό έχει όπως λέγαμε παραπάνω μια άλλη μαγεία, που έρχεται από τα πιο απλά πράγματα. Η επιστροφή στην απλότητα αποτελεί ένα είδος έμπνευσης για εμάς. Δουλεύουμε λύνοντας γρίφους. Μαθαίνουμε να είμαστε πολυεργαλεία. Αυτό δεν ξέρουμε αν είναι καλό ή κακό για την δουλειά εν γένει. Αλλά κάπως πρέπει να γίνει. Δεν γίνεται αλλιώς. Η αδράνεια για ένα δημιουργό είναι ο χειρότερος εχθρός. Χρειαζόμαστε κίνηση για να επιβιώσουμε σε αυτή τη δουλειά. Κίνηση και δράση!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Να ταξιδέψουμε τις ιστορίες μας σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται. Να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες με ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το θέατρο ως εργασία συλλογική. Να συνεργαζόμαστε και να συνδημιουργούμε, με την ουσιαστική έννοια του όρου. Και να μην σταματήσουμε ποτέ να κάνουμε θόρυβο!!!

 


H oμάδα Τσόκαρα με αριθμούς

– Ποιες είναι οι ημερομηνίες που σας έχουν σημαδέψει; 

2/8/2012 Παγκόσμια πρώτη παράσταση των Τσοκάρων

6/12/2008 δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα (Πανελλαδική εξέγερση νέων)

17/5/2013 πρώτη παράσταση Τσοκάρων στο ΠΙΚΠΑ (κέντρο αποκατάστασης ανάπηρων παιδιών)

1 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα μηδενικών διακρίσεων

20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Info:

Τοποθεσία: Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

Ημερομηνία: Πρεμιέρα: Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, ώρα: 15.00. Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 15.00 Διάρκεια: 70’

Πληροφορίες: Τηλ.: 210-3255444 [Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία και άλλους φορείς: Αποστολάκη Ελεάννα, 6973310991]

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ γενική είσοδος

Ηλικίες: Από 5 ετών και πάνω

Προπώληση: Στο ταμείο του θεάτρου: 17:00 – 20:30 (ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων) και στην Ticket services, Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσματζόγλου), Τηλεφωνική αγορά 210 7234567