Η κατάθεση που καίει τον Μπόμπολα για το σκάνδαλο στην Κύπρο

Τετάρτη 30 Μαρτίου. Ο Λεωνίδας Μπόμπολας συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του Μιχάλη Δημητρακόπουλο, Ηλία Αναγνωστόπουλο και Πολυχρόνη Τσιρίδη προσέρχεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο Εφετείο.

56fff6461dc524920f8b4751

Τελικά του επιβάλλεται ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για περίπου 60 ημέρες έως ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για την έκδοσή του στην Κύπρο. Η σύλληψη του Λεωνίδα Μπόμπολα πραγματοποιήθηκε μετά από την ενεργοποίηση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι κυπριακές Αρχές, αφού ο επιχειρηματίας κατηγορείται για συνομωσία και διάπραξη κακουργημάτων, χρηματισμό δημοσίου λειτουργού και αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, σε μια υπόθεση που αφορά τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ΠΑΦΟΥ και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Κόσιης Λάρνακας, τους οποίους διαχειρίζεται η εταιρία HELECTOR της οποίας μέτοχος είναι ο ίδιος.. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη την ίδια ημέρα και ο Θεοφάνης Λώλος διευθυντής της μελετητικής εταιρίας ENVIROPLAN που είχε αναλάβει για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου να προετοιμάσει διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κόσιη.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο νέος δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανακάλυψε ότι η HELECTOR πιθανώς χρημάτιζε δημάρχους και υπαλλήλους και πως τελικά το κράτος πλήρωνε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα προβλέπονταν. Συγκεκριμένα όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος «στον ΧΥΤΑ Πάφου πληρώναμε 30 – 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, όταν το πραγματικό κόστος ήταν στα 12 – 14 ευρώ ανά τόνο, ενώ στον ΧΥΤΥ Κόσιης πλήρωναν 70 – 74 ευρώ ανά τόνο, όταν το κόστος ήταν στα 30 – 35 ευρώ ανά τόνο».

Μίζες και υπερκοστολογήσεις

Στο σκάνδαλο εμφανίζονται να εμπλέκονται τουλάχιστον 19 πρόσωπα από την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ, όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί περισσότερες από 140 καταθέσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200 το επόμενο διάστημα. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί και τουλάχιστον 28 έρευνες οι οποίες οδήγησαν στην κατάσχεση τεκμηρίων, δηλαδή εγγράφων, τιμολογίων, ημερολογίων δραστηριοτήτων κ.ά. Απ’ ό,τι προκύπτει μάλιστα μόνο στα γραφεία της HELECTOR έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής περίπου 130 πλαστά τιμολόγια που φαίνεται πως δικαιολογούν ποσά που κατέληγαν σε μίζες, ενώ βάσει της έκθεσης της ανακριτικής ομάδας το ποσό που φαίνεται να δόθηκε σε μίζες και να καλύφθηκε από τα τιμολόγια ανέρχεται μέχρι ώρας σε πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έκθεση του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της δαιδαλώδους υπόθεσης στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ο πρώην δήμαρχος Πάφου και πρώην πρόεδρος του ΧΥΤΑ της περιοχής Σάββας Βέργας και ο τελών σε διαθεσιμότητα οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης, είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρία διαχείρισης του ΧΥΤΑ, δηλαδή την HELECTOR του Λεωνίδα Μπόμπολα, προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας. Φαίνεται συγκεκριμένα πως η HELECTOR σε αγαστή συνεργασία με θεσμικούς παράγοντες υπερχρέωνε τους Δήμους και τις Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, ενώ κατάφερε να πάρει έργο για το οποίο έλαβε 1,7 εκατ. ευρώ με απ’ ευθείας ανάθεση. Όλα αυτά, φυσικά με την καταβολή του ανάλογου τιμήματος, της μίζας δηλαδή, η οποία δικαιολογείτο μέσω εικονικών τιμολογίων για εξωτερικές εργασίες, τα οποία κόβονταν σε συγγενείς και φίλους των υπόπτων.

