Newsroom

Newsroom

Γιατί οι απόκριες είναι το "φάρμακο" της ψυχής

Από τη Μυρσίνη Κωστοπούλου 

apokries

Από τη Μυρσίνη Κωστοπούλου 

Από την αρχαία Ελλάδα, οι τελετές της μεταμφίεσης επέτρεπαν στους ανθρώπους να αποδεσμεύονται από τα κοινωνικά και ηθικά δεσμά και να εκφράζονται μέσα από τον λόγο και την πράξη μιας απόλυτης ελευθερίας. Οι μάσκες ανέκαθεν προσέφεραν την ασφάλεια της ανωνυμίας, ενώ τα καρναβάλια συνδέονται οικουμενικά με το ζωντανό κέφι και την άφεση στον κόσμο της φαντασίας. 
Η μεταμφίεση μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά – έστω προσωρινά – στον εσωτερικό μας κόσμο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να:

* Χτίσουμε μια ταυτότητα που βασίζεται στις επιθυμίες μας και από την οποία θα αντλήσουμε συναισθήματα που μας λείπουν, π.χ. δύναμη, αυτοπεποίθηση, κύρος, ή θα ενδυναμώσουμε τα δυνατά μας στοιχεία.

* Απελευθερωθούμε από τους επιτακτικούς κανόνες μιας κοινωνικής «κανονικότητας» και να αφεθούμε σε μη λογοκριμένους ρόλους και σκέψεις.

* Αποδράσουμε από την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν εκείνη μοιάζει φορτισμένη και δυσοίωνη.

* Συναναστραφούμε μέσω της μεταμφίεσης με άλλους μεταμφιεσμένους, έτσι η επικοινωνία να γίνει αφαιρετική και πιο ελεύθερη από τον καθιερωμένο διάλογο.

* Απαλλαγούμε από το συσσωρευμένο άγχος της καθημερινότητας βγαίνοντας από καθιερωμένους ρόλους.

* Ερθουμε πιο κοντά στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

* Επεξεργαστούμε τους κοινωνικούς μας φόβους και τις αναστολές που μας παρεμποδίζουν από το να είμαστε ο εαυτός μας ή κάποιος άλλος που θα θέλαμε να είμαστε.

* Ανανεωθούμε παίρνοντας μια μικρή δόση ψυχικής απόδρασης

* Αντέξουμε να ζούμε χωρίς τον απόλυτο έλεγχο.

Μπορούν οι Απόκριες να αποβούν θεραπευτικές στις οικονομικά δύσκολες ημέρες που διανύουμε;

Αν μη τι άλλο, η οικονομική κρίση δεν μπορεί να περιορίσει την επιλογή μας στη μεταμφίεση. Ενα παλιό ρούχο που θα κόψουμε και θα ράψουμε ξανά, παιδικά ζωντανά χρώματα και μπογιές, περίεργα χτενίσματα, όλα αυτά στολισμένα κυρίως με γερές δόσεις φαντασίας μπορούν να δώσουν τις πιο πρωτότυπες και απρόσμενες ιδέες στους έχοντες και μη. 

Αλλωστε οι απόλυτα στυλιζαρισμένες στολές είναι τόσο περιορισμένες ως προς τις ψυχικές τους ιδιότητες, που καταλήγουν περισσότερο να μας εγκλωβίζουν σε περιχαρακωμένους ρόλους παρά να μας απελευθερώνουν από αυτούς. 

Οι Απόκριες λοιπόν φέρνουν μαζί όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και διώχνουν έστω προσωρινά τη θλίψη της καθημερινότητας και το άγχος της επιβίωσης, αντικαθιστώντας τα με το δικαίωμα στη χαρά και την ελευθερία χωρίς προϋποθέσεις.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια (PhD), email [email protected]

Πηγή: tanea.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…