Newsroom

Newsroom

H Ηλιάνα Μαυρομάτη στο koutipandoras.gr: "Ο ηρωισμός είναι αποτέλεσμα της αντίστασης στο άδικο"

Η Αθηνά Χατζηεσμέρ αγωνίστηκε για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και αφού βασανίστηκε εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η ηθοποιός Ηλιάνα Μαυρομάτη αναλαμβάνει να παρουσίασε τη συγκλονιστική ιστορία της στη σκηνή, συνομιλώντας μουσικά με τον Ισίδωρο Πάτερο.

588bab251dc52476658b53f4

Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών
17
, που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά και έχει ταξιδέψει με επιτυχία σε πολλές διαφορετικές πόλεις, μας εξηγεί τους λόγους που την ενέπνευσε το έργο, μας μιλάει για τους ήρωες της σημερινής εποχής που επιμένουν να αντιστέκονται στο άδικο, αλλά και για τους ρόλους που θα ήθελε να ερμηνεύσει στο μέλλον.

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

 Μία κοπέλα μόλις 17 ετών θυσιάζει τη ζωή της για την ελευθερία. Πόσο μακριά είμαστε αυτή την εποχή από τέτοιες θυσίες, τέτοιους ωραίους ανθρώπους;

Αν κοιτάξουμε δίπλα μας, σε γειτονικές χώρες που βιώνουν τον πόλεμο άμεσα, στους αντάρτικους πυρήνες που γεννιούνται εκεί, ακόμα και στις λέμβους που φτάνουν στα παράλια της δικής μας ακτογραμμής γεμάτες ανθρώπινα ερείπια που αγωνίζονται στιγμή τη στιγμή για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά τους, θα δούμε ότι ο ηρωισμός δεν είναι μια μεταφυσική ανθρώπινη κατάσταση αλλά αποτέλεσμα αντίστασης στο άδικο και η υπεράσπιση συλλογικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Φαίνεται ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω μας παγκοσμίως θα οδηγήσουν σε νέες διεκδικήσεις στις οποίες συνήθως μπαίνουν μπροστά τέτοιο «ωραίοι» άνθρωποι .

Παρουσιάσατε την παράσταση σε πολλά μέρη, ακόμα και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία σε έναν τόσο φορτισμένο ιστορικά χώρο;

Προσωπικά βίωσα αυτήν την εμπειρία ως τη σημαντικότερη στην πορεία μου ως ηθοποιός. Η παράστασή μας στο Σκοπευτήριο εντάχθηκε στο χώρο με έναν τρόπο υπερβατικό και βαθιά συγκινητικό. Όλοι όσοι ζήσαμε τη βραδιά αυτή, νομίζω θα τη θυμόμαστε.

Πιστεύετε ότι το έργο παραμένει και σήμερα επίκαιρο; Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας που μπορεί να εμπνεύσει, να μας διδάξει, να μας κάνει να σκεφτούμε;

Το έργο θα παραμένει επίκαιρο όσο υπάρχει πόλεμος, φτώχια, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αγωνιστές που παλεύουν να ωθήσουν την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά. Η ιστορία των αγώνων του ελληνικού λαού είναι πηγή έμπνευσης σε αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω σε περιόδους όπως η σημερινή, που έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από την ιστορική γνώση, το «ξανακοίταγμα» πίσω, μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε συμπεράσματα για το σήμερα και να οραματιστούμε τί θέλουμε για το αύριο.. 


Στη σκηνή σας συνοδεύει ο μουσικός Ισίδωρος Πάτερος με ποίηση και αντάρτικο τραγούδι. Πως είναι αυτή η ιδιαίτερη “συνομιλία” επί σκηνής;

Είναι μια ευτυχής συνάντηση καθώς με τον Ισίδωρο Πάτερο η συνεργασία μας από την πρώτη στιγμή ήταν επί της ουσίας δημιουργική και διαλεκτική. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί εύκολα κανείς να πει βλέποντας την παράσταση ότι πρόκειται ακριβώς για μονόλογο. Ο Ισίδωρος συνθέτοντας και την πρωτότυπη μουσική για την παράσταση, αλλά και μέσα από την σκηνική του παρουσία, προτείνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θέση της μουσικής μέσα στο θέατρο.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο δυνατή φράση του κειμένου που σας έχει καθηλώσει;

«Να σου πω κάτι; Μη με κοροϊδέψεις.. Εγώ το αίμα μου το ακούω!»

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Προς το παρόν είμαι άμεσα προσανατολισμένη στην παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» και στο «Λεωφορείο ο Πόθος» που συνεχίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο από την ομάδα Νάμα. Και από κει και πέρα ξεκινούν σκέψεις, ζυμώσεις και συζητήσεις για τα μελλούμενα!

Ποιος ρόλος είναι το όνειρο σας να ερμηνεύσετε κάποια στιγμή στο μέλλον;

ρόλων και δεκάδες συγγραφέων στοιχειώνουν τα όνειρά μου. Κυρίως αυτό που εύχομαι στον εαυτό μου όμως είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω και οι συνεργάτες που θα συναντήσω να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης όποιο ρόλο και αν αναλάβω, στο όποιο έργο .

Ποια είναι η αγαπημένη σας γειτονιά της Αθήνας;

Νομίζω ότι ποτέ δεν θα χορτάσω να σουλατσάρω στην Πλάκα και στα Αναφιώτικα, όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις εποχές του χρόνου! 


Info: 

Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17

της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου

Β΄ Κύκλος παραστάσεων

Επί Κολωνώ (Σκηνή Black Box)

Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός

Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο, στις 6:30μμ

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

Ektakti Epikairotita 0

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

Στις ίδιες φωτογραφίες φαίνεται να έχει καταγραφεί και η στιγμή της ακινητοποίησης του βουλευτή Φλώρου…

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη 1

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

6200347

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν και «γνωστά ονόματα»