Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν θέλησαν να εξετάσουν σε βάθος τη δράση της κανελλαλδεΰδης και να διαπιστώσουν αν επιδρά στον άνθρωπο όπως και στα ποντίκια.
«Θέλαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε πώς συμβαίνει αυτό –ποια ‘μονοπάτια’ εμπλέκονται, πώς επηρεάζονται τα κύτταρα των ποντικιών και πώς επηρεάζονται τα ανθρώπινα κύτταρα».
Τα πειράματα των ερευνητών υπέδειξαν ότι η κανελλαλδεΰδη βελτιώνει τη μεταβολική υγεία επιδρώντας άμεσα στα λιποκύτταρα, ωθώντας τα να αρχίσουν να δαπανούν ενέργεια –δηλαδή θερμίδες– μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στα πειράματά τους λιποκύτταρα από εθελοντές διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων και με διαφορετικό δείκτη μάζας σώματος. Όταν τα κύτταρα ήρθαν σε επαφή με την κανελλαλδεΰδη παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα διαφόρων γονιδίων και ενζύμων που διευκολύνουν τον μεταβολισμό των λιπαρών. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στα επίπεδα των Ucp1 και Fgf21, δύο πρωτεϊνών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμογένεση.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια με τη μορφή λιπιδίων. Αυτό το «απόθεμα» λίπους αξιοποιείται σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη η τροφή ή όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, μέσω της μετατροπής της αποθηκευμένης ενέργειας σε θερμότητα.
Δεδομένου ότι στη σημερινή εποχή στον ανεπτυγμένο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας τροφίμων αλλά μάλιστα αυξάνεται όλο και περισσότερο το πρόβλημα της παχυσαρκίας, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να ενεργοποιείται η διαδικασία της θερμογένεσης με στόχο την καύση του συσσωρευμένου λίπους.