Newsroom

Newsroom

Φιντέ Κοκσάλ: Μια μαγική φωνή από τη Σμύρνη

Μίμης Πλέσσας

finte kokskal

Μετράει ήδη συνεργασίες με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, μεταξύ των οποίων ο σπουδαίος Μίμης Πλέσσας. Η Φιντέ Κοκσάλ ήρθε από τη Σμύρνη μόλις το 2006 για να αφήσει το στίγμα της. Το 2013 κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Τουρκία τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Büyü» (μαγεία).

Παλαιότερη συνέντευξη στο περιοδικό HOT DOC και τον Μάριο Αραβαντινό

Έχεις βιώσει το ρατσισμό;

Είμαι στην Ελλάδα σχεδόν 8 χρόνια, και δεν έχω συναντήσει καμία δυσάρεστη συμπεριφορά από κανέναν Έλληνα. Αντιθέτως ήταν όλοι πάντα πολύ ζεστοί, φιλικοί και ευγενικοί απέναντι μου. Ίσως, επειδή η μουσική ξεπερνάει τις προκαταλήψεις και φέρνει κοντά τους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις.

Πώς μια κοπέλα από την Τουρκία αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα στην Ελλάδα;

Η απόφασή μου δεν ήταν τόσο δύσκολη. Προερχόμενη από την Τουρκία, μια χώρα με μεγάλη πολιτιστική κουλτούρα, βρέθηκα σε μια άλλη χώρα με πλούσια παράδοση και ιστορία. Με εξέπληξε αυτή η ομοιότητα και μου έδωσε το απαραίτητο ενθουσιασμό να κάνω τα πρώτα βήματα στην καριέρα μου.

Τουρκία και Ελλάδα αντιμετωπίζουν κατά πολλούς ζητήματα Δημοκρατίας. Ποιος είναι ρόλος της τέχνης μέσα σε αυτές τις συνθήκες;

Η τέχνη από μόνη της δεν έχει ρόλο. Οι καλλιτέχνες όμως έχουν, και πρέπει να έχουν ρόλο ενάντια σε κάθε τι που καταπατά τις ελευθερίες των ανθρώπων.

Έλληνες – Τούρκοι: Είμαστε τελικά τόσο διαφορετικοί;

Είμαστε πολύ πιο κοντά ο ένας στον άλλο απ’ ότι νομίζουμε. Η συμπεριφορά, οι αντιδράσεις, η ζεστασιά, ο τρόπος που μιλάμε και ζούμε, μέχρι και η κουζίνα είναι τόσο ίδια. Και είναι απόλυτα φυσικό για δύο λαούς με παράλληλη πορεία επί χιλιάδες χρόνια.

Τι σε δυσκόλεψε ή σε δυσκολεύει ακόμη στην Ελλάδα;

Τα ωράρια των καταστημάτων! Και το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους!

Ο τουρκικός στίχος «μιλάει» περισσότερο στην καρδιά σου από τον ελληνικό;

Είναι λογικό να εκφράζεται κανείς καλύτερα μέσα από τη δική του γλώσσα. Η μουσική είναι ικανή να μεταφέρει τα συναισθήματα όλων των γλωσσών και όλων των λαών, όμως εγώ έμαθα Ελληνικά μέσα σε 6 μήνες, για να μπορέσω να «ερμηνεύσω» τους Έλληνες ποιητές και στιχουργούς όπως τους αξίζει.

Πρέπει ν’ αφιερώσεις έναν στίχο στην ελληνική και τουρκική πολιτική ηγεσία. Ποιος είναι αυτός;

Ένας στίχος της Λίνας Νικολακοπούλου. «Προσωπικά, δεν έχω αισθήματα για σένα φιλικά…»

Και ο στίχος που εκφράζει περισσότερο τη Φιντέ;

Ένας στίχος που έγραψα μαζί με τον Στράτο Σωπύλη, και τραγούδησα με τον Παντελή Θαλασσινό στο τελευταίο μου CD. “Μη μου κλαις εσύ, μάτια που βουρκώνουν δεν κοιτούν, για να δεις το φως, θέλει αγάπη η ζωή.”

Ένα πράγμα που θα άλλαζες αν γυρνούσες πίσω το χρόνο.

Δεν θα επέτρεπα στην επιστήμη και την τεχνολογία να εφεύρει και να εξελίξει τα όπλα και να μετατρέψει τον καπνό σε τσιγάρα.

Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συναντηθείς στη σκηνή;

Δύσκολη απόφαση! Θα ήθελα πολύ να συναντηθώ στη σκηνή με την Sezen Aksu και την Χάρις Αλεξίου, που τυχαίνει να έχουν συνεργαστεί και μεταξύ τους. Από αυτούς που δεν ζουν, θα ήθελα να συναντηθώ με τους Beatles και τον Baris Manco, που έχει ανοίξει τους ορίζοντες της τουρκικής παραδοσιακής μουσικής προς τη Δύση.

Mε αριθμούς:

2004: Αποφοιτώ από το Πανεπιστήμιο με πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις και αποφασίζω να σπουδάσω Μουσικό Θέατρο. Αυτή μου η απόφαση με έφερε και στην Ελλάδα.

2006: Αποφασίζω να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα.

2008: Γνωρίζω τον Κώστα Κουτσομύτη και το Βασίλη Δημητρίου, που με εμπιστεύονται να πάρω μέρος στην τηλεοπτική σειρά “Ματωμένα Χώματα” και να γράψω και ερμηνεύσω 2 τραγούδια.

2009: Γνωρίζω τον σπουδαίο Μίμη Πλέσσα και γράφουμε μαζί το CD “Bridges” σε μουσική του και δικούς μου στίχους. Αυτή μας η συνεργασία δεν σταμάτησε ποτέ.

2013: Κυκλοφορεί το πρώτο μου προσωπικό CD “Büyü” στην Ελλάδα και την Τουρκία από την EMI.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…