Φυλάκιση 18 μηνών στον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ Κώστα Αγγελάκη για κατασκοπεία

Σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή για κατασκοπεία καταδικάστηκε από το Εφετείο της Αθήνας ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ Κώστας Αγγελάκης.

5a70624c1dc52407238b458d

Ο Αγγελάκης, στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί περίπου 4.500 διαβαθμισμένα, απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ στην οποία υπηρετούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 22 μηνών αλλά αθωώθηκε στο εφετείο, παρότι η πρόεδρος της έδρας είχε μειοψηφήσει. Κατά της απόφασης είχε κινηθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατόπιν προσφυγής της ΕΥΠ, με τον Άρειο Πάγο να ζητά τελικά την επανάληψη της δίκης με άλλη σύνθεση. Τελικώς σήμερα ο Κώστας Αγγελάκης καταδικάστηκε αμετάκλητα σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. 

Ο Κώστας Αγγελάκης βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης καθώς σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατείχε παράνομα δημόσια έγγραφα που αφορούσαν την ασφάλεια του κράτους και η δημοσιοποίησή τους μπορούσε να βλάψει το δημόσιο συμφέρον, ενώ εμφανίζεται να υπεξήγαγε και απόρρητο έγγραφο το οποίο κρατούσε κλειδωμένο στο γραφείο του στην υπηρεσία. Η έρευνα σε βάρος του πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010, έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατείχε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα με αντικείμενο εκτός της αρμοδιότητάς του. Πράγματι, ειδικό κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας εντόπισε στους φωριαμούς του απόρρητα έγγραφα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην κατοχή του, δεδομένου ότι δεν ήταν αρμόδιος για τον χειρισμό τους.

Εμπλοκή σε σειρά ύποπτων υποθέσεων

Η περίπτωση Αγγελάκη, ο οποίος έχει απολυθεί οριστικά από την ΕΥΠ με απόφαση των πειθαρχικών οργάνων της υπηρεσίας, δεν απασχολεί τη Δικαιοσύνη πρώτη φορά. Ο πρώην πράκτορας καταδικάστηκε άλλωστε πρόσφατα, καθώς αποδείχτηκε ότι είχε στην κατοχή του ψυχομετρικά τεστ υπαλλήλων της ΕΥΠ, δηλαδή προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων της υπηρεσίας. Είχαν εντοπιστεί στο γραφείο του σε έφοδο στις αρχές του χειμώνα του 2010, ενώ πολλά από τα έγγραφα, τα οποία μάλιστα περιλάμβαναν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, είχαν δημοσιευτεί σε διαδικτυακό ιστολόγιο ακολουθούμενα από σχόλια για προβληματικούς υπαλλήλους τους οποίους δήθεν προσλαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος, μαζί με ομάδα συνεργατών του στην υπηρεσία, διώκεται για μια ακόμη υπόθεση, καθώς εμφανίζεται πίσω από τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν από συγκεκριμένα blogs και σε μια προσπάθεια αποδόμησης συγκεκριμένων προσώπων εμφάνιζαν συνολικά 14 δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Βαξεβάνης, ως έμμισθους της υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση αυτή πρόσφατα ζήτησε συγγνώμη ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, ο οποίος είχε δημοσιεύσει στο blog του τις πλαστές αυτές αποδείξεις. 

Ταυτόχρονα, όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν το περιοδικό Hot Doc, ο πρώην πράκτορας φέρεται να εμπλέκεται και σε υπόθεση προσπάθειας ενοχοποίησης με τοποθέτηση ναρκωτικών βασικής μάρτυρα κατηγορίας σε υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς την οποία ήθελε να καταστήσει αναξιόπιστη.

Ο Κώστας Αγγελάκης ερευνάται τέλος από τη Δικαιοσύνη για το σχέδιο φυσικής εξόντωσης του Κώστα Βαξεβάνη αφού εμφανίζεται ως ενορχηστρωτής της εισβολής πέντε ατόμων στην οικία του το φθινόπωρο του 2012, η οποία αν και αρχικώς υποβαθμίστηκε από την αστυνομία σε απόπειρα διάρρηξης, εντέλει οδήγησε σε διώξεις. Την ενέδρα είχε αποκαλύψει μάρτυρας η οποία συμμετείχε σε ομάδα που είχε αναλάβει την ηθική και βιολογική εξόντωση του δημοσιογράφου και τη συκοφάντηση άλλων «εχθρικών» προσώπων. Επρόκειτο για τη γυναίκα που, όπως απέδειξε αργότερα επίσημη γραφολογική εξέταση στην οποία δέχθηκε να υποβληθεί, είχε πλαστογραφήσει τις αποδείξεις της ΕΥΠ. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…