Newsroom

Newsroom

Γαλλία: Δημοσκοπικός πάτος για Ολάντ

Πέντε μονάδες έπεσε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ  τον Απρίλιο υποχωρώντας στο 18%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο…

olant 2

Πέντε μονάδες έπεσε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ  τον Απρίλιο υποχωρώντας στο 18%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών. Ταυτόχρονα η δημοτικότητα του νέου πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς εμφανίζεται στο 58%.

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο για την Journal du Dimanche, το 2% των ερωτηθέντων είναι «πολύ ικανοποιημένο» με τον Φρανσουά Ολάντ και το 16% «μάλλον ικανοποιημένο», ενώ το 44% λέει ότι είναι «μάλλον δυσαρεστημένο» και το 38% «πολύ δυσαρεστημένο».

Η δημοτικότητα του Ολάντ ποτέ δεν είχε κατρακυλήσει τόσο χαμηλά, καθώς στην προηγούμενη χαμηλότερη μέτρηση, τον Νοέμβριο του 2013, ήταν στο 20% και η ίδια τον Φεβρουάριο του 2014. Τον περασμένο μήνα  η δημοτικότητά του ανέκαμψε ελαφρώς στο 23%.

Για τον Μανουέλ Βάλς μετρήθηκε η δημοτικότητα του για πρώτη φορά υπό την ιδιότητά του ως πρωθυπουργού και με το 58% είναι ο πιο δημοφιλής επικεφαλής της κυβέρνησης στην αρχή της θητείας του. Για λόγους σύγκρισης , ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν (πρωθυπουργός του Ζακ Σιράκ) τον Ιούνιο του 2005 σημείωσε δείκτη δημοτικότητας 44% και ο Λοράν Φαμπιούς 29% τον Αύγουστο του 1984.

Όπως επισημαίνεται, διαφορά 40 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ της δημοφιλίας του προέδρου και του πρωθυπουργού δεν έχει παρατηρηθεί από το 1958. Η μεγαλύτερη διαφορά στο πρόσφατο παρελθόν ήταν στις 21 μονάδες μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί στο 37% και του Φρανσουά Φιγιόν στο 58% το Μάρτιο του 2008.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…