Newsroom

Newsroom

Εθνική Ασφαλιστική: Αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα εταιριών που έλαβαν μέρος σε διαγωνισμούς

Του Μαρίνου Γκασιάμη Με την επίκληση των «προσωπικών δεδομένων» απαντά η Εθνική Ασφαλιστική στην έρευνά μας, σύμφωνα με καταγγελίες, για…

1457875

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Με την επίκληση των «προσωπικών δεδομένων» απαντά η Εθνική Ασφαλιστική στην έρευνά μας, σύμφωνα με καταγγελίες, για αθέμιτες πρακτικές από την Εθνική Ασφαλιστική.

Αν μη τι άλλο η Εθνική Ασφαλιστική ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας που ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα του Ελληνικού λαού θα έπρεπε να αναγνωρίζει το λογικό συμφέρον που έχει κάθε Έλληνας πολίτης να μάθει πως έγινε η διαχείριση κεφαλαίων της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς επίσης και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αν ακολουθήθηκαν, για αναθέσεις έργου. Πόσο μάλλον ένας δημοσιογράφος.

Το Deal με την Arch Capital

Η πιο σοβαρή από αυτές έχει να κάνει με την απευθείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ανάθεση αντασφαλιστικής σύμβασης εκχώρησης ζημιών αυτοκινήτων χωρίς διαγωνισμό, ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ μέσω μεσίτη!

Σε αιτήματα να μας γνωστοποιηθούν το ποιες εταιρίες έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό υπήρξε η επίκληση από πλευράς της Εθνικής Ασφαλιστικής του απόρρητου των «προσωπικών δεδομένων». 

Η ανάθεση έγινε τον Οκτώβριο του 2013 στην εταιρία Arch Capital και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής έγινε με την μεσολάβηση του ομίλου Matrix.

Επρόκειτο για την μεγαλύτερη εκείνη την εποχή, συμφωνία αντασφάλισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η περίπτωση αυτή μάλιστα είχε αποτελέσει αντικείμενο και σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή, ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής της 4/10/2013 σε σχετικό ερώτημα του κ Μήλιου εάν υπήρχαν και άλλες προσφορές, ο Διευθύνων Σύμβουλος Σπύρος Μαυρόγαλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, απαντούσε πως «από όσα γνώριζε η συγκεκριμένη πρόταση εμπεριείχε πολύ υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και δεν είχε πραγματοποιηθεί κάτι παρόμοιο στις υπάρχουσες Ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Η δε Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΤΕ εξέτασε σε μεγάλη λεπτομέρεια και ενδελεχώς τη συγκεκριμένη πρόταση απ’ όπου και προέκυψε το συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη συνεργασία είναι μόνο για το καλό της Εθνικής Ασφαλιστικής και το Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, ιδιαίτερα αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου η ενίσχυση των κεφαλαίων της Εθνικής παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία των θυγατρικών της. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Εποπτικής Αρχής».

Η απάντηση που λάβαμε από την Εθνική Ασφαλιστική ήταν ότι: «Όσον αφορά τη συγκεκριμένη αντασφαλιστική σύμβαση που φαίνεται να είναι αντικείμενο της έρευνας σας, να σημειώσω ότι είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο αντικείμενο εκχώρησης ζημιών αυτοκινήτου (και μάλιστα, η πρώτη στην Ελλάδα) και αρκετά ιδιαίτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι το υποκείμενο κεφάλαιο παρέμεινε σε ελληνική τράπεζα στο όνομα της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεν μεταφέρθηκε στον αντασφαλιστή (όπως είναι ο κανόνας σε συμβάσεις εκχώρησης ζημιών). Στην αξιολόγησή μας λάβαμε υπόψη όλες τις προτάσεις που υπήρχαν διαθέσιμες εκείνη την περίοδο».

Τα ερωτήματα αυτά αξίζει να αναφερθεί πως δεν τα θέτουμε μόνο εμείς αλλά και εργαζόμενοι της ΑΕΕΓΑ. Ποιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία στο Σύλλογο Υπαλλήλων της ΑΕΕΓΑ ρωτά μεταξύ άλλων:«Θα θέλαμε λοιπόν να ρωτήσουμε δημόσια:

Έχει υπάρξει διαδικασία προσφορών για την σύμβαση της αντασφάλισης των αποθεμάτων των ζημιών αυτοκινήτων που δόθηκε στην εταιρεία «Arch» μέσω της μεσιτικής Εταιρίας «Matrix» με άγνωστη προμήθεια;

