Newsroom

Newsroom

Φάροι: Οι προστάτες των θαλασσών που στέκουν αγέρωχοι στο χρόνο (εικόνες)

Σε κάποιους το φως τους εκπέμπει ακόμα. Σε κάποιους άλλους έχει σβήσει για πάντα. Σε κάθε περίπτωση όμως, στέκουν εκεί, αγέρωχοι, να θυμίζουν πως κάποτε έσωζαν ζωές. Από το 268 π.Χ το φως των φάρων συντρόφευε τους ναυτικούς που περίμεναν με αγωνία να βρουν στεριά και να ανταμώσουν τους αγαπημένους τους.

faroi

Οι φάροι κατέχουν ιδιαίτερη θέση σε πολλές καρδιές. Δεν έχουν μόνο ενδιαφέρον σαν αρχιτεκτονικά κτίσματα αλλά σημαντικότερος είναι ο συμβολικός τους χαρακτήρας. Για τους στεριανούς είναι το σύμβολο της απομόνωσης και της μοναξιάς ενώ για τους ταξιδευτές το σύμβολο της ελπίδας και της προστασίας για τον προσανατολισμό τους.Οι παράκτιοι φάροι που κάποτε ήταν τα πιο σημαντικά ορόσημα για όσους ταξίδευαν με πλοίο, σήμερα εκπέμπουν έναν ρομαντισμό, μια μελαγχολία και μια νοσταλγία.

Ορισμένοι εξακολουθούν να φωτίζουν τις ακτές με την ομορφιά τους όμως σίγουρα δεν είναι το ίδιο χρήσιμοι με παλαιότερα. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει αντικαταστήσει την δουλειά που έκαναν κάποτε, όμως η γοητεία τους παραμένει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο.

Η 19η Αυγούστου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων με τον πρώτο φάρο να χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια. Ο γνωστός Φάρος της Αλεξάνδρειας θεωρείται ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και παρέμεινε σε λειτουργία ως την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ..

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τους περισσότερους φάρους στον κόσμο.

Στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο υπάρχουν σήμερα 120 πέτρινοι παραδοσιακοί Φάροι και Φανοί, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Οι περισσότεροι εξ αυτών καταστράφηκαν και επισκευάστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι φάροι της Ελλάδος αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ναυτικής παράδοσης και ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία της χώρας.

Δείτε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς φάρους σε όλο τον κόσμο

Ο Πύργος του Ηρακλή, Ισπανία

Ο Πύργος του Ηρακλή μετρά σχεδόν 2000 χρόνια ζωής και βρίσκεται στη Γαλικία της Ισπανίας. Θεωρείται ο παλαιότερος σωζόμενος φάρος στον κόσμο και είναι εμπνευσμένος από το φάρο της Αλεξάνδρειας . Σήμερα ο φάρος με μήκος 55 μέτρα αποτελεί χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου, Ουκρανία

Μισός φάρος και μισός παρεκκλήσι ο φάρος αυτός στην Ουκρανία σίγουρα δεν είναι συνηθισμένος. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών. Ο φάρος πέρα από τη ναυτική χρησιμότητά του αποτελεί ένα μνημείο για όλους όσους έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα.

Ο Φάρος Τζέντα, Σαουδική Αραβία

Αυτό το φουτουριστικό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, βρίσκεται σκαρφαλωμένο κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Έχει 436 πόδια ύψος, γεγονός που τον κάνει να διεκδικεί επάξια τον τίτλο του ψηλότερου φάρου στον κόσμο.

Ο Φάρος Neist Point, Σκωτία

Βρίσκεται στη δυτικότερη άκρη της Νήσου Σκάι. Οι επισκέπτες πρέπει να περπατήσουν 45 λεπτά ένα μονοπάτι που υπάρχει για να φτάσουν εκεί. Ωστόσο, το τοπίο αποζημιώνει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ο Φάρος Enoshima, Ιαπωνία

Αυτός ο φάρος, βρίσκεται σε ένα μικρό νησί λίγες ώρες έξω από το Τόκιο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό θαύμα. Μια τεράστια σπειροειδής υπαίθρια σκάλα οδηγεί σε ένα παρατηρητήριο όπου η θέα από εκεί στον κόλπο Sagami και στο Mount Fuji είναι μοναδική.

