Γιατί αντέχει ο Τραμπ;

Η εντύπωση που έχει για την αμερικανική πολιτική ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης, ακόμη και ο ενημερωμένος πολίτης, είναι ότι ο Τραμπ βάλλεται από παντού και συνεχώς χάνει υποστήριξη. Οπότε η αλλοπρόσαλλη και ταραχώδης Προεδρία του θα τερματιστεί το 2020 και η διεθνής σκηνή θα επαναφερθεί στο προηγούμενο περίπου status quo.

TRUMP ALT RIGHT VERGOPOULOS 0

Δεν φαίνεται ότι θα είναι τόσο απλό. Στο μέσον ακριβώς της τετραετούς Προεδρικής θητείας στις ΗΠΑ, στις αρχές Νοέμβρη, διεξάγονται οι “ενδιάμεσες εκλογές” για την ανανέωση ολόκληρης της Βουλής, του 1/3 της Γερουσίας και των κυβερνητών Πολιτειών. Στις “ενδιάμεσες εκλογές” το κόμμα του Προέδρου συνήθως χάνει έδρες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελλάδα με τις κυβερνήσεις στις Ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη ψήφο διαμαρτυρίας, για ένα μήνυμα που στέλνουν ακόμη και ψηφοφόροι του εκάστοτε Προέδρου προς το κόμμα τους για βελτιώσεις πολιτικής.

Λογικά λοιπόν οι Δημοκρατικοί φέτος περίμεναν ένα “μπλε κύμα”, μια σαρωτική νίκη τους με πάνω από 10% διαφορά. Να πάρουν τη Βουλή και ίσως και τη Γερουσια, να πάρουν Πολιτείες και τοπικές Βουλές, να στριμώξουν πολιτικά τον Τραμπ. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούσαν για πιθανότητα τόσο ευρείας νίκης των Δημοκρατικών που να επιτρέψει να αρχίσουν διαδικασίες αποπομπής του Τραμπ μέσω του Κογκρέσσου (Βουλή συν Γερουσία).

Η φωτογραφία στιγμής σήμερα, 20 μέρες πριν τις “ενδιάμεσες εκλογές” δείχνει ότι οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα πάρουν τη Βουλή αλλά θα χάσουν με μεγαλύτερη διαφορά εδρών την Γερουσία και θα κερδίσουν κάποιες Πολιτείες παραπάνω. Πολιτικό σεισμό και Δημοκρατικό τσουνάμι δεν δείχνει.

Στη γνώμη των αμερικανών για την “δουλειά του Προέδρου”, το βασικότερο βαρόμετρο των δημοσκοπήσεων, η διαφορά αρνητικής – θετικής γνώμης κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10% υπεροχή της αρνητικής γνώμης.  Που σημαίνει όμως τι; Ότι ένα σταθερό 40% υποστηρίζει τον Τραμπ και στιγμές στιγμές φτάνει στο 43-44%. Αυτό το ποσοστό αποδοχής δεν είναι καθόλου μικρό, κυρίως επειδή στην περίπτωση Τραμπ είναι πολύ συμπαγές. Κινητοποιείται, στηρίζει τους υπερδεξιούς υποψηφίους που προτείνει ο Πρόεδρος, εκδηλώνεται στα social media.

Όπως ιδιαίτερα κινητοποιημένη είναι και η απέναντι πλευρά, που βγάζει την αγανάκτηση της και στο πεζοδρόμιο, με τους Ρεπουμπλικανούς να καταγγέλουν την μετατροπή των Δημοκρατικών σε “θυμωμένο όχλο”.

Ποιές διαδικασίες οδηγούν σε αυτή την πολωτική διχοτόμηση του αμερικανικού εκλογικού σώματος; Και πως γίνεται να αντέχει τόσο ο Τραμπ και η alt-right του μέσα σε όλα τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης από στελέχη του κύκλου του, την ρατσιστική πολιτική του στα σύνορα που χώρισε παιδιά από γονείς, την εμπρηστική ρητορεία του που συχνά καλύπτει πολιτικά ακόμη και την επίσημη ακροδεξιά ή την ΚΚΚ;

Ο δεξιός λαϊκισμός του Τραμπ στηρίζεται σε μια σκληρή κοινωνική πραγματικότητα στις ΗΠΑ. Τα τελευταία 30 χρόνια το χάσμα ανάμεσα στα εύπορα προάστια (και ακόμη περισσότερο τις νησίδες συσσωρευμένου πλούτου και ευμάρειας όπως το Μανχάταν) και στην ζωή των μεσαίων και φτωχών λευκών αμερικανών έχει βαθύνει οδυνηρά. Οι παραγκουπόλεις, γειτονιές από τροχόσπιτα κλπ φιλοξενούν δεκάδες εκατομμύρια αμερικανών, ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός όσων επιβιώνουν χάρη στα επιδόματα. Οι εργαζόμενοι ακόμη και με πλήρες ωράριο στις χειρωνακτικές ή επισφαλείς απασχολήσεις συχνά δεν “βγαίνουν” να ζήσουν με το μισθό τους. Η πλειονότητα αυτής της μάζας των στριμωγμένων έως περιθωριοποιημένων αμερικανών είναι λευκοί που δεν πήγαν κολέγιο.

Οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί από κοινού, χρεώθηκαν από αδυναμία μέχρι και αδιαφορία παρέμβασης. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον θεωρούνται από την πλειονότητα των πολιτών ακόμη πιο γραφειοκρατικές και αποκομμένες από τον απλό πολίτη από όσο η γραφειοκρατία των Βρυξελών στην ΕΕ. Ακόμη και ο Ομπάμα πιστώθηκε μεν το πρόγραμμα γενικευμένης ασφάλισης αλλά λίγα πέραν αυτού.

Ο δεξιός – ακροδεξιός λαϊκισμός του Τραμπ προφανώς εξέφρασε αυτή την πικρία των λευκών μη προνομιούχων αμερικανών. Αυτούς που οι γονείς τους ήταν εργάτες αλλά ζούσαν καλά τις δεκαετίες του 60 και 70. Και επίσης προφανώς βρήκε εύκολους στόχους για αυτή την κοινωνική υποβάθμιση των μεσαίων στρωμμάτων στις ΗΠΑ. Τους μετανάστες, τις εισαγωγές από την Κίνα και την ΕΕ, τους αριστερούς και liberals (η λέξη δεν σημαίνει πολιτικά το ίδιο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η σωστή μετάφραση του liberal είναι “προοδευτικός”) που φωνάζουν για το κλίμα και κλείνουν τα εργοστάσια άνθρακα και τις γεωτρήσεις πετρελαίου. Αυτά είναι γνωστά.

Όμως η alt-right του Τραμπ εκφράζει και κάτι άλλο, ακόμη περισσότερο επικίνδυνο. Εκφράζει μια ιδεολογική αντεπίθεση των πραγματικά αντιδραστικών κοσμοθεωριών και στάσεων ζωής. Το στοιχείο αυτό ερμηνεύει την δημοσκοπική αντοχή του Τραμπ και των μεταλλαγμένων πια σε alt-right Ρεπουμπλικανών.

Η alt-right εκφράζει δημόσια και απροκάλυπτα όχι μόνον όσους υποστηρίζουν την οπλοκατοχή αλλά εκείνους από αυτούς που την μεταφράζουν σε δικαίωμα αυτοδικίας απέναντι στον τυχόν παραβατικό μετανάστη.

Εκφράζει όχι μόνον την κόπωση αρκετών αμερικανών από τις υπερβολές των “πολιτικά ορθών” συμπεριφορών αναφορικά με το φύλο αλλά την νοσταλγία κάποιων για την εποχή που ο άντρας “χούφτωνε” δικαιωματικά.

Εκφράζει όχι μόνον μια αγωνία ταυτότητας συντηρητικών λευκών αμερικανών σε μια αμερική που αλλάζει σύνθεση αλλά και την ιδεολογική επανανομιμοποίηση των παραδοσιακών ρατσιστών στον βαθύ Νότο.

Από κάποιες πλευρές, πρόκειται για την άρνηση συνολικά της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής κληρονομιάς μιας πεντηκονταετίας. Για το αίτημα επιστροφής των ΗΠΑ στην εποχή πριν το κίνημα για το Βιετνάμ, την γυναικεία απελευθέρωση, την πτώση του Νίξον.

Αυτή η ιδεολογική αντεπίθεση της βαθιάς συντήρησης ζυμωνόταν επί δεκαετίες στις ΗΠΑ χωρίς να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας. Τους τίτλους στον διεθνή τίτλο κέρδιζαν οι liberals και ο Μπόμπι Μουρ. Στις μικρές πόλεις της αμερικανικής ενδοχώρας αλλά και σε “πεισματάρικα” τμήματα των ελίτ, στις φτωχές (αλλά όχι μειονοτικές) γειτονιές των μεγαλουπόλεων αλλά και σε think tanks με ισχυρή χρηματοδότηση, το αντίθετο ιδεολογικό ρεύμα  καλλιεργούνταν από κανάλια όπως το Fox και από μέσα όπως το Breitbart.  Με τον Τραμπ βγήκε στο προσκήνιο. Και δίνει έτοιμο ακροατήριο και πυρήνες συμπαγούς υποστήριξης ακόμη και στις πιο ακραία προκλητικές απόψεις και πρακτικές του Τραμπ και της γύρω του συσπείρωσης.

Το πάντρεμα ανάμεσα στον δεξιό λαϊκισμό – που για όλα του φταίνε οι μετανάστες, το εξωτερικό και οι αριστεροί ή οι liberals-  και στην ιδεολογική αντεπίθεση της βαθιάς αντίδρασης δημιουργεί πια ένα επικίνδυνο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα στις ΗΠΑ. Απέναντι του οι Δημοκρατικοί παλεύουν με ειλικρίνεια και συχνά πάθος αλλά κομμένοι στα δυο, στην “μετριοπαθή” τάση Κλίντον – Ομπάμα από τη μια και στην συμμαχία καθαρών liberals και δημοκρατικών σοσιαλιστών από την άλλη. Η ανάγνωση και ερμηνεία που η τελευταία αυτή πτέρυγα θα κάνει στις κοινωνικές αλλά και στις ιδεολογικές και πολιτιστικές εξελίξεις που έθρεψαν την alt-right θα κρίνει και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού…

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…