Ευρωβουλευτές ζητούν άμεση αναθεώρηση των όρων χρηματοδότησης για τις πλημμύρες στην Αττική

Την αναθεώρηση των κανόνων για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να λάβει την απαραίτητη βοήθεια η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες ζήτησαν οι ευρωβουλευτές.

5a1f26bf1dc524761a8b46a1

Κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης με τίτλο «Φονικές πλημμύρες στην Αττική και βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφών» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, 

Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές

ζήτησαν την αναθεώρηση των κανόνων για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει άμεσα και έμπρακτα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής λόγω της πλημμύρας που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τους εν λόγω κανόνες προκειμένου να λάβει οικονομική βοήθεια μια περιοχή, οι καταστροφές θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ της περιφέρειας όπου ανήκουν, κάτι που δε συμβαίνει με την περίπτωση της Αττικής.

Στη συζήτηση, την Επιτροπή εκπροσώπησε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει το κέντρο συντονισμού βοήθειας της ΕΕ από την πρώτη στιγμή με τις ελληνικές αρχές. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παράσχει η Επιτροπή βοήθεια «με κάθε δυνατό τρόπο».

Όπως είπε, η Επιτροπή είναι ανοιχτή στην τροποποίηση των προγραμμάτων συνοχής, προκειμένου να ανακατευθυνθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις πληγείσες περιοχές, ενώ σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον καταθέσουν οι ελληνικές αρχές σχετικό αίτημα, θα πρέπει να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του. «Η ελληνική κυβέρνηση, η Περιφέρεια, η ελληνική κοινωνία, κάνουν το χρέος τους: Γενναία μέτρα αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων, μέτρα για να ανακουφιστεί ο ανθρώπινος πόνος και ένα γιγάντιο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Αλλά χρειαζόμαστε να αυξηθούν και οι πόροι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, από την Ευρώπη», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας «να αυξηθεί η ευελιξία και η ταχύτητα ανταπόκρισης, να γίνουν πιο ευέλικτες οι προϋποθέσεις και να ενισχυθεί και η αποτελεσματικότητα». «Όταν ένας λαός υποφέρει -και βίωσε τέτοιες τραγωδίες πρόσφατα και η Ιταλία και η Πορτογαλία και παλιότερα η Τσεχία και η Γερμανία- θέλει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όχι απλώς να την ακούει, αλλά να τη βλέπει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα, με υλικούς και ανθρώπινους πόρους», υπογράμμισε ο ίδιος.


Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα επισήμανε πως «η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα βοήθεια για πρώτες ανάγκες» και κάλεσε το Σώμα να «υιοθετήσει» τη νέα πόλη που θα χτιστεί στα ερείπια της παλιάς, ζητώντας και χρήματα από το Ταμείο Γιούνκερ. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, επισήμανε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναινούν στην ανάγκη να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία να μεταφραστεί σε περαιτέρω πόρους.

«Προτείνω την αναθεώρηση του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης. Περισσότερη ευελιξία για το 1,5% ΑΕΠ ανά περιφέρεια. Να δούμε άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης. Και ανεξάρτητες διαδικασίες, να μην υπάρχει εθνική συμμετοχή για αντιπλημμυρικά έργα. Η Ελλάδα χρειάζεται απτή απόδειξη της αλληλεγγύης μας», τόνισε η ίδια. Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης ζήτησε «την κοινοτική αλληλεγγύη και βοήθεια», ενώ η Ελίζα Βόζενμπεργκ-Βρυωνίδη καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Από τους Σοσιαλιστές, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε και αυτός ότι δεν μπορεί το ΑΕΠ της περιφέρειας Αττικής να γίνει «εμπόδιο» για την προσφορά βοήθειας σε περιοχές που είναι πράγματι πολύ φτωχές, ενώ τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο ευρωβουλευτής από το ΠΟΤΑΜΙ, Μιλτιάδης Κύρκος επισήμανε ότι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, δε θα πρέπει να δεσμεύονται από το όριο για το Ταμείο Αλληλεγγύης.


Την άρση όλων των ορίων και περιορισμών του Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες, τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά κι οι αυταπασχολούμενοι και την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων ζήτησε με τη σειρά του και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ζήτησε από την Επιτροπή την αποδέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Αλληλεγγύης και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Αλλά και ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος ο οποίος ζήτησε να αναθεωρηθεί το ανελαστικό όριο για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να γίνει πιο «ανθρωπιστικός» ο μηχανισμός. «Είναι αδιανόητο να έχουμε νεκρούς και να μην συντρέχουν οι προϋποθέσεις για Ταμείο Αλληλεγγύης», είπε.

«Πράγματι, υπάρχει αυτή η ρύθμιση που εσείς κύριοι ευρωβουλευτές και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχετε εγκρίνει. Ωστόσο είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να γίνει η ακριβής καταγραφή των ζημιών και να δούμε από εκεί και πέρα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Η καταγραφή δεν έχει γίνει ακόμη -και στην Ιταλία είχε καθυστερήσει» απάντησε η Κ. Κρέτσου στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει λάβει το διάστημα 2006-2017 περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις συνέπειες πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών, αλλά και ότι έχει λαμβάνειν ακόμα κεφάλαια για έργα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και πρόληψης κινδύνου, τα οποία για να απορροφηθούν χρειάζονται νέα προγράμματα. «Η Κομισιόν θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού», τόνισε η Κορίνα Κρέτσου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…