Η φρίκη… ταξιδεύει προς Ιταλία

Πρόκειται για αριθμούς που σοκάρουν και δείχνουν πόσο ανίκανη είναι η Ευρώπη να βρει μια πραγματική λύση για το μεταναστευτικό.

574bf83b1dc52445408b479a

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελάκη 

Είναι τρία τα τραγικά ναυάγια που σημειώθηκαν από την περασμένη Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή και, σύμφωνα με τον απολογισμό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι νεκροί έχουν αγγίξει τους επτακόσιους.

Τα πλεούμενα ανατρέπονται πάντα σε λιβυκά χωρικά ύδατα: αν οι μετανάστες είναι τυχεροί και βρίσκονται κοντά σε μονάδες του ιταλικού ναυτικού, της ακτοφυλακής ή της Frontex, οι επιχειρήσεις διάσωσης ξεκινούν αμέσως.

Διαφορετικά, ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, από τη στιγμή μάλιστα που «οι φτωχότεροι εκ των φτωχών» αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο κάτω μέρος των σαπιοκάραβων και σε περίπτωση ανατροπής τους δεν έχουν καμία ελπίδα να σωθούν.

Μόνον στο ναυάγιο της Πέμπτης, σύμφωνα με τα όσα διηγήθηκαν οι επιζήσαντες, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν πεντακόσια άτομα, από τα οποία σαράντα ήταν παιδιά.

Οι αφηγήσεις των γιατρών που επισκέπτονται τους μετανάστες στα λιμάνια της Σικελίας είναι φοβερές: σε κάποιες περιπτώσεις οι διασωθέντες έχουν εμφανή σημάδια από παραμόρφωση στα κόκαλα, εξαιτίας του βίαιου τρόπου -χρησιμοποιώντας ξύλινα και σιδερένια μπαστούνια- με τον οποίο τους χτυπούν οι μαφιόζοι που εκμεταλλεύονται την αγωνία τους.

Πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού στις αποθήκες (ουσιαστικά πρόκειται για φυλακές) της Λιβύης, μέσα στις οποίες οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική περιμένουν ακόμη και μήνες πριν καταφέρουν να επιβιβαστούν στα πλεούμενα.

Μια ανήλικη που έφτασε στη Σικελία κυοφορεί και ο πατέρας του μωρού που φέρει μέσα της είναι ένας δουλέμπορος, ο οποίος τη βίασε και την απείλησε ότι θα την σκότωνε. Πολλοί γιατροί, μάλιστα, δηλώνουν βέβαιοι πως θύματα βιασμών πέφτουν και πολλοί έφηβοι και νεαροί άνδρες.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά από την Ιταλία να ανοίξει και άλλα hotspots και να πιστοποιεί την ταυτότητα των μεταναστών αμέσως, μόλις ξεμπαρκάρουν από τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, στα λιμάνια της Σικελίας και της Καλαβρίας.

Η ιταλική κυβέρνηση, όμως, επιμένει ότι χρειάζεται μια λύση που να επιτρέψει την οικονομική στήριξη των αφρικανικών χωρών από τις οποίες ξεκινούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Η κατάσταση αυτή εκτάκτου ανάγκης θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση και τον γνωστό διαχωρισμό ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες.

«Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες αυτοί προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους πολέμους, ξηρασίες, αλλά και την καταπίεση. Προσπαθούν να βρουν –απλώς- μια καλύτερη ζωή, όπως θα έκανε ο κάθε ένας από εμάς αν αντιμετώπιζε την ίδια κατάσταση» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Και ο πάπας Φραγκίσκος

Και ο πάπας Φραγκίσκος, υποδεχόμενος στο Βατικανό πεντακόσια παιδιά προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών, θέλησε να πάρει και πάλι ανοιχτά θέση: «Πρέπει να ξέρουμε ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά διατρέχουν οι ίδιοι κίνδυνο. Είναι παιδιά, άνδρες, παιδιά, τα οποία κινδυνεύουν διαρκώς», είπε ο Αργεντινός ποντίφικας.

Ενα από τα παιδάκια, μάλιστα, όταν έγινε αναφορά σε όσους δεν αφήνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα, είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι γνωρίζουν μόνον την άρνηση, είναι «ζώα».

Αμέσως ο Φραγκίσκος υπερασπίστηκε τον μικρό, εξηγώντας στα εκατοντάδες άτομα που είχαν προσέλθει στην αίθουσα ακροάσεων του Βατικανού:

«Δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει υβριστική έκφραση. Είπε ότι όποιος κλείνει την καρδιά του δεν διαθέτει, τελικά, ανθρώπινη ευαισθησία και αδυνατεί να αντιληφθεί τι γίνεται. Οπως συμβαίνει, κάποιες φορές, με τα ζώα».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…