Newsroom

Newsroom

Η Έλλη Τρίγκου στο koutipandoras.gr: "Είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ελεύθεροι"

H Έλλη Τρίγγου είναι μια ταλαντούχα, νέα ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στο φιλμ «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Υποδύεται την απελευθερωμένη τουρίστρια Άννα που αναστατώνει τη ζωή του εσωστρεφή γιατρού στην Αντίπαρο που υποδύεται ο Μάκης Παπαδημητρίου.

57444ef91dc524473d8b4a6a

Η τριτοετής σπουδάστρια του Εθνικού θεάτρου μιλάει για την πρώτη κινηματογραφική εμπειρία της.

Συνέντευξη στους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

Συμφωνείτε με αυτούς που λένε ότι η κρίση είναι ευκαιρία για να αναπτυχθούν δημιουργικές ιδέες και δράσεις ?

Συμφωνώ ότι μπορεί να είναι εύφορο έδαφος για να προκύψουν νέα πράγματα, εφόσον πρέπει να επιστρατεύσεις τη φαντασία σου και πολύ δημιουργικό πνεύμα για να καταφέρεις να παράγεις το οτιδήποτε. Δύσκολα όμως θα την αποκαλούσα “ευκαιρία”. Πρόκειται κυρίως για στέρηση ευκαιριών. Το θετικό είναι ότι ιδιαίτερα οι νέοι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται ότι είναι καιρός για πολύ δουλειά, συνειδητοποίηση και σαφή θέση απέναντι στα πράγματα.

Η αίσθηση της απομόνωσης και της μοναξιάς του ήρωα είναι διάχυτη στην ταινία . Απεναντίας ο δικός σας χαρακτήρας «ζει» σε ένα άλλο σύμπαν. Πόσο εύκολο είναι να συναντηθούν αυτοί οι δύο κόσμοι και τι κινδύνους εγκυμονεί κάτι τέτοιο;

Η ευκολία συνάντησης ανάμεσα στους ανθρώπους έχει να κάνει με το πόσο αυτοί είναι ανοιχτοί. Στη δική μας περίπτωση, ο Κωστής δεν είναι καθόλου (ή σίγουρα έτσι νομίζει), ενώ η Άννα είναι πολύ. Η τυχαία τους συνάντηση αποκτά συνέχεια χάρη στην ανεμελιά της Άννας αλλά και στην επιμονή του Κωστή. Κατά τα άλλα, προσωπικά δεν θέλω να φαντάζομαι ότι οι συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικούς κόσμους εγκυμονούν κινδύνους. Νομίζω ότι από αυτές τις απροσδόκητες συναντήσεις μπορούν να προκύψουν οι πιο συναρπαστικές ιστορίες και περιπέτειες.

Το νέο ελληνικό σινεμά έχει μεγάλη φεστιβαλική επιτυχία στο εξωτερικό αλλά δεν συναντάει εύκολα το κοινό του στη χώρα του. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό?

Ο λόγος δεν είναι ένας ούτε μονοσήμαντος. Σίγουρα υπάρχει μια γενικότερη κρίση στα κινηματογραφικά εισιτήρια – που δεν περιορίζεται στις ελληνικές ταινίες. Όταν μια έξοδος στο σινεμά κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ, δεν είναι ακριβώς και λαϊκή διασκέδαση για μια χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, είναι βέβαιο ότι διαθέτουμε πολλούς και πολλές ταλαντούχους δημιουργούς, που διαπρέπουν στα διεθνή φεστιβάλ, παίρνουν καλές κριτικές, αλλά εντός της χώρας o μέσος θεατής αντιμετωπίζει τα έργα τους με επιφύλαξη. Έχει να κάνει θεωρώ τόσο με την όχι μεγάλη εξοικείωση του Έλληνα θεατή με κάποιες πιο φορμαλιστικές προσεγγίσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να το θεωρούμε αυτό δεδομένο. Για παράδειγμα το «Suntan» έχει καταφέρει να πάει καλά έξω και να αγγίξει τον κόσμο και εδώ.

Τα κοινά στοιχεία αλλά και οι μεγάλες διαφορές που έχετε με την ηρωίδα σας στο «Suntan».

Μας αρέσει να απολαμβάνουμε τη ζωή και αγαπάμε πολύ τους φίλους μας. Σε αυτά ταιριάζουμε με την Άννα. Ως προς τις διαφορές, προτιμώ λιγότερο ξέφρενους τρόπους διασκέδασης από εκείνη και αντιμετωπίζω κάποιες καταστάσεις με μεγαλύτερη λεπτότητα.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με την ηθοποιία και το σινεμά; Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που σας επηρέασαν καθώς και αγαπημένες ταινίες που βλέπετε με άνεση ξανά και ξανά;

Ξεκίνησε απο τη λαχτάρα μου να κατανοήσω τον άνθρωπο, την ανάγκη μου να κατανίκησω το φόβο και την επιθυμία μου να ταξιδέψω στο χρόνο. Ταινίες που ξαναβλέπω άνετα: Dawn by law, O Αντίχριστος, Volver, Gadjo dilo, Νοσταλγία, Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας…και άνοιξη, Aνδαλουσιανός σκύλος. Αγαπημένα βιβλία: Ασκητική, Πολιτεία του Πλάτωνα, Η απελευθέρωση από το γνωστό (Krishnamurti), Ιστορία Χωρίς Τέλος (Ende Michael), Σμιλεύοντας το χρόνο (Tarkovski), Εαν αυτό είναι ο άνθρωπος (Primo Levi). Άνθρωποι-Καλλιτέχνες που θαυμάζω: Simon de Beauvoir, Audrey Hepburn, Frida Kahlo, Pina Bausch, Alber Kami, Georg Buchner, Mahatma Gandhi, Martin Luther King. Και φυσικά η Αριάν Μνουσκίν που είναι μια θεά και την αγαπώ.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε στα γυρίσματα του Suntan?

“Είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ελευθεροι”. Η διαχείρηση της τόσης ελευθερίας, αυτό ήταν το πιο δύσκολο.

Αν δεν τα καταφέρνατε σε αυτό τον τομέα ποια δουλειά θα θέλατε να κάνετε ?

Εναλλακτικά θα γινόμουν παιδαγωγός, κοινωνική λειτουργός, ξεναγός, εκπαιδεύτρια σκύλων, κηπουρός, αεροσυνοδός, ψυχίατρος, ταχυδακτυλουργός ή περιπλανώμενος ιππότης.

Συμμετέχετε στα πολιτικά ζητήματα? Αν ναι τι σας προβληματίζει περισσότερο αυτή την εποχή γύρω από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Προσπαθώ να είμαι ενημερωμένη για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο και φυσικά στη χώρα. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι η μεταξύ μας έλλειψη αλληλεγγύης και ομόνοιας. Είναι μάλλον αναμενόμενο σε καταστάσεις πολιτικής κρίσης, ψυχολογικής και πνευματικής πίεσης, οι διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται με φανατισμό. Παρ’ όλα αυτά, εύχομαι και περιμένω να συμβεί κάποιου είδους συσπείρωση που θα μας δώσει τη δύναμη να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας αρχικά κι έπειτα τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας και οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να βοηθήσουμε.

Η αίσθηση της ρουτίνας στη χειμερινή Αντίπαρο κυριαρχεί στο πρώτο μέρους του «Suntan». Τι θα κάνατε αν ήσαστε υποχρεωμένη να ζήσετε σε ένα τέτοιο περιβάλλον για ένα ολόκληρο χρόνο;

Έζησα για ένα χειμώνα στην πανέμορφη Άνδρο όχι από υποχρέωση αλλά από επιθυμία και ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Όταν οι επιλογές είναι τόσο περιορισμένες καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο άνθρωπος τον άνθρωπο, η συντροφιά είναι το παν μέσα στην επαναλαμβανόμενη ρουτίνα.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα;

Θέλω να έχω δημιουργήσει, να έχω κάνει λάθη, να έχω κατανοήσει καλύτερα τη λειτουργία της ανθρώπινης ύπαρξης, να έχω ταξιδέψει και να ξεχειλίζω από αγάπη.


Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…