Γεννηματά: Μόνο σε προοδευτικό μονοπάτι οι συνεργασία με οποιονδήποτε

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα» του Βαγγέλη Μαρινάκη, τονίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει «να φύγει το γρηγορότερο», καθώς η παραμονή της «εντείνει το αδιέξοδο» και εκτιμά ότι «ο χρόνος για την κυβέρνηση μετρά αντίστροφα».

5a4769021dc5246d0b8b45aa

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης ότι το Κίνημα Αλλαγής δουλεύει για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών την οποία θεωρεί ως βασική προϋπόθεση για την προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.

Αναφέρει ότι «το παραμύθι της “καθαρής εξόδου” (από το μνημόνιο) δεν έχει ακροατές», επισημαίνει ότι «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν ήδη υπογράψει μνημόνια διαρκείας. Μέτρα και δεσμεύσεις που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου και που στην ουσία συνιστούν ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση αυτήν τη φορά», προσθέτοντας: «Αλλά το παραμύθι τους θέλει και δράκο. Γι’ αυτό επιχειρούν ταυτόχρονα την όξυνση, την πόλωση και τον διχασμό».

Η κ. Γεννηματά μιλά για τις «οδυνηρές εμπειρίες» των πολιτών από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάσει των οποίων και θα την κρίνουν «και η απόφασή τους θα είναι η αμείλικτη καταδίκη», ενώ οι κυβερνώντες «θα μείνουν στην ιστορία ως η επιτομή του τοξικού συνδυασμού πολιτικής εξαπάτησης και ανικανότητας».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ερωτηθείσα για την αντιπαράθεση κυβέρνησης- Δικαιοσύνης, κάνει λόγο για «επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους θεσμούς», καθώς και για συστηματική απόπειρα της κυβέρνησης «ελέγχου της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών, του Τύπου και των ΜΜΕ», που «αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει ιδιότυπη αλλεργία σε ό,τι μπορεί να την ελέγξει».

Σημειώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θέτει εκλογικό πήχυ, και εκτιμά ότι θα καταφέρει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο επικαλούμενη την αποτύπωση της αυξανόμενης ισχυροποίησής του τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και κυρίως στις εκλογικές διαδικασίες φορέων και στην κοινωνική δυναμική.

«Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων γιατί στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν βολευόμαστε με μια μικρή άνοδο των ποσοστών μας» τόνισε.

Είπε ότι δεν έχει δεχθεί ούτε και θα αποδεχόταν υποδείξεις εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για εξεύρεση σημείου επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας τη σταθερή θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στον αντιευρωπαϊσμό, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς και αναφέροντας ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές «στήριξαν και στηρίζουν απέναντι στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης όχι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά τις προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας «κατά την προσφιλή του τακτική παρουσιάζει και στην Ευρώπη ως προνομιακές τις σχέσεις που δεν έχει».

Η κ. Γεννηματά απέρριψε οποιοδήποτε μικροπολιτικό παιχνίδι μέσω της «εργαλειοποίησης του εκλογικού νόμου», τονίζοντας: «Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι δικαιότερος, αναλογικότερος, να περιλαμβάνει το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, να δίνει τη δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς του εξωτερικού. Όπως και στο να υπάρξουν συνολικές αλλαγές εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Είμαστε ανοιχτοί σε σοβαρό διάλογο με βάση αυτή την πρόταση. Δεν θα συμμετέχουμε όμως σε επικοινωνιακού χαρακτήρα τακτικισμούς».

Ως προς την πιθανότητα «συνάντησης» του Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ, καθώς «ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε θετικός στο αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ», η κ. Γεννηματά είπε ότι «το ερώτημα για τις “συναντήσεις” με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφεται προς εκείνους», στο κατά πόσον «είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα και μάλιστα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας».

«Η συνάντηση με οποιονδήποτε μπορεί να γίνει μόνο σε προοδευτικό μονοπάτι. Επανάληψη μοντέλων διακυβέρνησης που παγιώνουν και παρατείνουν την κρίση και το αδιέξοδο δεν μας αφορά. Συμπλήρωμα κανενός δεν πρόκειται να γίνουμε» υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει όρος μη συνεργασίας με τη ΝΔ στη συμφωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να ενταχθεί το ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, απάντησε ότι η μόνη δεσμευτική συμφωνία είναι «η καθαρή εντολή των 212.000 προοδευτικών πολιτών για τη δημιουργία μιας ισχυρής παράταξης με αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις για πολιτική σταθερότητα με σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Μας ενώνει και μας δεσμεύει το ανοιχτό μέτωπο με τη συντήρηση και τον λαϊκισμό».

Είπε ότι θα συγκροτηθεί άμεσα Οργανωτική Επιτροπή που θα προετοιμάσει το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα πραγματοποιηθεί στις 16, 17 και 18 Μαρτίου, ενώ το Σώμα του συνεδρίου θα αποτελείται από μέλη που θα εκλεγούν από την κοινωνική βάση της παράταξης, μέλη και στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων που μετέχουν στο εγχείρημα και από εκλεγμένους αντιπροσώπους των θεσμικών εκφράσεων της κοινωνίας.

Τέλος, η κ. Γεννηματά είπε ότι όλα όσα αφορούν τον νέο φορέα θα αποφασιστούν στο συνέδριο «με τη σωστή σειρά και στην ώρα τους με τη μέγιστη συναίνεση και με σταθερό προσανατολισμό στην κοινή πορεία».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…