Newsroom

Newsroom

Για την Ιστορία και μόνο

Περίμενα αυτή την μέρα για να μιλήσω. Την ημέρα που το ΥΠΕΣ, με μια ανακοίνωση πέντε γραμμών, θα έγραφε το…

Ragusi smallΠερίμενα αυτή την μέρα για να μιλήσω. Την ημέρα που το ΥΠΕΣ, με μια ανακοίνωση πέντε γραμμών, θα έγραφε το τέλος της “καριέρας” του Πανταζή Χρονόπουλου . Δεν είναι θέμα κάποιας βεντέτας. Είναι θέμα Δημοκρατίας. Και η Δημοκρατία είναι σαν το ποδήλατο. Αν δεν κάνεις πεντάλ, αν δεν την τροφοδοτείς πέφτεις.

Δεν συνηθίζω να δίνω εύσημα σε πολιτικούς. Συνήθως είμαι απέναντι. Δεν τους έχω καμιά υποχρέωση. Αντιθέτως αυτοί έχουν ένα χρέος που συνήθως ταυτίζουν με την χρέωση. Είναι όμως η μοναδική φορά που αισθάνομαι την ανάγκη να πω, να γράψω, πως ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, είχε το θάρρος, και ανταποκρίθηκε στο ρόλο του ως πολιτικός. Στο ρόλο που πρέπει να έχει ένας πολιτικός. Δεν κρύφτηκε στο γραφείο του, δεν έριξε την μπάλα στην εξέδρα των προσχημάτων,δεν μέτρησε την πιθανότητα πολιτικού κόστους από τους κομματικούς συνεταίρους που ήταν και στυλοβάτες της αντιθεσμικής διαπλοκής. Και βέβαια δεν κατέθεσε υπέρ ενός Δημάρχου με καταδίκες, όπως ο προκάτοχός του κύριος Παυλόπουλος.Ζήτησε να εφαρμοστούν οι νόμοι. Το αυτονόητο δηλαδή που τόσο φοβούνται οι πολιτευτές, οι αστυνομικοί και οι παράγοντες στην Ηλεία.

Στην Ηλεία επί πολλά χρόνια υπάρχει ένα καρκίνωμα. Παράγοντες, πολιτικοί, εργολάβοι, αστυνομικοί,δημοσιογράφοι, “επενδυτές” , αλληλοδιαπλέκονται σε ένα σύστημα , που μοιάζει περισσότερο με μαφία παρά με οτιδήποτε άλλο. Ένα πολιτικοκοινωνικό μόρφωμα, που κρατά στεγανοποιημένα τα ένοχα μυστικά του, όπως οι αιμομικτικές οικογένειες. Ακόμη και όσοι δεν ανήκουν σε αυτό, το αντιλαμβάνονται ως μια τοπική υπόθεση και όχι ως θέμα Δημοκρατίας.

Στη Ζαχάρω το πιο ταλαιπωρημένο κομμάτι της Ηλείας, εξελέγη Δήμαρχος ο Πανταζής Χρονόπουλος. Με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία. Ένας παλιός χωροφύλακας και ευνοούμενος του Βαγγέλη Γιαννόπουλου. Στην καριέρα του ως αστυνομικός, πέρασε πολλές φορές από διάφορους σκόπελους κατηγοριών, αλλά δεν το άγγιξε καμία. Υπήρξε φίλος του Μαυρίκη των υποκλοπών,και φύλακας του πολύτιμου αρχείου (σύμφωνα με τον ίδιο τον Μαυρίκη). Διετέλεσε ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων, την εποχή που ο Γιαννόπουλος φωτογραφιζόταν σε αυτά με το στρίνκ στο κεφάλι και δήλωνε πως ήταν πολιτιστικά κέντρα τα οποία και επιδότησε. Στο πανελλήνιο όμως έγινε γνωστός όταν αποφάσισε να μεταφέρει στη Ζαχάρω νύφες από την Ουκρανία. Στις φωτιές του 2007, έγινε τηλεοπτικός ήρωας. Την ώρα όμως που καιγόταν η Ηλεία, αυτός συγκαλούσε Δημοτικό Συμβούλιο για να παραχωρηθεί έκταση 2.500 στρεμμάτων της ΚΕΔ για “ανάπτυξη” σε ξένους “επενδυτές”. Έτσι ξεκίνησε μια έρευνα για το Κουτί της Πανδώρας που αποκάλυψε διάφορα. Καταπατήσεις , παράνομα ξενοδοχεία, μετακυλήσεις προστίμων ιδιωτών στο Δήμο, απευθείας αναθέσεις έργων και πολλά άλλα. Τα δύο τελευταία χρόνια, κάτοικοι απειλήθηκαν πως θα καούν ζωντανοί, το ανέφεραν στην Αστυνομία αλλά είδαν τα σπίτια τους να καίγονται. Ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος ξυλοκοπήθηκε από μπράβους και όποιος μιλούσε μηνυόταν. Έτσι οι αποκαλύψεις φαινόταν πως ήταν μια αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου και των εχθρών του.

Ο Πανταζής Χρονόπουλος απείλησε πως θα σκοτώσει όσους του πήγαιναν κόντρα και μαζί με αυτούς και μένα. Κατείχε άλλωστε όπλο το οποίο η αστυνομία του είχε δώσει με άδεια παράνομα χωρίς να ζητήσει καν την άποψη του εισαγγελέα. Απέναντι στις κατηγορίες ο Χρονόπουλος απαντούσε “εμένα με βγάζει ο λαός μου”. (και τον Χίτλερ επίσης το 1933)

Καταδικάστηκε τρεις φορές και είναι υπόδικος για πολλές ακόμη περιπτώσεις. Αλλά παρέμενε στο αξίωμά του. Οι προηγούμενοι περιφερειάρχες δεν τολμούσαν να τον πειράξουν. Εφτά πειθαρχικά του αδικήματα παραγράφηκαν αφού πηγαινοέρχονταν επί τρία χρόνια από το γραφείο του Περιφερειάρχη στη Διευθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν έλεγαν κουβέντα. Ο ίδιος ο Καραμανλής άλλωστε άκουσε τον Χρονόπουλο να τον ευχαριστεί για την άμεση επέμβαση στις φωτιές. Σε αυτές που είχαν 36 νεκρούς.

Ένας τοπικός βουλευτής ,είχε υπογράψει τις παράνομες άδειες για το ξενοδοχείο του Χρονόπουλου ως αντινομάρχης (ο ίδιος λέει πως πλαστογραφήθηκε η υπογραφή του αλλά δεν έκανε μήνυση). Ο γραμματέας της τοπικής του ΠΑΣΟΚ στον Πύργο έβγαλε ανακοίνωση για να τον στηρίξει όταν μπήκε στο στοχαστρο του Ραγκούση. Στην ανακοίνωσή του δεν λέει βεβαίως, πως ως εργολάβος στο επάγγελμα είχε πάρει δουλειές από τον Δήμο. Πώς ,θα το δείξει η εισαγγελική έρευνα.

Η αστυνομία της Ζαχάρως αρνιόταν πεισματικά να κινήσει την διαδικασία για να του αφαιρέσει την άδεια οπλοφορίας. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπάρχουν καταγγελίες πως ο Χρονόπουλος ή η ομάδα του κατάφερναν να παίρνουν αναβολές σε δίκες όποτε ήθελαν αλλά και να αθωώνονται στην Πάτρα ενώ είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα στον Πύργο. Οι καταγγέλοντες ζητούν να εξεταστεί τι σχέση έχουν αυτές οι ευνοικές δικαστικές αποφάσεις με το γεγονός πως κόρη Προέδρου Εφετών υπηρετεί ως σύμβουλος του Χρονόπουλου, ο γιος του Εφέτη είναι δικηγόρος του και η σύζυγος του Εφέτη υπάλληλος των δικαστηρίων της Πάτρας.

Πρόσφατα η άλλη δικηγόρος του Χρονόπουλου και αντιδήμαρχος Πύργου, αποκαλύφθηκε πως είχε επί χρόνια να θεωρήσει τα οικονομικά της βιβλία αλλά παρ όλα αυτά έπαιρνε φορολογική ενημερότητα από την Εφορία.

Απέναντι σε όλα αυτά τα τερατώδη που συμβαίνουν χρόνια, ο τοπικός τύπος, δεν έχει γράψει το παραμικρό. Ίσως για τους συναδέλφους και τα αφεντικά τους στην Ηλεία οι προτεραιότητες είναι άλλες. Και δεν μπορούν να χωρέσουν στο ίδιο χέρι το στυλό με το λιβανιστήρι. Φαντάζομαι πως αφού από αύριο αρθρογραφήσουν για τον λαικό δήμαρχο που πρέπει να μείνει, σιγά σιγά θα αρχίσουν να πηδάνε από το πλοίο που βουλιάζει.

Τα δύο αυτά χρόνια που προσπαθούμε με τον συνάδελφο Μάκη Νοδάρο να βρούμε μια άκρη σε αυτή την υπόθεση, αισθάνομαι αηδία. Είναι αηδιαστικό να βλέπεις ολόκληρους βουλευτές με την ουρά στα σκέλια, δημοσιογράφους με το χέρι απλωμένο και αστυνομικούς που δεν έχουν ούτε φιλότιμο ούτε τιμή.

Η βρώμα είναι τόση που δεν αρκούν δύο δημοσιογράφοι ή η μηδενική ανοχή του Ραγκούση. Είναι πια θέμα των κατοίκων να αποκαταστήσουν την δημοκρατία και την υπόλειψή τους. Στη Ζαχάρω δεν αξίζει να είναι Φαρ Ουέστ. Αλλά πρέπει να κάνουν πεντάλ. Αλλιώς θα πέσουν.

Υ.Σ. Μία από τις ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς της περιοχής, με τόλμη και γνώμη είναι ο Γιάννης Αργυρόπουλος, γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ. Έδωσε τις δικές του μάχες

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη 1

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

6200347

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν και «γνωστά ονόματα»