Γρίφος με την ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Tο πρώτο ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου δεν φαίνεται πως θα συνοδευτεί από συμφωνία.

58d77bf41dc5245e138b45e2

Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, ανάμεσα στους 4 υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης που ήταν εκεί και των εκπροσώπων των δανειστών χωρίς να βγει «λευκός καπνός».

Στις διαπραγματεύσεις πρέπει να υπολογίσουμε και το νέο εμπόδιο που έβαλε το ΔΝΤ στη προσπάθεια ολοκλήρωσης της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς, καθώς προαναγγέλλει αλλαγή αρχιτεκτονικής των μνημονίων για χώρες που βρίσκονται σε νομισματικές ενώσεις, ενώ η “εμπλοκή” προκύπτει από την αναφορά στην έκθεση ότι το Διευθυντήριο του Ταμείου θα αποφασίσει για αυτή τη αλλαγή στάσης τον Ιούνιο.

Πάντως η έκθεση δεν στοχεύει αποκλειστικά στη Ελλάδα, καθώς το Ανεξάρτητο Γραφείο αξιολογεί τα πεπραγμένα του ΔΝΤ από την εμπλοκή του στα μνημόνια τριών ευρωπαϊκών χωρών- της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Η μόνη αναφορά που αφορά αποκλειστικά τη χώρα μας, κάνει λόγο ότι ” η πολιτική οικονομία της ελληνικής κρίσης είναι μοναδική και σύνθετη”.

Πλέον, οι ημερομηνίες για την πιθανή συμφωνία φαίνεται να είναι 21-23 Απριλίου που θα γίνει και η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, και στο 22 Eurogroup της 22 Μαΐου.