Φίλης: Η ΝΔ κατέχει «άριστα» το know how της χρεοκοπίας (vid)

Η επιστροφή Καραμανλή μας θυμίζει ότι η ΝΔ κατέχει «άριστα» το know how της χρεοκοπίας, δήλωσε ο Νίκος Φίλης, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ, τ. υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» και το δημοσιογράφο Λάμπρο Σταυρόπουλο.

EK Filis

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη και από ομιλία του Νίκου Φίλη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αν δεν προκύψει αυτοδυναμία τότε θα έχουμε εκλογές το δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική και άρα νέες περιπέτειες…

Αυτό θα είναι και το σωστό να γίνει, όπως προβλέπει και ο ψηφισμένος νόμος από τη Βουλή. Με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Δεν θα πρέπει να το βλέπουμε με όρους περιπέτειας ή όχι. Οι δημοκρατίες έχουν θεσπισμένους κανόνες για να λειτουργούν. Η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης είναι η μόνη δημοκρατική λύση.

Η παραφθορά του συνθήματος «Καραμανλής ή τανκς» σε «Μητσοτάκης ή πλαζ» μόνο ως θερινή φαρσοκωμωδία μπορεί να εκληφθεί.

Άλλωστε, οι πολίτες γνωρίζουν ότι ήταν οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μέσα από την αλαζονεία και τα ρουσφέτια οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Το ΚΙΝΑΛ προαναγγέλλει ουσιαστικά ψήφο ανοχής στη Νέα Δημοκρατία, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Πώς το ερμηνεύετε;

Με δεδομένο ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια η επιλογή είναι ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, είναι τουλάχιστον περίεργη η πρόθεση του ΚΙΝΑΛ να προσφέρει ψήφο ανοχής στη ΝΔ. Εκτός βέβαια αν παραδεχθεί ότι έχει ταχθεί τελεσίδικα στην πλευρά της συντήρησης.

Τότε, προς τι η αποπομπή του κ. Βενιζέλου;

Το ΚΙΝΑΛ προαναγγέλλει ψήφο ανοχής στη ΝΔ, έχοντας την αυταπάτη ότι έτσι θα αποκρούσει τη λεηλασία του από τον κ. Μητσοτάκη και δεν θα έχει την τύχη του Ποταμιού.

Έχετε πει ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «μυρίζει αίμα» και ότι θα είναι ένας νέος «Αρμαγεδδών». Και το ερώτημα είναι γιατί τότε οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πολίτες δεν έχουν γυρίσει στην πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού παρά την ήττα του στις ευρωεκλογές παραμένει το ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ το τρίτο κόμμα είναι μακράν με αναλογία 1:4 προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αλήθεια όμως ότι στις ευρωεκλογές καταγράφηκε η κούραση των πολιτών από τα μνημόνια και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα κυβερνητικά επιτεύγματα, να βελτιώσει πιο γρήγορα την καθημερινότητα των πολιτών, σε τομείς μάλιστα που δεν μας εμπόδιζε το μνημόνιο.

Είχαμε κοινωνικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα την ακραία φτώχεια. Ωστόσο οι πολιτικές μας για την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους που θα επιταχυνθούν την επόμενη τετραετία λόγω της βελτίωσης της οικονομίας, αφορούν και στα μεσαία στρώματα

Τα νοσοκομεία, οι τοπικές μονάδες υγείας, το ολοήμερο σχολείο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η επιδότηση ενοικίου, η ενίσχυση των πολυτέκνων αλλά και των οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά οι πρόσφατες φοροελαφρύνσεις και πολλά άλλα δεν αφορούν μόνο τα κατώτερα οικονομικά στρώματα αλλά και τις μεσαίες τάξεις.

Πιστεύετε ότι η ανάσυρση του «μπαμπούλα της Δεξιάς» μπορεί να ανατρέψει την εικόνα;

Δεν πρόκειται για «μπαμπούλα». Η κοινωνία που σχεδιάζει η ΝΔ, με την ιδιωτικοποίηση βασικών πλευρών του κοινωνικού κράτους και την ουσιαστική κατάργησή του, τον φορολογικό λαϊκισμό υπέρ των πλουσίων, την αστυνομοκρατία ως αντίβαρο στην κοινωνική ανασφάλεια, την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την επιστροφή σε ένα χρεοκοπημένο παραγωγικό μοντέλο «φτηνής ανάπτυξης» επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ επανέρχεται με το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό της πρόσωπο.

Δεν είναι «μπαμπούλας» π.χ. οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η ΝΔ σχεδιάζει την καταλήστευση των πόρων των επικουρικών ταμείων και την παράδοσή τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις επικουρικές συντάξεις 1.230.000 ασφαλισμένων.

Έχετε φανταστεί τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας στην περίπτωση ήττας; Πώς θα είναι, κι ακόμα, πιστεύετε ότι θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται;

Προφανώς και αγωνιζόμαστε για την νίκη, αλλά και η ήττα είναι μέσα στο παιχνίδι της εναλλαγής στην εξουσία που γίνεται στις δημοκρατίες. Οι ήττες αποτελούν ευκαιρία για αναστοχασμό, αλλά σε ανοικτά δημοκρατικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιδρούν διαλυτικά.

Ο κύκλος της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας, που ξεκίνησε μέσα στην κρίση και επιβεβαιώθηκε με τις εκλογικές νίκες του 2015, μπορεί να έχει στροφές, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβολή του πρωθυπουργού σε όλη αυτήν την περίοδο και η δυναμική που πρόσθεσε ήταν καθοριστική και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και στους αγώνες της επόμενης περιόδου, στην ανάπτυξη των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες αριστερές συσπειρώσεις και κεντροαριστερές κινήσεις και πρόσωπα στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, με καρδιά το πρόγραμμα και τις αξίες της Αριστεράς.

Ο άλλοτε συνοδοιπόρος σας Γ. Βαρουφάκης έχει πει ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη ψήφος. Πώς κρίνετε την δυναμική που εμφάνισε το ΜέΡΑ25;

Πρόκειται για αλαζονική δήλωση του κ. Βαρουφάκη. Η κεντρική ιδέα του ΜΕΡΑ 25 ότι η Αριστερά μπορεί να ανασυγκροτηθεί μέσα από μια διαδικασία one man show και ως άθροισμα παραγόντων και λαμπερών προσωπικοτήτων, χωρίς κοινωνική γείωση και επαφή με τα κοινωνικά κινήματα, είναι βαθιά λαθεμένη.

Δηλώσατε προσφάτως ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι «ο άνθρωπος που οδήγησε στην ξέρα την ελληνική οικονομία». Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ για 4 χρόνια τον είχε στο απυρόβλητο…

Ήταν αναμενόμενο ο Κώστας Καραμανλής να επιδιώξει την επιστροφή του, τώρα που φαίνεται ότι διεκδικούν κομμάτι στην εξουσία όλες οι αποχρώσεις της δεξιάς. Η επιστροφή του μας θυμίζει ότι η ΝΔ κατέχει «άριστα» το know how της χρεοκοπίας.

Ταυτόχρονα, είναι καλοδεχούμενη, γιατί, μαζί με τις δικές του ευθύνες θυμάται ο κόσμος ποιους είχε συμπρωταγωνιστές. Ποιοι ήταν όλοι αυτοί οι «κοιμώμενοι γίγαντες» της διακυβέρνησης Καραμανλή, που υπνοβατούσαν καθώς η Ελλάδα οδηγούνταν στον γκρεμό της χρεοκοπίας, των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης, εν μέσω μάλιστα σκανδάλων (Βατοπέδι, φαρμακευτική δαπάνη και Νοvartis, δομημένα ομόλογα κλπ).

Ποιοι ήταν αυτοί που με 15% έλλειμμα και με όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη εκτροχιασμένα μιλούσαν για τη δήθεν «ισχυρή Ελλάδα» και τη «θωρακισμένη οικονομία».

Όλους αυτούς τους υπουργούς, τους βουλευτές (όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης) και τα στελέχη της ΝΔ, βλέπει πάλι μπροστά του ο ελληνικός λαός. Έρχονται με θράσος, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ και με μοναδικά προσόντα το εγχειρίδιο της χρεοκοπίας και την «Αριστεία» των μνημονίων, να μας σώσουν από την καταστροφή που εκείνοι προκάλεσαν, χρεώνοντάς την στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτρέψει με τη ψήφο του ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7 ης Ιουλίου.

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…