Με βάση τα αποτελέσματα των δυο ετών που υλοποιείται η σύμβαση, ποιο είναι το κέρδος της «Arch»;
Έχει επιλεγεί σαν αποκλειστικός μεσίτης αντασφαλίσεων η εταιρεία «Matrix» και με ποιες διαδικασίες;»

Η υπόθεση της «CINSIGHT Σύμβουλοι Επιχειρήσεων»

Η δεύτερη καταγγελία έχει να κάνει με την απευθείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ανάθεση έργου στην εταιρία «CINSIGHT Σύμβουλοι Επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει στην εν λόγω εταιρία δόθηκαν από τις 2/12/2013 έως στις 25/11/2104 συνολικά 122.495 ευρώ για «Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» και «Αμοιβή για Διεξαγωγή Εκπαιδευτικού Προγράμματος».

Η απάντηση που λάβαμε από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Ασφαλιστικής Κοσμά Βασίλη ήταν: «H Εθνική Ασφαλιστική ως θυγατρική του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εντάσσεται και εφαρμόζει απόλυτα τον Κανονισμό Προμηθειών της Τράπεζας και του Ομίλου. Στο πλαίσιο σχετικών διαγωνισμών με συμμετοχή αρκετών εταιριών η εταιρία Cinsight έχει στο παρελθόν επιλεχθεί ως πάροχος υπηρεσιών, όπως και πολλές άλλες εταιρείες. Σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει απευθείας ανάθεση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις όταν είναι πολύ περιορισμένη η συμμετοχή των διαγωνισμένων ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται. Θεωρώ ότι σας απάντησα σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την Εθνική Ασφαλιστική. Ερωτήματα που αναφέρονται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο σε προσωπικά δεδομένα, όπως π.χ. ποιες εταιρείες έλαβαν μέρος σε ένα διαγωνισμό, θεωρώ ότι δεν είναι θεμιτό να απαντηθούν, αφού ούτως ή άλλως είναι γνωστά στους ενδιαφερόμενους».

Ούτε σε αυτή την περίπτωση η Εθνική Ασφαλιστική απαντά στο ποιες ήταν οι άλλες εταιρίες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό εφόσον υπήρξε. Και σε αυτή την περίπτωση οι ιθύνοντες της Εθνικής Ασφαλιστικής επικαλούνται το απόρρητο των «προσωπικών δεδομένων» 

Η «Εθνική Μεσίτες ΑΕ»

Η τρίτη καταγγελία έχει να κάνει με τις πρακτικές που αθέμιτου ανταγωνισμού που θα προκαλούσε η σύσταση της «Εθνική Μεσίτες ΑΕ» που συστάθηκε με το ΦΕΚ (ΤΕΥΧΟΣ Α.Ε. − Ε.Π.Ε. και Γ.Ε.ΜΗ.) 6612/27 Ιουνίου 2014 και βασικούς μετόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής Σπύρο Μαυρόγαλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Matrix Μεσίτες Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων Δημήτρη Τσεσμετζόγλου και με μια παρολίγο απευθείας ανάθεση που θα γινόταν προς την εταιρία αυτή από την Εθνική Ασφαλιστική.

Η σύσταση αυτής της εταιρίας προκάλεσε από την αρχή θέμα αντικρουόμενων συμφερόντων και πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.  

Από πλευράς Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) είχε προηγηθεί επιστολή προς τον Δ/ντα Σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής,  Σπύρο Μαυρόγαλο, στην οποία ο Σύνδεσμος διατύπωνε προβληματισμό και μια σειρά ερωτήματα με αφορμή τη σύμπραξη της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Matrix μέλος του ΣΕΜΑ, για τη δημιουργία της «Εθνικής Μεσίτες ΑΕ».

Με την ίδρυση αυτή της εταιρίας θέτονταν σε κίνδυνο βασικοί κανόνες δεοντολογίας και συγκεκριμένα οι Πράξεις Πράξεις 30 & 31 / 30-09-2013 που έχει εκδώσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΤτΕ αφού ασφαλιστής και μεσίτης θα ήταν το ίδιο πρόσωπο

Αξίζει να αναφέρουμε πως ύστερα από καταγγελίες που έγιναν, ο Δημήτρης Τσεσμετζόγλου παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΣΕΜΑ.

Τελικώς η “Εθνική Μεσίτες ΑΕ” σύμφωνα με τα όσα μας ειπώθηκαν από τους ιθύνοντες της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν λειτούργησε ποτέ. 

Δεν πρόλαβε να κάνει καμιά πράξη και δεν λειτούργησε ποτέ προφανώς κάτω από το βάρος των αντιδράσεων της αγοράς.

 

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…