Eurogroup: Θετικός σε συζήτηση για το χρέος ο Μοσκοβισί – αδιάλλακτος ο Σόιμπλε

Θετικά μηνύματα αναφορικά με την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άφησε προσερχόμενος στο Eurogroup που διεξάγεται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλες, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί.

582099911dc52497758b467f

Ο γάλλος Επίτροπος σημείωσε μεταξύ άλλων πως έως το τέλος του έτους χρειάζεται να γίνει μία συνολική συζήτηση για την Ελλάδα, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο μεταρρυθμίσεις αλλά και τις δυνατότητες διευθέτησης του χρέους. Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να υπάρξει μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας εντός του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, η Ελλάδα έχει πετύχει «καλή πρόοδο» εξ ου και οι εταίροι της οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που η Ελλάδα συμμορφώνεται στα συμφωνηθέντα. Τέλος, ο γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε με καλά λόγια στον τέως υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, που μετακινήθηκε στον ανασχηματισμό, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκφράζοντας τη χαρά για το γεγονός ότι παραμένει ο άνθρωπος που θα εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Eurogroup.

«Δεν θα ζητήσουμε παραπάνω δεσμεύεις από την Ελλάδα»

Σε θετικό κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υπογράμμισε ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνισε ωστόσο ότι στο σημερινό Eurogroup «θα συζητηθεί μόνο η πρόοδος και τίποτα άλλο». Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να συνεδριάσει το ΔΝΤ και να λάβει μία οριστική απόφαση πριν το τέλος του έτους. «Αυτό έχει δεσμευτεί να κάνει και αυτό προβλέπει και η συμφωνία του Μαΐου» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, το Eurogroup δεν πρόκειται να ζητήσει παραπάνω δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τον βαθμό προόδου των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης. Ερωτηθείς για το χρέος, παρέπεμψε στο Eurogroup του Μαΐου και επισήμανε ότι «δεν γίνεται να καθορίσουμε από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα». «Απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια για το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων και αυτό αναμένεται για το β’ ήμισυ του 2018» κατέληξε.

Το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε θετική τροχιά και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όπως είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup, «θα εξετάσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και θα δούμε τι δουλειά έχει γίνει έως σήμερα». Στο επίκεντρο θα βρεθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, και η πορεία εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων. Ειδική μνεία έκανε στην τεχνική υποστήριξη της Κομισιόν προς την Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της είσπραξης των φορολογικών εσόδων και τη βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας.

Αρνητικός για μια ακόμη φορά ο Σόιμπλε

Σε αντίθεση πάντως με τους παραπάνω και ιδίως με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμμένοντας στη σκληρή γραμμή του, είπε νέο «όχι» στο άνοιγμα οποιασδήποτε συζήτησης για βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018, κι αυτό παρά τις πιέσεις που φέρεται να δέχεται από ευρωπαίους αξιωματούχους. Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Σόιμπλε δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό δεν σημαίνει μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε εξάλλου, δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής που προβλέπει την ένταξη του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο. Το ΔΝΤ από την πλευρά του πάντως έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας σε περίπτωση που δεν υπάρξει «σημαντική» αναδιάρθρωση του χρέους και έχει ζητήσει τη συγκεκριμενοποίηση των μακροχρόνιων μέτρων που προτίθενται να λάβουν οι εταίροι το ταχύτερο δυνατό.

Στο προσκήνιο η δεύτερη αξιολόγηση

Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup θα βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση. Παράλληλα, το Eurogroup θα ενημερωθεί από την Κομισιόν για την τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε βασικούς τομείς της τεχνικής υποστήριξης από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Εκτός της Ελλάδας, στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται επίσης η Κύπρος, η Ισπανία, καθώς και η πορεία του πληθωρισμού της ευρωζώνης. Παράλληλα, θα διεξαχθεί συζήτηση για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…