Newsroom

Newsroom

H Eλλάδα υποδέχεται την Παγκόσμια μέρα βιβλίου – Όλες οι εκδηλώσεις

Με πλήθος εκδηλώσεις, που ξεκινούν από την Αθήνα και εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, υποδέχεται η Ελλάδα, την Κυριακή 23 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

58f880671dc5242b588b484e

Ο θεσμός διοργανώνεται επί ετησίας βάσεως από την UNESCO με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης – και όχι μόνο της ανάγνωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες.

Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου θα ξεκινήσουν την παραμονή του εορτασμού. Το Σάββατο 22 Απριλίου η Εταιρεία Συγγραφέων με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου διοργανώνουν. στις 7.30 το απόγευμα, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο της Στοάς τού Βιβλίου), εκδήλωση με θέμα «Διονύσιος Σολωμός: !00 χρόνια από τον θάνατό του». Θα μιλήσουν οι συγγραφείς Παντελής Μπουκάλας και Μαρία Δεληβορριά και ο ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος. Θα διαβάσει ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.

Το Σάββατο επίσης το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο αναγνώστης» και τo βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον», σε συνεργασία με τον δήμο Αγίων Αναργύρων, διοργανώνουν από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στον χώρο του βιβλιοπωλείου, ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η Ξένια Καλογεροπούλου υποδέχεται τους μικρούς βιβλιόφιλους με αφήγηση παραμυθιών, το δημοτικό μουσικό σχήμα 8/8 προσεγγίζει την ελληνική ποίηση με τον τρόπο του Μάνου Χατζιδάκι ενώ ο Βασίλης Βασιλικός, ο Αχιλλέας Κυριακίδης, ο Αλέξης Πανσέληνος και ο Τίτος Πατρίκιος διαβάζουν κείμενά τους.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, τη σκυτάλη παίρνει ο δήμος Αθηναίων, που γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, έναν χρόνο πριν γίνει η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Στίχοι από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού και από την «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, με τη φωνή της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου και του Χρήστου Λούλη αντιστοίχως, θα ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, ενώ στίχοι από την «Κίχλη» του Γιώργου Σεφέρη θα εμφανίζονται στις 22 και 23 Απριλίου σε πίνακες και οθόνες της Αττικό Μετρό, του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και του λιμανιού του Πειραιά.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά» του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84», ο Γιάννης Τροχόπουλος, ο επικεφαλής της διοργάνωσης Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, θα μιλήσει για τον σχεδιασμό, τις προκλήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργεί η μεγάλη διεθνής διοργάνωση.

Στο μεταξύ, με επίκεντρο πάντα την 23η Απριλίου, το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει ποικιλία δράσεων σε διάφορες πόλεις: από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Βόλο, τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Ρόδο.

Στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και συζητήσεις με αναγνωρισμένους συγγραφείς της νέας γενιάς, ενώ το απόγευμα της Κυριακής στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης θα παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών, που θα διαβαστούν από ηθοποιούς και από συγγραφείς.

Συμμετέχουν οι πεζογράφοι Βασίλης Αλεξάκης, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Ευγενία Μπογιάνου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Κώστας Περούλης, Έρση Σωτηροπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς και Χρήστος Χρυσόπουλος. Το βράδυ η Ταινιοθήκη θα κάνει ένα αφιέρωμα σε ταινίες που σχετίζονται με το βιβλίο: «Δάφνις και Χλόη», «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μόνο της ζωής μου ταξίδιον» του Λάκη Παπαστάθη και «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανοίγει, έξαλλου, τις πύλες της με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και αναγνώσεις παιδικών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων. Οι γονείς μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση της Documenta 14. Παράλληλα, ο Φάρος των Τυφλών της Ελλάδος θα ξεναγήσει τους επισκέπτες του στη Βιβλιοθήκη Braille και στο Μουσείο Αφής που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του, ενώ θα ακουστούν αποσπάσματα βιβλίων από τυφλούς και βλέποντες αναγνώστες.

Μεγάλες δράσεις όμως οργανώνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ και τις βιβλιοθήκες. Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει, στον αίθριο χώρο έξω από το Βασιλικό Θέατρο τους «’Αθλιους» και το κουκλοθέατρο «Το δώρο».

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου διοργανώνει μια περιπατητική δράση με σημεία-σταθμούς, όπου οι ηθοποιοί θα διαβάζουν βιβλία με αφετηρία τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και χώρο τερματισμού το Δημοτικό Θέατρο.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, θα παρουσιάσει θεατρικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών, θα επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και το Κέντρο Φροντίδας ΑΜΕΑ. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων διοργανώνει στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα έκθεση θεατρικού βιβλίου.

Σημειώνεται ότι το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει την Παρασκευή 21 Απριλίου, παράσταση βασισμένη στο «’Ασμα Ασμάτων».

Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου, θα διοργανώσει τη Δευτέρα 24 Απριλίου αναγνώσεις σε ΚΑΠΗ του Δήμου, ενώ το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου οργανώνει στις εγκαταστάσεις του λογοτεχνικό αναλόγιο.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…