Newsroom

Newsroom

Φάνης Τασιάς στο koutipandoras.gr "Οι καλλιτέχνες οφείλουν να είναι πολιτικά ανορθόδοξοι"

6mendary 

Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από το σύστημα όταν το φέρουμε μέσα μας; Η Ομάδα Θεάτρου 6mendary σε συνεργασία με το Θεατρικό Οργανισμό Νέος Λόγος, παρουσιάζει και φέτος το έργο του Frederic Sonntag«Υπό έλεγχο» και μας καλεί να αναρωτηθούμε… Σε μια κοινωνία αυστηρά ελεγχόμενη η κόκκινη μύτη του κλόουν γίνεται σύμβολο ανατροπής, φρεσκάδας και εναντίωσης στη μούχλα.

Στο σημείο που η ζωή μοιάζει με στημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα, γεννιέται η ανάγκη μιας νέας αρχής.

Ο Φάνης Τασιάς αποκαλύπτει στο koutipandoras.gr τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή και μας μιλάει για τις έννοιες της κανονικότητας και της πολιτικής ορθότητας που μας παγιδεύουν, αλλά και τη δύναμη της δημιουργίας που μας απελευθερώνει.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση “Υπό Έλεγχο”.

Θα δείτε νέους ηθοποιούς να χτυπιούνται στην κυριολεξία πάνω στην σκηνή και να μεταμορφώνονται από ανέμελους κλόουν, σε καθημερινούς ανθρώπους εγκλωβισμένους στο σύστημα με διαταραχές, με προβληματισμούς, με φοβίες, που προσπαθούν να βγουν από αυτό. Αλλά στο έργο φαίνεται καθαρά και η άλλη πλευρά, οι άνθρωποι του συστήματος που το υπηρετούν, νοιώθουν καλά με αυτό και είναι επαναπαυμένοι και δυστυχώς στην καθημερινή μας ζωή είναι πάρα πολλοί. Επειδή όλα αυτά ακούγονται βαριά γιατί είναι, η παράσταση είναι σκηνοθετημένη με υπερβολική δόση χιούμορ που πιστεύω ότι περνάει τα μηνύματα με μια ελαφρότητα.

Πως πιστεύετε ότι ο κάθε άνθρωπος φέρει το σύστημα μέσα του; Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Η κανονικότητα και η πολιτική ορθότητα είναι έννοιες σύμφυτες. Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε ενταγμένοι στο σύστημα. Αυτό υπαγορεύει τι είναι σωστό και τι όχι, τι είναι κανονικό και τι δεν είναι. Όλοι έχουμε ανάγκη το σύστημα για λόγους αυτοσυντήρησης και επιβίωσης. Για αυτό το λόγο και οι αγώνες για κατάργηση ή αναδιαμόρφωσή του είναι τόσο δύσκολοι. Οι καλλιτέχνες όμως οφείλουν να είναι πολιτικά ανορθόδοξοι, αντικομφορμιστές, μη κανονικοί.

Τι συμβολίζει ο κλόουν στην παράσταση;

Ο κλόουν στην παράσταση συμβολίζει την ανέμελη πλευρά της κοινωνίας μας, που δεν τα παίρνει στα σοβαρά. Απλά παίζει και ζει την κάθε στιγμή με γέλιο. Επίσης ο κλόουν είναι ο συνδετικός κρίκος των αλλαγών των σκηνών από το φανταστικό πανηγύρι στην πραγματικότητα.

υπό έλεγχο

Πείτε μας λίγα λόγια την Ομάδα 6mendary. Πόσο δύσκολο είναι να σταθούν οι πρωτοβουλίες νέων θεατρικών ομάδων αυτή την εποχή;

Η ομάδα 6mendary δημιουργήθηκε το 2012 με πρώτη τους παράσταση το Crash Test της Υρώς Αληθεινού. Εγώ είμαι μέλος τον τελευταίο χρόνο, είχα και έχω την χαρά να παίξουμε μαζί. Ναι δυστυχώς είναι δύσκολο, πόσο μάλλον όταν οι επιλογές πληθύνονται και οι θεατρικές ομάδες είναι συγκριτικά πάρα πολλές, παρ όλα αυτά προτρέπω όλες τις ομάδες να συνεχίσουν αυτή τη δύσκολη προσπάθεια , είναι ένα μαγικό ταξίδι.

Πως μπορούμε τελικά να εναντιωθούμε στο σύστημα; Είναι ζήτημα ατομικής προσπάθειας ή συλλογικών διαδικασιών;

Το σύστημα όπως είναι διαμορφωμένο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα ατομικών επιδιώξεων και ματαιοδοξίας ενός μόνο προσώπου. Το σύστημα δημιουργείται από το πλήθος, τους πολλούς, από όλους εμάς. Δημιουργείται από τις ενέργειες μας ή τρέπεται από την ενοχή μας. Εμείς το συστήνουμε, εμείς το τροποποιούμε εμείς μόνο μπορούμε να το καταργήσουμε. Η ατομική εναντίωση στο σύστημα βοηθάει μόνο την συνείδηση του καθενός. Χωρίς συνολική προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Όμως για να πετύχει αυτή η συνολική προσπάθεια, πρώτα πρέπει ο καθένας από εμάς να αλλάξει τον εαυτό του προς το καλύτερο. Αυτή είναι βασική και αναγκαία συνθήκη!

Ζούμε σήμερα σε ένα αυταρχικό καθεστώς;

Ζούμε σε ένα καθεστώς ανέχειας το οποίο θίγει πρώτα από όλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σε αυτό έγκειται το αυταρχικό, το καταναγκαστικό του συστήματος. Ο νέος νιώθει πνιγμένος, χωρίς χώρο να ανασάνει και να δημιουργήσει. Περιθώριο όμως έκφρασης υπάρχει πάντα. Από αυτό το δικαίωμα δεν νοείται παραίτηση.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας η διαμεσολαβημένη πραγματικότητα των ΜΜΕ;

Αυτή η εικονική πραγματικότητα υπήρξε παραδοσιακά το “όπιον” του λαού και για αυτό δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Η σκέψη όμως δεν ελέγχεται, έχει άπειρες κατευθύνσεις. Αν αρχίσουμε να ερμηνεύουμε, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο αυτό που βλέπουμε, αντί να το θεωρούμε δεδομένο, τότε καμία διαμεσολαβημένη πραγματικότητα δεν μπορεί να καθορίσει την ζωή μας.

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη

Σκηνοθεσία:6mendary

Συνεργασία στη σκηνοθεσία:Κώστας Γάκης, Λένια Ξενάκη

Μουσική σύνθεση:Κώστας Γάκης

Φωτισμοί:Άννα Δεληγιάννη

Sound designer:Γιάννης Σπανός

Βοηθός σκηνοθέτη:Ανδριάννα Ψύλλου

Φωτογραφίες:Χαρά Δέλα

Φωτογραφίες παράστασης:Άννα Παπαδοπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Ρένα Κουμπαρούλη, Νίνα Λαμπριανίδη, Λένια Ξενάκη, Υρώ Αληθεινού, Φρίξος Μανασάκης, Γιάννης Βλάχος, Φάνης Τασιάς.

Στο πιάνο ο Μάριος Παύλος Ιωαννίδης.

Info:

Τοποθεσία: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια

Ημερομηνία:Πρεμιέρα: Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015. Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 Διάρκεια: 90 λεπτά

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τηλ.: 2106453330, 6977482012

Τιμές εισιτηρίων:12€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητικό)

 

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…