Γιατί είναι σημαντική η αθώωση του Πελετίδη

Η αθώωση του Πελετίδη και μάλιστα παμψηφεί, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί έρχεται σε μία στιγμή που η Χρυσή Αυγή πάει να ξανασηκώσει κεφάλι.

58b01df21dc524743d8b4a5e

του Δημήτρη Τσίρκα

Αυτό μαρτυρούν τόσο οι επιθετικές ενέργειες της σε μία σειρά σχολεία που φιλοξενούν προσφυγόπουλα, όσο και η αποθράσυνση των φασιστών στη δίκη της ΧΑ, όπου βρίζουν χυδαία σε καθημερινή βάση τη μητέρα του Φύσσα και επιτίθενται σε αντιφασίστες, με την κάλυψη της αστυνομίας.

Η αθώωση αυτή όμως δεν ήρθε από μόνη της, είναι αποτέλεσμα του μεγάλου κινήματος συμπαράστασης που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα και της δημοσιότητας που πήρε η δίωξη του. 

Η τεράστια αποδοχή που απολαμβάνει ο Πελετίδης όπως και η απόφαση του να αρνηθεί το δημόσιο βήμα στους ναζί εγκληματίες, βάρυναν ιδιαίτερα στην κρίση του δικαστηρίου. Οι δικαστικές αποφάσεις αντανακλούν πάντοτε και την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, προσαρμόζονται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, πόσο μάλλον όταν αφορούν τόσο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα. 

Αν η δική γινόταν μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης αδιαφορίας, με τους χρυσαυγίτες να γεμίζουν την αίθουσα και να τρομοκρατούν, δικαστές και μάρτυρες υπεράσπισης, το αποτέλεσμα πιθανόν θα ήταν διαφορετικό. Όπως τόσες φορές στο παρελθόν.

Η περίπτωση του Πελετίδη είναι επίσης και ένα πρώτης τάξης μάθημα για το πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο φασισμός. Με συνεχή πίεση τόσο στο δρόμο όσο και στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Κανένα βήμα δεν πρέπει να δίνεται στους ναζί, καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας για να εκδηλώσουν στην πράξη τις εγκληματικές πολιτικές τους. 

Οι φασίστες δεν χρησιμοποιούν το βήμα που τους προσφέρεται για να εκφράσουν και να συζητήσουν τις απόψεις τους αλλά για να επιβάλλουν με τη βία την ατζέντα τους. Κάθε δημόσια εμφάνιση τους συνοδεύεται από επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, αντιφασιστών και όποιου δεν γουστάρουν. Όποιος λοιπόν κρύβεται πίσω από τη νομιμότητα και την ελευθερία της έκφρασης για να δικαιολογήσει την παραχώρηση χώρου στους ναζί, στην ουσία παίζει το παιχνίδι τους και νομιμοποιεί τη βία τους.

Σε εξέλιξη ωστόσο βρίσκεται μία ακόμα σημαντικότερη δίκη, αυτή της Χρυσής Αυγής και το αποτέλεσμα της θα κριθεί ίσως περισσότερο έξω από το δικαστήριο, παρά μέσα. 

Η πανηγυρική αθώωση του Πελετίδη ύστερα από την πίεση του τεράστιου κινήματος συμπαράστασης δείχνει το δρόμο. 

Γιατί παρότι «τυφλή» η δικαιοσύνη, επιδεικνύει ιστορικά μία μονόπλευρη ροπή σε βάρος των αδύναμων, των θυμάτων της εξουσίας και της εκμετάλλευσης. Εκτός και αν αυτοί την αρπάξουν από το γιακά και τη στρέψουν στη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: 3pointmagazine.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr