Έχει ήσυχη τη συνείδησή του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο Διώτης

Ένα βήμα πριν την έκδοση απόφασης, βρίσκεται η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

59ce6b031dc524e4528b45ba

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Κατή στο documentonews.gr, του αποδίδεται το αδίκημα της απιστίας στη υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος που αφορά στους χειρισμούς του από την στιγμή που έλαβε στα χέρια του την περιβόητη πια λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και μετά.

“Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, δεν τέλεσα καμία αξιόποινη πράξη”, είπε σήμερα ο κος Διώτης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος ψυχικά κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

“Απεδείχθη περίτρανα ότι είμαι αθώος! Σας ζητώ να με απαλλάξετε” ζήτησε από τους δικαστές ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ επιμένοντας στην άποψη που είχε εκφράσει εξαρχής ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ελέγχου από το ΣΔΟΕ καθώς αποτελούσε παρανόμως αποκτηθέν υλικό.

“Σας προσκόμισα στοιχεία ότι και σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί αλλα τα κατέστρεψαν κιόλας. Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχθηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω, ότι απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας” επισήμανε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας.

Ο κος Διώτης αναφέρθηκε στην πορεία ζωή του, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε γόνος πάμφτωχης αγροτικής οικογένειας κατάφερε, σε πείσμα των συνθηκών, να εισαχθεί στο εισαγγελικό σώμα.

“Είμαι περήφανος διότι ζω με τη σύνταξη μου και την έντιμη πενία μου. Έλεγαν ότι αν το Δημόσιο αξιοποιούσε τη λίστα Λαγκάρντ θα εισέπραττε 80-100 δις ευρώ. Με παρέδωσαν βορά στα ΜΜΕ. Αυτό αποτελεί μία εξήγηση γιατί οδηγήθηκαν τα πράγματα εδώ και γιατί οι δικαστές που με παρέπεμψαν δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν σε αυτά τα λαϊκίστικα που ακούστηκαν”.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εξέταση που του έγινε από έδρας:

Πρόεδρος : Γιατί παίρνετε το cd, το αντιγράφετε, το καταστρέφετε και δίνετε το αντίγραφο μετά στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο;

Κατηγορούμενος : Όταν πήρα το cd, έβγαλα ένα αντίγραφο ασφαλείας και το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Έβγαλα και κάποιες εκτυπώσεις που μου ζήτησε. Και το κατέστρεψα το αντίγραφο, να το κρατήσω να το κάνω τι;

Πρόεδρος : Εισαγγελέας ήσασταν, δεν είχατε την περιέργεια τι στο καλό είναι αυτό το cd;

Κατηγορούμενος: Ενημέρωσα τον κ. Βενιζέλο.

Πρόεδρος: Μα ολόκληρος γραμματέας του ΣΔΟΕ… μόνο δύο μέρες το κρατήσατε…

Κατηγορούμενος : Είχα άλλη έρευνα που υπερκάλυπτε και τη λίστα Λαγκάρντ (…) Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ δεν είναι καν προανακριτικός υπάλληλος. Δεν ήμουν εισαγγελέας τότε.

Πρόεδρος: Ο γραμματέας του ΣΔΟΕ είναι υπάλληλος της Κυβέρνησης;

Κατηγορούμενος: Ναι

Πρόεδρος: Και φύγατε εσείς από εισαγγελέας για να γίνετε υπάλληλος της Κυβέρνησης. Αν δηλαδή σας έλεγε η κυβέρνηση να μην την χρησιμοποιήσετε τη λίστα, δεν θα την χρησιμοποιούσατε;

Κατηγορούμενος: Η Κυβέρνηση είπε ότι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελβετία..

Πρόεδρος: Αφού μου το λέτε έτσι…

Εισαγγελέας: Γιατί να το πάρετε το cd εξαρχής; Αυτή η απορία δεν μου έχει λυθεί! Τι σας εμπόδιζε, βλέποντας ονόματα με υψηλές καταθέσεις να ελεγχθούν;

Κατηγορούμενος: Ελάτε και φωνάξτε οποιονδήποτε για έλεγχο. Θα σας πει δεν έχω καταθέσεις στην Ελβετία. Στο τέλος θα κατηγορηθώ γιατί δεν έλεγξα όλους τους Έλληνες … Μου λέτε δηλαδή να ψάξω μια λίστα κάποιου που την έκλεψε από μία Ελβετική τράπεζα και την παζάρευε και την πουλούσε για ποιον λόγο; Υπάρχουν νόμιμοι τρόποι… Μου λέτε γιατί σε τρεις ημέρες δεν γκρέμισα τον ναό του Σολομώντα και να τον ξαναχτίσω…

Εισαγγελέας: Με τι κριτήριο δίνονταν οι εντολές για έλεγχο;

Κατηγορούμενος: Με βάση καταγγελίες ή με στοχευόμενους ελέγχους σε διάφορες ομάδες.

Εισαγγελέας: Δεν θα μπορούσαν και τα πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ να ενταχθούν σε κάποια κριτήρια επαγγελματικά;

Κατηγορούμενος : Το έκανα με μεγάλη έρευνα…

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, που δικάστηκε για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ από το Ειδικό Δικαστήριο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, “καθάρισε” με μια ποινή φυλάκισης μόλις ενός έτους, με τριετή αναστολή.

Το Ειδικό Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο -κατά πλειοψηφία- μόνο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος με το σκεπτικό ότι ναι μεν είχε διαγράψει τα τρία αρχεία της λίστας ( με τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενών του) με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα», πλην όμως «δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ».

Καταθέτοντας πρόσφατα ως μάρτυρας στην δίκη του κου Διώτη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι :

“Δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ με τη λίστα των 65 CD”.

*”Η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε για πολύ καιρό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης για να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες”.

*”Η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο σε σχέση με άλλα και όχι ως βάση αυτοτελή φορολογικού ελέγχου και με αυτό το σκεπτικό την απέστειλα στον κ. Διώτη”.

Επέμεινε, επίσης, παρά τα όσο αντίθετα έχει κρίνει η Δικαιοσύνη πως απέστειλε το USB με τη λίστα στον κ. Διώτη, κατά την χρονική περίοδο που ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών, ενώ, πρόσθεσε πως ο πρώην εισαγγελέας επιλέχθηκε για τη θέση αυτή γιατί ήταν ένα πρόσωπο το οποίο δεν επρόκειτο να φοβηθεί και να κάνει πίσω.

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του, ενώ τα αίτια που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…