Newsroom

Newsroom

Η αιματοβαμμένη σύγκρουση Κυπρίων με Αιγύπτιους στη Λάρνακα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αεροδρόμιο της Λάρνακας ζει στιγμές έντασης.

56fa53591dc524506c8b48f9

Πριν 38 χρόνια και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1978 η Κύπρος βρέθηκε στη δίνη των ενδοαραβικών συγκρούσεων, ενόψει της ισραηλινο-αιγυπτιακής προσέγγισης που ολοκληρώθηκε με την συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ.

Το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου 1978 δύο οπλισμένοι Άραβες εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Χίλτον της Κύπρου όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο αρχηγός της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Οι δύο δράστες δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον αιγύπτιο γενικό γραμματέα της Κίνησης, Γιουσέφ ελ Σεμπάι, προσωπικό φίλο του Πρόεδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Ελ Σαντάτ.

Στην συνέχεια κρατώντας τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους ως ομήρους απαίτησαν από την Κυπριακή κυβέρνηση αεροπλάνο για να φύγουν στο εξωτερικό. Έφτασαν δε στο σημείο να κρατήσουν ως όμηρο ακόμα και τον διαπραγματευτή που έστειλε η Κύπρος. Τον υπουργό Εσωτερικών και Άμυνας Χριστόδουλο Βενιαμίν.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού τελικά ενέδωσε και λίγο αργότερα οι δύο τρομοκράτες μαζί με τους συνολικά 14 ομήρους τους μπήκαν σε λεωφορείο και έφτασαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Εκεί μετά από νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανέβηκαν σε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών και αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση αφού προηγουμένως απελευθέρωσαν των Λυσσαρίδη και τον Βενιαμίν.


Το αεροπλάνο πέταξε σε Λιβύη, Κρήτη και Σαουδική Αραβία αλλά σε κανένα μέρος δεν του δόθηκε άδεια να προσγειωθεί.

Τελικά του επετράπη να προσγειωθεί στο Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό και απογειώθηκε και πάλι με κατεύθυνση της Κύπρο, όπου προσγειώθηκε το απόγευμα της 19ης Φεβρουαρίου.

Ξεκίνησε αμέσως νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Τότε έκανε την εμφάνισή του ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου. Του δόθηκε άδεια να προσγειωθεί καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε μετέφερε εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Προς έκπληξη των Κυπρίων από το αεροπλάνο βγήκε αντί για εκπρόσωπο του Καϊρου, ένας λόχος καταδρομέων του Αιγυπτιακού στρατού.

Ενώ οι Κύπριοι ζήτησαν την απομάκρυνση οι Αιγύπτιοι δεν υπάκουσαν και ξεκίνησαν επιθετική ενέργεια κατά του αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η αντίδραση της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου ήταν ακαριαία.

Ξεκίνησε μάχη με χρήση ακόμα και βαρέων όπλων. Ως αποτέλεσμα το Αιγυπτιακό C-130 καταστράφηκε, το αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών υπέστη ζημιές, 15 Αιγύπτιοι καταδρομείς κείτονταν νεκροί όπως και ένας Κύπριος υπάλληλος του αεροδρομίου

Τραυματίζονται 16 αιγύπτιοι κομάντος και 7 εθνοφρουροί.

Οι υπόλοιποι Αιγύπτιοι αιχμαλωτίζονται.

Αυτό που επακολούθησε ήταν η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου που αποκαταστάθηκαν στις 30 Μαΐου 1984, επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ.

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή