Newsroom

Newsroom

Γιατί δεν πρέπει να φιλάμε τα μωρά στο στόμα

Ένα φιλί στο στόμα του γονιού προς το παιδί θεωρείται ένδειξη αγάπης και τρυφερότητας.

5aa7e78b1dc52437358b4607

Ωστόσο, Φινλανδοί επιστήμονες προειδοποιούν πως οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να φιλάνε τα μωρά στο στόμα. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο μεταδίδονται βλαβερά βακτήρια.

Ακόμη και αν οι γονείς συνηθίζουν να μοιράζονται το ίδιο κουτάλι με τα παιδιά τους, με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος οδοντικών προβλημάτων, καθώς τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στην στοματική κοιλότητα με το σάλιο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όουλου, με επικεφαλής τον Jorma Virtanen, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό BioMed Central Oral Health.

Ζήτησαν από 313 μητέρες να μοιραστούν μαζί τους τις σκέψεις τους σχετικά με τις γνώσεις τους για την υγεία και τις συμπεριφορές τους, όπως όταν μοιράζονται το ίδιο κουτάλι με το παιδί τους.

Τους ρωτήθηκε επίσης να πουν πόσο συχνά βουρτσίζουν τα δόντια τους, τις συνήθειες τους όσον αφορά το κάπνισμα, την ηλικία τους και το επίπεδο εκπαίδευσης. Αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην μεταφορά των μικροβίων.

Οι επιστήμονες έδειξαν αρκετά ανήσυχοι με τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς έδειξαν ότι το 38% των μαμάδων φιλάει τα παιδιά στο στόμα και το 14% μοιράζεται το ίδιο κουτάλι με το παιδί τους.

Παράλληλα, το 11% έχει την πεποίθηση ότι τα στοματικά βακτήρια δεν μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί.

Ένα ζευγάρι αποκάλυψε ότι η κόρη τους ηλικίας 18 ημερών πέθανε το περασμένο καλοκαίρι αφού συνέλαβε έρπητα με ένα φιλί.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…