Φόβοι για πάνω από 300 νεκρούς στην Τουρκία-Πάνω από 300 οι εγκλωβισμένοι στο ορυχείο (photos+videos)

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Τουρκία που θρηνεί το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων που εργάζονταν στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, στην…

t2

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Τουρκία που θρηνεί το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων που εργάζονταν στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, στην επαρχία της Μανίσα (Μαγνησία) όπου το μεσημέρι της Τρίτης έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά στις στοές.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν, σχεδόν 24 ώρες μετά, εγκλωβισμένοι στα έγκατα της Γης. Κανείς δεν ξέρει αν ζουν. Αν τους έφτασε το οξυγόνο που είχαν μαζί τους σε φιάλες. Τα σωστικά συνεργεία, αποτελούμενα από τουλάχιστον 500 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους διασωθέντες και συγγενείς εγκλωβισμένων, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνεται από την πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει στις υπόγειες στοές. Σύμφωνα με τις αρχές, από τους 787 εργαζόμενους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ανθρακωρυχείου την ώρα της έκρηξης έχουν ανασυρθεί 363 άνθρωποι. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχουν πολλά παιδιά.

Ο απολογισμός που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση κάνει λόγο για 205 νεκρούς, 88 τραυματίες (οι 63 έχουν πάρει ήδη εξιτήριο) κι εκατοντάδες εγκλωβισμένους στις στοές. Σύμφωνα όμως με τον Οζγκιούρ Οζέλ, βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος εκλέγεται στη Μανίσα, οι νεκροί από την έκρηξη είναι 350. Ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά.

 

 

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες τα δημόσια κτήρια στην Τουρκία και στις τουρκικές υπηρεσίες στο εξωτερικό, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του για την Αλβανία και μεταβαίνει στον τόπο της τραγωδίας, όπως και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, που επίσης ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του για την Κίνα. Στην περιοχή αναμένεται και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η έκρηξη προκλήθηκε από ηλεκτρικό μετασχηματιστή και προκάλεσε κατάρρευση στοών παγιδεύοντας τους εργάτες. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές τραγωδίες στην ιστορία της Τουρκίας. Δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Τα ασθενοφόρα κυκλοφορούν γύρω από την είσοδο του ανθρακωρυχείου.

Από το πρωί, λιγότεροι από δέκα ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν από τις στοές, οι περισσότεροι νεκροί σκεπασμένοι με κουβέρτες. Κατά τη διέλευση των φορίων προς τα ασθενοφόρα δεκάδες χέρια απλώνονταν για να ανασηκώσουν τις κουβέρτες. Ήταν ένας τρόπος για να δουν οι συγγενείς αν ο νεκρός που έβγαινε, ήταν ο δικός τους άνθρωπος. Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων. Οι περισσότεροι από τους εργάτες προέρχονταν από την περιοχή της Σόμα.

 

 

Οργή κατά της κυβέρνησης

Την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες θρηνούν το θάνατο των δικών τους ανθρώπων, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξανόμενη οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας και καταγγέλλουν την έλλειψη επαρκών ελέγχων ασφαλείας μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των ορυχείων. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα τουρκικά ορυχεία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η καταστροφή σημειώθηκε “παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις”. Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας. “Εάν υπήρξε αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Παράλληλα, το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα άρχισε σήμερα έρευνα για το θέμα. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η έρευνα για τις συνθήκες συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, το χειρότερο που θρηνεί μέχρι σήμερα η Τουρκία, μετά την καταστροφή του 1992 στα ορυχεία του Ζόνγκουλντακ στη Μαύρη Θάλασσα με τους 263 νεκρούς.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την διεξαγωγή συζήτησης στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τις συνθήκες ασφάλεια στα ορυχεία, την οποία ζητούσε τον Μάρτιο. Η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (DISK) χαρακτηρίζει το δυστύχημα “σφαγή” των εργαζομένων. “Τα ορυχεία δεν ελέγχονται, δεν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί (εργασιακής) ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν τα κέρδη”, υποστήριξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κάνι Μπέκο. Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…