Η Καταλονία των ανοήτων

«Αν συνέβαιναν όλα αυτά στη Δυτική Θράκη, τι θα κάναμε εμείς δηλαδή;» Παρόμοιες αναρτήσεις διαβάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τότε που φούντωσε η καταλανική υπόθεση. Δημοσιεύσεις και σχόλια χρηστών που είτε προσπαθούν να αιτιολογήσουν αμήχανα το κατασταλτικό μένος της ισπανικής κυβέρνησης είτε θαλασσοπνίγονται στο πέλαγος των πολλαπλών φοβικών συνδρόμων που ευδοκιμούν στις ψυχές μας ετούτη την εποχή.

593a5ff31dc524395d8b46ee 2

Του Λευτέρη Κουγιουμουτζή

Η κατάσταση δεν θα ήταν ανησυχητική αν ο σχολιασμός αυτού του ύφους παρέμενε στο πεδίο των ατομικών χρηστών του facebook. Δυστυχώς, όμως, άρχισαν να εμφανίζονται σχετικά δημοσιεύματα στο ίδιο μήκος κύματος σε διάφορες ιστοσελίδες και έντυπα μέσα. «Βαριές» πένες υπερθεμάτισαν σε ανησυχία και φόβο, επαναφέροντας δίχως καμιά πραγματική αφορμή στο προσκήνιο της επικαιρότητας τη Δυτική Θράκη και την εκεί μουσουλμανική μειονότητα.

Με ανιστόρητες συγκρίσεις και υπεραπλουστευτικές αναγωγές, απαράδεκτες γενικεύσεις και επικίνδυνη ημιμάθεια, παραλλήλισαν το καταλανικό θέμα με μια δυνάμει, λέει, διεκδίκηση αυτονομίας των μουσουλμάνων της Θράκης.

Μάλιστα, αναγνωρίσιμος αρθρογράφος ξεκίνησε το πόνημά του με τη φωτογραφία μιας μουσουλμανοπούλας να παρελαύνει καμαρωτή κρατώντας την ελληνική σημαία ενόσω είχε σκεπάσει τα μαλλιά της με μαντίλα. Κι αντί ο σχολιαστής να σταθεί στο κραυγαλέο και προφανές γεγονός, ότι δηλαδή μια κοπέλα από τη μειονότητα καμάρωνε με το ελληνικό εθνόσημο στα χέρια, αυτός στάθηκε στη μαντίλα της, κραδαίνοντάς την ως επερχόμενη απειλή.

Προφανώς στη Δυτική Θράκη δρουν ακραία και εθνικιστικά στοιχεία, εξυπηρετώντας γεωπολιτικές σκοπιμότητες τρίτων. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση σε τίποτα δεν θυμίζει την αντίστοιχη στην Καταλονία· ούτε σε πληθυσμιακή σύσταση ούτε σε εθνοτική καταγωγή ούτε, φυσικά, σε ιστορικές καταβολές αλλά και σε κοινωνική τάξη και οικονομική επιφάνεια.

Οσοι προβαίνουν σε άστοχους παραλληλισμούς με στόχο να αυξήσουν την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας τους ή να πολιτικολογήσουν επιπόλαια, όχι μονάχα παραβλέπουν και διαστρεβλώνουν πραγματικότητες, αλλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά των εθνικιστών και των υποκινούμενων. Κρούουν επιπόλαια τον κώδωνα ενός υποθετικού κινδύνου· το μόνο που ίσως κατορθώσουν, είναι να συνδράμουν στο να αποκτήσει υπόσταση.

Στην περιοχή της Θράκης, εδώ και αρκετά χρόνια και με σκληρή κι αθόρυβη δουλειά πολλών ανθρώπων, έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης και της ομαλής διαβίωσης της μειονότητας, ώστε να μη γίνεται εύκολα υποχείριο εγκάθετων συμφερόντων. Είναι πολύ κρίμα όλο αυτό το εγχείρημα να δυναμιτίζεται, επειδή κάποιοι ανόητοι ανακάλυψαν την «Καταλονία» τους.

Πηγή: efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…