Γάλλος Υπουργός Γεωργίας: "Μεγάλη δυσλειτουργία στην ανάκληση μολυσμένων προϊόντων από σαλμονέλα"

«Μεγάλη δυσλειτουργία» στην απόσυρση των προϊόντων από τα ράφια διαπιστώνει ο υπουργός Γεωργίας Τραβέρ, μετά την ανακοίνωση διανομέων ότι πούλησαν κάποια από αυτά που θα έπρεπε να έχουν ανακληθεί λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα

5a2e7cf11dc524046e8b456b

Για “μεγάλη δυσλειτουργία” στις διαδικασίες ανάκλησης των συσκευασιών βρεφικού γάλακτος Lactalis μίλησε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Στεφάν Τραβέρ, μετά την ανακοίνωση διανομέων ότι πούλησαν κάποια από τα προϊόντα που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τα ράφια εξαιτίας μόλυνσης από σαλμονέλα.

“Πρόκειται για μια μεγάλη δυσλειτουργία στη διαδικασία απόσυρσης/ανάκλησης από τους διαχειριστές, στους οποίους ανήκει η ευθύνη”, δήλωσε ο υπουργός στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση της διεθνούς έκθεσης αγροτικών προϊόντων που αναμένεται να διεξαχθεί από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όπως κάθε χρόνο, στο Παρίσι.

Ο υπουργός κάλεσε στη συνέχεια τους διαχειριστές, “τον καθένα από αυτούς, τους βιομηχάνους, τους μεσάζοντες, τους διανομείς (…) να ρίξουν άπλετο φως στις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν και να βεβαιωθούν ότι πλέον κανένα από τα προϊόντα που αφορούσε η υπόθεση αυτή δεν βρίσκεται στην αγορά και δεν βρίσκεται στα καταστήματα”.

“Οφείλουμε να βρούμε εξηγήσεις για τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, να απαντήσουμε στο γιατί παρέμεναν προϊόντα, που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από την πώληση, στα ράφια των καταστημάτων. Πρέπει να εξευρεθούν τα μέσα για να μην επαναληφθούν καταστάσεις αυτού του είδους”, υπογράμμισε.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα είναι “ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τις συνθήκες επανάληψης της δραστηριότητας του εργοστασίου”, πρόσθεσε.

“Μέχρι σήμερα δεν μπορεί να εξεταστεί καμία ημερομηνία επαναλειτουργίας έως ότου έχουμε καθορίσει με ορθότητα και ακρίβεια την πηγή της μόλυνσης και έως ότου εντοπιστεί με σαφήνεια και εξαλειφθεί”, σημείωσε επίσης ο υπουργός, την ώρα που η Lactalis ανακοίνωνε λίγο νωρίτερα την εφαρμογή μέτρων μερικής ανεργίας για 250 εργαζόμενους του εργοστασίου Lactalis της Κραόν.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως τις 4 Φεβρουαρίου βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αλλά μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Lactalis.

Συνολικά 35 βρέφη προσβλήθηκαν από σαλμονέλα στη Γαλλία μετά την κατανάλωση γάλακτος ή άλλου προϊόντος βρεφικής διατροφής που παρασκευάστηκε σε αυτό το εργοστάσιο.

Δεκαοκτώ από αυτά νοσηλεύτηκαν για σαλμονέλα. Όλα έχουν πάρει τώρα εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας.

Μετά τη Leclerc την περασμένη Τρίτη, πολλοί άλλοι μεγάλοι διανομείς ανακοίνωσαν χθες ότι πούλησαν προϊόντα που προέρχονταν από τις παρτίδες που ανακλήθηκαν: 434 συσκευασίες βρεφικού γάλακτος και προϊόντα με βάση τα δημητριακά από την Carrefour, 384 συσκευασίες γάλακτος από τη Systeme U και 52 από την Auchan.

Εξάλλου πριν από λίγο και ο όμιλος Casino ανακοίνωσε ότι πούλησε 352 συσκευασίες που αφορούσε η ανάκληση βρεφικού γάλακτος της Lactalis.

Το στέλεχος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Ζοφρουά Ντιντιέ ζήτησε σήμερα τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής διερευνητικής επιτροπής μετά την αναγνώριση από τις μεγάλες αυτές αλυσίδες της πώλησης συσκευασιών που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τα ράφια.

“Το θεωρώ σκανδαλώδες ότι βρεφικά γάλατα που αποτελούσαν το αντικείμενο ανάκλησης πωλήθηκαν πάραυτα σε σουπερμάρκετ”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι “θα πρέπει να συσταθεί μια κοινοβουλευτική διερευνητική επιτροπή και ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει όχι μόνον να κριθούν αλλά και να τους επιβληθούν παραδειγματικές κυρώσεις”.

Παράλληλα και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπορίς Βαλό είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς να καλέσουν στο υπουργείο “ήδη από σήμερα” τους υπευθύνους της Lactalis “για να κατανοήσουμε τι συνέβη”, αλλά και όλους τους υπευθύνους των μεγάλων ομίλων σουπερμάρκετ, μετά την αναγνώριση της πώλησης προϊόντων που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τα ράφια.

“Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στις διαδικασίες και στον έλεγχο και στην υλοποίηση των διαδικασιών ανάκλησης”, είχε σημειώσει επίσης ο Βαλό μιλώντας στο CNews, τονίζοντας ότι “η άρνηση από την πλευρά της Lactalis να μιλήσει δημοσίως δεν είναι αποδεκτή”.

Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης ανακοίνωσε χθες ότι προχωράει σε ελέγχους παντού στη Γαλλία για να επαληθεύσει ότι όλα τα προϊόντα που αφορά η ανάκληση έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων και τις αποθήκες όλης της αλυσίδας διανομής, από τα καταστήματα ως τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους