Για αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία κατηγορεί το ΝΑΤΟ τη Ρωσία

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αποσταθεροποιεί την ανατολική Ουκρανία, μέσω της υποστήριξης που παρέχει…

na

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αποσταθεροποιεί την ανατολική Ουκρανία, μέσω της υποστήριξης που παρέχει στις δυνάμεις των αυτονομιστών φιλορώσων, και απαίτησε να σταματήσει αυτή η παρέμβαση.

«Η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία με διάφορους τρόπους. Οι ρωσικές άτακτες δυνάμεις, οι δυνάμεις με τη ρωσική υποστήριξη και η ρωσική χρηματοδότηση είναι πολύ έντονη στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο Φίλιπ Μπρίντλοβ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της Ρωσίας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει εκτιμηθεί ότι αριθμούν περίπου 40.000 στρατιώτες είτε έχει αποσυρθεί είτε είναι στη διαδικασία απόσυρσης, κάποια τμήματα αυτών των μονάδων μοιάζουν να έχουν διαταγές να παραμείνουν κοντά στα σύνορα, εκτίμησε εξάλλου ο ανώτατος Διοικητής των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ. «Υπάρχουν σημαντικοί σχηματισμοί που έχουν μείνει εκεί και η παρουσία τους δεν μειώνεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Κάποιες μονάδες αυτών των δυνάμεων φαίνεται ότι έχουν την πρόθεση να παραμείνουν εκεί», είπε ο Αμερικανός πτέραρχος.

Ο Μπρίντλοβ επέμεινε ότι βλέπει ρωσικό δάκτυλο πίσω από την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει τον έλεγχο αρκετών πόλεων. «Νομίζω ότι αυτό που βλέπετε στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας είναι πολύ καλά καθοδηγούμενο, πολύ καλά χρηματοδοτούμενο, πολύ καλά οργανωμένο, οι συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις οι καταλήψεις κτιρίων είναι πασιφανές ότι η ρωσική επιρροή το προκαλεί», είπε.

Η Μόσχα αρνείται ότι εμπλέκεται στην ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει κάνει σαφές ότι δεν σχεδιάζει να εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία, αλλά έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη και πλοία στην ανατολική Ευρώπη επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμμάχους του, που έχουν θορυβηθεί μετά την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία της χερσονήσου της Κριμαίας. Ο πτέραρχος Μπρίντλοβ είπε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ σχετικά με την βοήθεια προς τα μέλη του στην ανατολική Ευρώπη είναι στη βάση του συμφώνου που έχει υπογραφεί με τη Ρωσία το 1997, αλλά κατηγόρησε τη Μόσχα ότι καταπάτησε αυτό το σύμφωνο «όταν ξεπέρασε το όριο και προσάρτησε ένα τμήμα κυρίαρχου κράτους».

Ο Αμερικανός διοικητής του ΝΑΤΟ ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία είχε υποβάλει αίτημα στρατιωτικής βοήθειας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και σε επιμέρους συμμάχους της, ζητώντας όπλα, καθώς επίσης και άλλου είδους μη στρατιωτική βοήθεια. «Ζήτησαν τα πάντα, από θέματα διοικητικής μέριμνας, τηλεπικοινωνίες, βοήθεια στον κυβερνοχώρο, όπλα, και βοήθεια στην εκπαίδευση που θα ενισχύσει τις ουκρανικές δυνάμεις», είπε ο Μπρίντλοβ.

Εν τω μεταξύ στο μέτωπο των επιχειρήσεων οι κυβερνητικές δυνάμεις που κλιμακώνουν την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξαν σήμερα ότι έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες στους φιλορώσους μαχητές, αν και αυτό διαψεύστηκε από τους αντάρτες. Ένας εκπρόσωπος της αποκαλούμενης από το Κίεβο «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 αντάρτες σκοτώθηκαν και περίπου 500 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες των τελευταίων 24 ωρών γύρω από την πόλη του Σλαβιάνσκ τον στρατηγικό αυτονομιστικό θύλακα. «Οι αναφορές για 300 νεκρούς δεν είναι αληθείς. Οι απώλειες στην ουκρανική πλευρά είναι περισσότερες από ότι στις τάξεις μας» δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποροντέι «πρωθυπουργός» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…