Η κατάθεση που καίει τον Μπόμπολα

Η εμπλοκή του Λεωνίδα Μπόμπολα στην υπόθεση των μιζών του ΧΥΤΑ ΠΑΦΟΥ προκύπτει τόσο από το γεγονός ότι ο ίδιος είναι βασικός μέτοχος της εταιρίας HELECTOR, δηλαδή της διαχειρίστριας του ΧΥΤΑ, όσο κυρίως από την κατάθεση στενού συνεργάτη του στις ανακριτικές Αρχές της Κύπρου. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Κατρή, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος από ύποπτος για την υπόθεση, έχει μετατραπεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ του koutipandoras.gr, σε βασικό μάρτυρα κατηγορίας. Ο Κατρής, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Γιάννη Μαντζουράνη, εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή την 25η Μαρτίου και κατάθεσε ανάμεσα σε άλλα ότι σε καμιά περίπτωση καμιά απόφαση σε σχέση με μίζες δεν μπορούσε να ληφθεί, αν δεν είχε τη ρητή συγκατάθεση του Μπόμπολα.

Σύμφωνα με τον Κατρή, υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου τον οποίο κατονομάζει τον πλησίασε, ζητώντας του χρήματα. Ο Λεωνίδας Μπόμπολας αποφάσισε να ικανοποιήσουν το αίτημα και παρέδωσε στον Κατρή ποσό 100.000 ευρώ, το οποίο δόθηκε στη συνέχεια στον υπάλληλο του Υπουργείου σε τρεις δόσεις. Δύο των 25.000 και μία των 50.000 ευρώ. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον Κατρή, δόθηκαν από το ταμείο της εταιρίας του Μπόμπολα στην Αθήνα.

Σε άλλη περίπτωση, το 2008 ο πρώην γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου και πρώην σύμβουλος του ΧΥΤΑ της πόλης πλησίασε μηχανικό και διευθυντή άλλου έργου της εταιρίας του Λεωνίδα Μπόμπολα ζητώντας του να συναντήσει τον Κατρή. Το αντικείμενο της συζήτησης που φαίνεται πως έγινε στην Αθήνα στα γραφεία της εταιρίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ήταν η εύρεση λύσης αναφορικά με πρόβλημα που είχε προκύψει με τις ποσότητες των εισερχόμενων απορριμμάτων οι οποίες σε ετήσια βάση άγγιζαν τους 65.000 – 70.000 τόνους, όταν το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί προέβλεπε περίπου 36.000. Κατά τη συζήτηση φαίνεται πως υπήρξε εμπλοκή αφού ο τότε γενικός διευθυντής της HELECTOR CYPRUS θεώρησε τον συνομιλητή αναξιόπιστο και πρότεινε να μιλήσει ο ίδιος στον δήμαρχο της Πάφου προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Οι δυο τους εμφανίζονται να συναντήθηκαν στην Αθήνα και να συμφώνησαν για την πληρωμή των υπερσυμβατικών ποσοτήτων, με τον δήμαρχο της Πάφου να εξασφαλίζει μίζα ανάλογη με το 5% των ετησίων εσόδων του συμβολαίου λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει ο Κατρής, η καταβολή των χρημάτων στον τότε δήμαρχο Πάφου, εγκρίθηκε από τον Λεωνίδα Μπόμπολα, ενώ, βάσει της κατάθεσης άλλου κατηγορούμενου, η πρώτη μίζα ύψους 35.000 ευρώ δόθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Μίζες εμφανίζονται να ζητούν και δύο επιβλέποντες μηχανικοί – υπάλληλοι του κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι αξίωναν να λαμβάνουν χρήματα προκειμένου να υπογράφουν σύντομα τα έγγραφα που ήταν απαραίτητα για τις πληρωμές της εταιρίας. Ο πρώτος μηχανικός φέρεται σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει ο Κατρής, να παίρνει το 2009, αρχικά 5.000 ευρώ και αργότερα ακόμη 10.000, ποσό που καταβλήθηκε μετά από σχετική συνεννόηση του Κατρή με τον Μπόμπολα. Ο δεύτερος εμφανίζεται να παίρνει από τον Κατρή ποσό 15.000 ευρώ, ενώ όπως καταθέσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο δεν βρίσκεται πια στη ζωή έλαβε 30.000 ευρώ, αφού πρώτα είχε ανάψει το πράσινο φως ο Λεωνίδας Μπόμπολας.