Ο Φάρος Τουρλίτης, Άνδρος

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου στην Χώρα. Είναι ο μοναδικός φάρος χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στην θάλασσα. Ο Φάρος πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1897, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποκαταστάθηκε από δωρεές τη δεκαετία του ’90. Σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Ο Φάρος Felgueiras, Πορτογαλία

Βρίσκεται στην άκρη της προβλήτας Felgueiras στον παλιό βόρειο κυματοθραύστη, όπου ο ποταμός Douro εισέρχεται στον Ατλαντικό στην πόλη Πόρτο. Ο μοναχικός αυτός φάρος χτίστηκε το 1886, αλλά είναι αδρανής από το 2009.

Ο Φάρος των Χανίων

Ο φάρος των Χανίων αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο, το οποίο πέρασε από γενιές κατακτητών και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πόλη στο πέρασμα των χρόνων, στέκεται επιβλητικός και μεγαλοπρεπής, ως έμβλημα της πόλης του. Η ιστορία κατασκευής και εξέλιξης του φάρου ξεκινάει εκατοντάδες χρόνια πριν, έρχεται αντιμέτωπη με γενιές κατακτητών, εγκατάλειψη και φυσικές καταστροφές έως ότου να καταλήξει στη σημερινή του κατάσταση.

Ο Φάρος Lindau, Γερμανία

Πρόκειται για τον νοτιότερο φάρο της Γερμανίας και βρίσκεται στη λίμνη Κοστάνζα. Ο μεσαιωνικός πύργος χτίστηκε το 1856 και έχει ακόμη και ρολόι.

Ο φάρος της Γένοβα

Αποτελεί σύμβολο της πόλης της Γένοβα και είναι ένας από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο. Ο φάρος υπάρχει από το 1100 και το σημερινό κτίριο ανεγέρθηκε το 1543. Βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης της Γένοβα και μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο 76 μέτρων και να απολαύσετε την υπέροχη θέα της πόλης.

Ο Φάρος Fanad, Ιρλανδία

Βρίσκεται στην κομητεία Donegal της Ιρλανδίας και ολοκληρώθηκε το 1817. Η ομορφιά του τοπίου είναι ξεχωριστή ενώ το 2017, η κομητεία Donegal ψηφίστηκε ως η πιο κρύα περιοχή του πλανήτη.

Ο Φάρος St. Mary’s, Ηνωμένο Βασίλειο

Βρίσκεται στο μικρό νησί Bait κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Αγγλίας. Οι επισκέπτες πρέπει να ανέβουν τα 137 σκαλιά για να απολαύσουν τη θέα από ύψος 38 μέτρων. Ο φάρος, εγκαταλείφθηκε το 1984.

O Φάρος Στρομπολίκιο, Ιταλία

Ο συγκεκριμένος φάρος μπορεί να μην παρουσιάζει τίποτα ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης, ωστόσο η τοποθεσία του είναι μοναδική. Ο φάρος βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου στα Αιολικά νησιά της Ιταλίας. Για να φτάσουν στο φάρο οι επισκέπτες πρέπει να ανεβούν δεκάδες σκαλιά πάνω στο βράχο.

Ο Φάρος Bell Rock, Σκώτια

Χτίστηκε μεταξύ 1807 και 1810 και είναι ο παλαιότερος φάρος όλου του κόσμου που λειτουργεί μέσα στη θάλασσα.

Ο φάρος του Petit Minou Γαλλία

Χτίστηκε πριν από 150 χρόνια και το φως του διαχέεται σε αχτίνα 32χλμ προς τη Βρέστη.

 

 

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