Φωτίου για οικογενειακά επιδόματα: Δίνουμε περισσότερα σε 700.000 οικογένειες

Το πλαίσιο των αλλαγών στο οικογενειακό επίδομα ανέλυσε η Θεανώ Φωτίου από το βήμα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης προανήγγειλε πως οι δικαιούχοι «θα μπορούν να παίρνουνε το επίδομα κάθε δύο μήνες, ενώ σήμερα το έπαιρναν τρεις φορές τον χρόνο και στη συνέχεια κάθε μήνα».

57eba8431dc524ba048b457e

του Άγγελου Προβολισιάνου

«Άκουσα το καταπληκτικό ότι η ΝΔ αύξησε κατά 750 εκατ. τα οικογενειακά επιδόματα. Ε, τότε να μας το πουν πότε έγινε αυτό. Γιατί εμείς ξέρουμε ότι παραλάβαμε ένα λογαριασμό -το 2015- 650 εκατ. ευρώ. Ποιος τον είχε μικρύνει από τα 750 και δεν το πήραμε χαμπάρι… Γιατί η ΝΔ κυβερνούσε από το ΠΑΣΟΚ. Ποιος από τους δύο το μίκρυνε;» διερωτήθηκε η κ. Φωτίου, αποσαφηνίζοντας πως «βάλαμε 260 εκατ. επιπλέον, δηλαδή 40% αύξηση». 

«Φτιάξαμε ένα σύστημα με κανόνες για όλους και όχι αυθαιρεσίες» είπε και εξήγησε απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «αυτό το σύστημα που είχατε ήταν αυθαίρετο και σας βόλευε. Δίνατε λίγα λεφτά στη μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα –στους τρίτεκνους και πολύτεκνους- που είναι 100.000 από τις συνολικά 800.000 οικογένειες που παίρνουν τα προνοιακά – οικογενειακά επιδόματα. Δίνατε, λοιπόν, με ευκολία -κατ΄αποκοπή- και ανεξαρτήτως εισοδήματος 500 ευρώ κατά κεφαλήν στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ανεξαρτήτως αν όλοι οι άλλοι έπαιρναν ελάχιστα λεφτά. Αυτό ήταν το εφεύρημα χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους και τους άλλους να τους αφήσουμε -με το ένα ή δύο παιδιά- γιατί αυτή η μεγάλη μάζα. 700.000 οικογένειες είναι με ένα ή δύο παιδιά και έπαιρναν 40 ευρώ ανά παιδί στην πρώτη κατηγορία, μετά έπαιρναν 23, μετά 27 και μετά έπαιρναν 13 ευρώ για κάθε παιδί»

Διευκρίνισε, επίσης, τι αλλαγές επέρχονται και ποια στρατηγική υιοθετήθηκε. «Κάναμε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες: Η πρώτη είναι η πιο αδύναμη, η δεύτερη παίρνει επιδόματα 0,6 της πρώτης και η τρίτη 0,3 της πρώτης. Το ίδιο υπήρχε και πριν. Αλλάξαμε τα περιθώρια της πρώτης κατηγορίας και για αυτό μπαίνουν περισσότεροι σε αυτήν απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αλλάξαμε τα οικονομικά περιθώρια της δεύτερης κατηγορίας και μπαίνουν περισσότεροι από την τρίτη κατηγορία. Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε αλλά αυτά θα τα δει ο κόσμος» τόνισε.

Υποστήριξε δε ότι με τον ίδιο τρόπο που δίνονταν επί ΝΔ τα επιδόματα -σε σχέση με το φορολογητέο και τεκμαρτό εισόδημα, έτσι δίνονται και τώρα. «Αφού κάνουμε αυτές τις τρεις εισοδηματικές κατηγορίες σκεφτήκαμε πως αν το ένα παιδί παίρνει 70 ευρώ –αυτό κάναμε εμείς σε σχέση με τα 40 που δίνατε εσείς, το δεύτερο παίρνει 140 ευρώ και η τρίτεκνη οικογένεια δεν παίρνει το ισοδύναμο τριών παιδιών αλλά τεσσάρων» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η τρίτεκνη οικογένεια είναι σαν να έχει τέσσερα παιδιά. «Η οικογένεια με τέσσερα παίρνει παίρνει σαν να έχει έξι παιδιά. Η οικογένεια με πέντε παιδιά παίρνει σαν να έχει οκτώ παιδιά. Είναι δίκαιο αυτό; Είναι καθαρό για όλους; Εγώ λέω ότι είναι δίκαιο και καθαρό» συμπέρανε. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον αριθμό των οικογενειών που θα επωφεληθούν περισσότερο από τις άλλες, λέγοντας πως 910 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν ως εξής: 138.000 οικογένειες εκ των οποίων 50.000 τρίτεκνες και τετράτεκνες θα αυξηθούν όλα τους τα επιδόματα και θα δουν μεγάλες αυξήσεις. «Άλλες οικογένειες τρίτεκνοι και τετράτεκνοι θα δουν κάποιες μειώσεις, εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου» είπε για τις 53.000 οικογένειες που θα λάβουν μειωμένο το επίδομα. 

«Δώσαμε 40 εκατ. ευρώ για σχολικά γεύματα που εσείς τα λοιδορείται. 130.000 γεύματα την ημέρα γίνονται σε όλη την Ελλάδα και ανασαίνουν οι μάνες. Δώσαμε 15 εκατ. ευρώ για να γίνουν 400 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί για 10.000 παιδιά» υπογράμμισε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η ισονομία και η προστασία του παιδιού είτε είναι ένα, είτε δύο κ.ο.κ. χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης. «Και θα το δει ο ελληνικός λαός όταν θα κάνουμε με το νέο σύστημα που θα το απονέμει ο ΟΓΑ με διαφάνεια και ηλεκτρονικά όπως το ΚΕΑ. Και τα οικογενειακά επιδόματα, όπως το ΚΕΑ. Καταρχήν, θα μπορούν να τα παίρνουνε κάθε δύο μήνες, ενώ σήμερα τα έπαιρναν 3 φορές τον χρόνο και στη συνέχεια κάθε μήνα. Θα δουν μεγάλες διαφορές οι οικογένειες» κατέληξε η κ. Φωτίου.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…