Newsroom

Newsroom

Γι’ αυτό τα σκυλιά έχουν αδυναμία στα μικρά παιδιά

Κοινωνική νοημοσύνη ίδια με αυτή των μικρών παιδιών έχουν οι σκύλοι.Σύμφωνα με νέα έρευνα οι σκύλοι εμφανίζουν παρόμοιες μορφές κοινωνικής νοημοσύνης με παιδιά ηλικίας δύο ετών.

58b6a5a01dc52432028b4769

Οι ερευνητές του Κέντρου Γνωστικής Λειτουργίας Σκύλων της Αριζόνα αξιολόγησαν 552 σκυλιά διαφορετικών ρατσών. Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν μεθόδους κατά τις οποίες έκρυβαν παιχνίδια και τροφή, και υποδείκνυαν τη θέση τους στα σκυλιά μέσω μη λεκτικών οδηγιών, όπως νεύματα και χειρονομίες προς μία ορισμένη κατεύθυνση.

Το ίδιο ακτιβώς έκανα και 106 χιμπατζήδες σε ένα αφρικανικό καταφύγιο άγριας ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά και τα παιδιά ήταν καλύτερα από τους χιμπατζήδες στις δεξιότητες συνεταιριστικής επικοινωνίας όπως την παρακολούθηση ενός ανθρώπινου βλέμματος ή δαχτύλου. Ωστόσο, οι χιμπατζήδες ήταν καλύτεροι από τα σκυλιά και τα παιδιά, όταν τα τεστ απαιτούσαν συλλογιστική για το χώρο και το φυσικό περιβάλλον γύρω τους.

Στους ανθρώπους, οι δεξιότητες αυτές αρχίζουν να αναπτύσσονται σε ηλικία περίπου εννέα μηνών.

Παλαιότερες έρευνες έχουν ήδη επισημάνει ομοιότητες των σκυλιών με τους ανθρώπους, αλλά η ερευνητική ομάδα ήθελε να εξετάσει αν υπάρχει μόνο μια επιφανειακή ομοιότητα ή αν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος κοινωνικής νοημοσύνης.