Η εμπλοκή του Θεοφάνη Λώλου

Σε σχέση με τον Θεοφάνη Λώλο της ENVIROPLAN ο Κατρής καταθέτει ότι ο προϋπολογισμός που έκανε η εταιρία για το έργο ΧΥΤΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου ήταν εξαιρετικά μικρός δεδομένου του πραγματικού όγκου των απορριμμάτων και της τοποθεσίας που επελέγη για την κατασκευή του, η οποία απαιτούσε τεχνικά έργα και έργα υποδομής τα οποία θα μεγιστοποιούσαν κατά πολύ το απαιτούμενο κόστος κατασκευής και επεξεργασίας.

Όπως λέει ο Κατρής «σε σύσκεψη που έγινε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα αποφασίστηκε από τους εμπλεκόμενους της κοινοπραξίας, δηλαδή τον Μπόμπολα και κάποια άλλα πρόσωπα, να προσφερθεί η τιμή των 54 ευρώ ανά τόνο». Η τιμή αυτή ήταν κατά 10 ευρώ υψηλότερη από την εκτίμηση της εταιρίας του Λώλου. Ωστόσο, σύμφωνα με την κατάθεση, αυτός ζήτησε από την HELECTOR εκ μέρους του Υπουργείου του οποίου ήταν σύμβουλος, αιτιολογική έκθεση στην οποία να αναφέρεται ότι η προσφερθείσα τιμή των 54 ευρώ ανά τόνο είναι εύλογη. Έτσι θα απέκρυπτε από το Υπουργείο Εσωτερικών το λάθος της δικής του εταιρίας η οποία υπολόγιζε χαμηλότερα το κόστος του έργου και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιούσε την έκθεση ώστε να δικαιολογήσει το εύλογο της προσφοράς, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπογραφεί η σύμβαση με την HELECTOR. Έτσι κι έγινε. Παράλληλα, ο Λώλος εμφανίζεται να ζήτησε από τον Κατρή ως αντάλλαγμα για τα παραπάνω να υπογράψει η εταιρία του σύμβαση με μια κυπριακή εταιρία η οποία θα αναλάμβανε την περιβαλλοντική παρακολούθηση της μονάδας.

Εν ολίγοις, όπως διαπιστώνει στην έκθεσή του ο προϊστάμενος της ανακριτικής ομάδας που διερευνά την υπόθεση, ο Λώλος όντας σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και εν γνώσει του ότι το πραγματικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού της προσφοράς, εσκεμμένα απέκρυψε τον εν λόγω γεγονός για να λάβει συγκεκριμένη εταιρία το έργο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης της μονάδας.

Φαίνεται επιπλέον, απ’ όσα καταγράφονται στην έκθεση του ανακριτή ότι για το έργο της Κόσιης, δηλαδή του ΧΥΤΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου, υποβλήθηκαν συνολικά τέσσερις προσφορές. Οι σύμβουλοι της ENVIROPLAN όμως, εισηγήθηκαν να ανοίξουν οι φάκελοι μόνο δύο εταιριών μεταξύ των οποίων και της HELECTOR η οποία τελικά πήρε το έργο αντί συνολικού ποσού 135 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που ερευνώνται αφού οι σχετικοί φάκελοι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, η προσφορά της δεύτερης εταιρίας ήταν κατά 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…